Wat zijn ftalaten?

Ftalaten zijn stoffen die gebruikt worden als weekmaker in PVC en bij het maken van drukinkt, lijm en geparfumeerde producten en parfums. In de farmaceutische industrie wordt het gebruikt als glansmiddel. Het geeft pillen een mooie glans.

Oppervlakte

Een ftalaat is een vrij klein molecuul vergeleken bij de polymeer waar het in wordt gebruikt. Dit betekent dat het molecuul zich door het materiaal (PVC) heen beweegt, ook naar de oppervlakte. Na verloop van tijd treedt een deel van de ftalaten dus naar buiten. Dit heeft tot gevolg dat de kunststof niet meer zo buigzaam is als voorheen maar vervelender: de ftalaten komen in het milieu terecht.

Slecht afbreekbaar

Ftalaten zijn slecht afbreekbaar en komen na verloop van tijd dus in de voedselketen terecht. Als voorbeeld: vaak worden ftalaten in de handvatten van gereedschap gebruikt. Na verloop van tijd gaan die handvatten kleverig aanvoelen. Dit zijn de weekmakers die naar buiten treden. Je wast je handen, dus de weekmakers komen in het riool terecht. Omdat ze slecht afbreekbaar zijn worden ze in de waterzuivering niet goed uitgefilterd en komen de ftalaten in onze voedselketen terecht.

Regels

Uit onderzoek blijkt dat ftalaten genitale abnormaliteiten bij jongens kunnen veroorzaken. Er zijn sterke aanwijzingen dat ze een nadelig effect hebben op de voortplanting en ontwikkeling bij mens en dier, al is dit niet onomstotelijk bewezen. Toch zijn er inmiddels regels opgesteld voor het gebruik van ftalaten. Met name als het gaat om kinderspeelgoed.

Leuker

Bij hondenspeelgoed zijn die regels minder streng. Veel hondenspeeltjes zijn gemaakt van rubberachtig kunststof. Dat heeft belangrijke voordelen. De stukjes die er eventueel afbreken zijn niet hard en scherp dus ze vormen weinig direct gevaar als de hond ze in een onbewaakt ogenblik opeet. Bovendien maakt het het spelen met het speeltje leuker omdat het zo lekker stuitert.

Kleverig

Toch zijn speeltjes met weekmakers, met name ftalaten misschien minder gezond. Althans als de ftalaten naar buiten beginnen te treden. Controleer daarom altijd je hondenspeeltjes. Beginnen ze kleverig aan te voelen, dan is dat een teken dat de ftalaten het oppervlak van het speeltje hebben bereikt. Tijd om het speeltje op de juiste manier weg te gooien.

Zonder weekmakers

Er zijn ook fabrikanten die hun speeltjes bewust zonder weekmakers produceren. Zo zijn de JW Hol-ee RollerHol-ee roller X producten van natuurlijk rubber gemaakt en de Westpaw producten zijn ook gemaakt zonder gebruik te maken van weekmakers en BPA.