Wat zijn weekmakers?

Een weekmaker is een stof die de fysieke eigenschappen van een kunststof veranderen. Het wordt met name gebruikt om een kunststof flexibeler te maken. De kunststof voelt mer aan als rubber.

Nadelen

Er zijn fabrikanten die weekmakers gebruiken in hun hondenspeeltjes om ervoor te zorgen dat de speeltjes buigzaam zijn en niet in harde, scherpe stukken breken. Hoewel dat op zich een goede eigenschap is, kleven er ook nadelen aan weekmakers.

Ftalaten

De meest gebruikte weekmakers komen uit de familie ftalaten. Deze ftalaten worden ervan verdacht schadelijk te zijn voor de gezondheid. Verschillende proeven en divers wetenschappelijk onderzoek lijken te wijzen op negatieve effecten op de gezondheid van nakomelingen. Het is echter niet onomstotelijk bewezen.

Richtlijnen

Toch zijn er richtlijnen opgesteld om het gebruik van weekmakers te reguleren in bijvoorbeeld kinderspeelgoed. Met name voor kinderspeelgoed dat een kind in de mond kan steken.  Deze regulering geldt echter niet altijd voor hondenspeelgoed. Het is daarom verstandig om op het etiket of de verpakking van het hondenspeelgoed te kijken of er weekmakers in het product zitten. Als een fabrikant geen schadelijke weekmakers gebruikt zal dit over het algemeen duidelijk op de verpakking staan omdat de fabrikant dit graag adverteert.

Medicijnen

Weekmakers komen ook voor in medicijnen (als coating, het geeft namelijk ook een mooie glans aan pillen) en voedsel. Het risico dat dit met zich meebrengt blijkt laag. Toch is het iets om op te letten.

Veilig

Een voorbeeld van een fabrikant van hondenspeelgoed zonder schadelijke weekmakers (ftalaten) is Westpaw. Dit bedrijf uit Amerika produceert hondenspeelgoed met een duidelijk motto: “We stellen ons een wereld voor waarin zakelijk succes vriendelijk is voor mens en planeet.” Hun speeltjes zijn vrij van ftalaten en BPA. Ze zijn gemaakt van niet-toxische materialen zodat je hond er veilig mee kan spelen.

Bumi

werpen en apporteren met Westpaw zogoflex Bumi kleurenJe vindt veel producten van Westpaw in ons assortiment, juist om die reden. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Zogoflex Bumi van Westpaw. Een erg leuk werpspeeltje waar je uren veilig plezier mee kan hebben.