Wat zijn Yakka’s?

Yakka’s is een merknaam die de Nederlandse importeur van deze jak-kaas aan dit mooie product heeft gegeven. Als je het uitspreekt klinkt het als jak-kaas en dat is precies wat het is. Een harde kaas gemaakt van de melk van het jak.

Maatschappelijk verantwoord

De importeur hecht waarde aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hij streeft naar een positieve invloed op de werk- en leefomstandigheden van de boeren in de Himalaya die de Yakka’s op traditionele wijze produceren.

Gezond

Yakka’s zijn gezonde hondensnacks. Kauwen is voor honden erg gezond voor hun gebit. Het kauwen op harde, natuurlijke materialen gaat tandsteen en tandplak tegen. Tandsteen en -plak zijn bij de hond veroorzakers van cariës en een slechte adem. Het kauwen op deze natuurlijke, harde snack helpt dus om het gebit en daardoor de algehele gezondheid van je hond op peil te houden.

Yakka’s zijn te verkrijgen in 4 maten, S M L en XL zodat er voor iedere maat hond een passende maat Yakka is.

Poffen

Als er een stukje overblijft van de Yakka’s, kun je het poffen in de magnetron. Zo kan je hond het laatste stukje ook veilig opeten en hoef je niets weg te gooien! Doe hem ongeveer een minuutje op 800 Watt in de magnetron, laat hem vervolgens afkoelen en geef deze gepofte snack aan je hond.

Onverzadigde vetzuren

Yakka’s hebben een erg hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren waardoor je deze harde kaas als een gezonde kauwsnack aan je hond kan geven. Bovendien bevat de jak-kaas veel gezonden mineralen en vitaminen.

Jakmelk

Honden verdragen gewone kaas vaak slecht omdat die vooral bestaat uit verzadigde vetzuren en veel zout. Als je de ingrediënten van de Yakka’s bekijkt dan zie je: Jakmelk, koemelk, limoenzuur en zout. Verwar de vermelde koemelk niet met de melk van de Europese melkkoeien. Het is wel degelijk melk van een jak. Er zijn echter meerdere soorten jak en kruisingen hiervan. Hierdoor klopt het niet om het zuivere jakmelk te noemen.

Traditioneel

De Yakka’s Jak-kaas is een traditioneel streekproduct uit Centraal-Azië en het Himalaya gebergte. De traditionele bewoners, Sherpa’s, maken de Yakka’s van de lactose arme vloeistof die overblijft na het karnen van de melk die gebruikt wordt om er jakboter van te maken. Deze vloeistof heet sergem. Sergem wordt gemengd met een klein percentage (0,01%) zure vloeistof (zuursel). Meestal is dit limoenzuur. Als stremsel wordt er een kleine hoeveelheid zout toegevoegd (0,01%).

Water

De wrongel die hierdoor ontstaat dikt in maar bevat nog erg veel water. Om het water er uit te krijgen wordt de sergem in jute zakken gedaan en geperst. Daarna wordt het te drogen gehangen en wordt het een een harde kaas. De jak-kaas is nog 5 keer harder dan de traditionele Europese harde kazen als bijvoorbeeld Emmentaler of Parmezaanse kaas.

Lekker

Deze harde kaas wordt in stukken van diverse maten gesneden en nagedroogd zodat het keihard wordt. Als nabewerking wordt het nog gerookt om er een lekkere smaak aan te geven.

Geef je hond de Yakka’s zoals bij alle kauwsnacks en kauwspeelgoed altijd onder toezicht.

Bekijk de Yakka’s in onze shop:
Yakka kauwbotjes natuurlijke jak melk