Wat is jak-kaas?

Jak kaas wordt gemaakt van de melk van het jak. Het is een traditionele kaas die sherpa’s in de Himalaya en Centraal-Azië maken. Ze maken deze kaas van de lactose arme vloeistof die overblijft na het karnen van de melk tijdens het maken van jakboter. De melk die wordt gebruikt komt van de jak of de chauri, een kruising tussen de jak en een heuvelrund.

Restvloeistof

De restvloeistof heet sergem. Sergem wordt gemengd met een klein percentage (0,01%) zure vloeistof (zuursel). Meestal is dit limoenzuur. Als stremsel wordt er een kleine hoeveelheid zout toegevoegd (0,01%). De wrongel die hierdoor ontstaat dikt in maar bevat nog veel water. Om het water eruit te krijgen wordt de sergem in jute zakken gedaan en geperst. Daarna wordt het gedroogd en wordt het een harde kaas.

Lekker

Deze kaas wordt in stukken van diverse maten gesneden en gedroogd zodat het keihard wordt. Als nabewerking wordt het nog gerookt om er een lekkere smaak aan te geven. In de streek waar mensen dit maken wordt het Churpi genoemd. Het wordt ook wel als chhurpi geschreven. Veel honden vinden de smaak van kaas erg lekker.

Harde kaas

De Sherpa’s in het gebied eten de zachtere kaas. De kaas die overblijft nadat al het overtollige water eruit is geperst. Deze variant is overigens wel een stuk harder dan de Nederlandse traditionele kazen. De kaas die wij in Europa kennen bevat vaak veel verzadigd vet en veel zout. Daardoor is het voor honden ongezond om regelmatig te eten.

Gezonde snack

Deze kaassoort kan hierdoor als gezonde snack aan je hond worden gegeven. De jak-kaas is nog 5 keer harder dan de traditionele Europese harde kazen zoals bijvoorbeeld Emmentaler of Parmezaanse kaas. Bovendien bevat de jak-kaas veel gezonde mineralen en vitaminen. Door de harde structuur is de jak kaas bijzonder geschikt voor je hond als kauwbot om zijn gebit vrij van tandplak en tandsteen te houden en hiermee een slechte adem te voorkomen. De harde structuur zorg er ook voor dat de meeste honden er lang van genieten.

Hondensnack

Om geschikt te zijn als hondensnack wordt de churpi extra lang gedroogd tot het keihard is geworden. Veel mensen uit de bergdorpen in de Himalaya maken het zelf. Anderen brengen de melk van hun runderen naar de lokale zuivelfabriek.

Puppy

Voor puppy’s zijn jak-kaas kauwbotten helaas te hard. Vooral omdat puppy tandjes makkelijk beschadigen door te harde kauwmaterialen.
Melktandjes kunnen splijten of afbreken door te harde materialen. Hierdoor kunnen ook de volwassen tandjes en wortels van de tanden beschadigen. Dat levert nare problemen op waarvan je hond zijn leven lang last van houden.
Yakka’s kauwbotten zijn prima geschikt voor honden vanaf 6 maanden die hun gebit volledig hebben gewisseld.

Koemelk?

Kijk je naar de ingrediënten van churpi dan zie je: jakmelk, koemelk, limoenzuur en zout. Verwar de vermelde koemelk niet met de melk van de Europese melkkoeien. Het is wel degelijk melk van een jak. Er zijn echter meerder soorten jaks en kruisingen hiervan. Hierdoor klopt het niet om het zuivere jakmelk te noemen.

Geef je hond de churpi zoals bij alle kauwsnacks en kauwspeelgoed altijd onder toezicht.

Speciaal voor puppy’s hebben we geschikt kauwspeelgoed  zoals: Petstages Orka HedgehogPetstages Orka Grow With MePetit Balu en Petit Chico of Puppy Rubber Kauwbot.

Bekijk hier de churpi’s in onze shop:

Yakka kauwbotjes natuurlijke jak melk