Wat is hersenwerk voor honden?

Hersenwerk is ontstaan doordat baasjes op één of andere manier te maken kregen met een sloopgrage hond en hier een oplossing voor zochten. Hersenwerk voor honden is een algemene naam voor spelletjes of puzzels voor je hond met als doel om mentaal fit te worden of te blijven. Hersenwerk voor honden wordt ook wel puzzelen met je hond, braintraining of braingames genoemd.

Moe maken

Al deze benamingen geven aan dat je jouw hond de mogelijkheid geeft om zijn hersenen extra te trainen. Bijkomend voordeel is dat je hond er in korte tijd erg moe van wordt. Waardoor het bijvoorbeeld handig is om een ‘hersenwerkje’ aan te bieden voordat je hond alleen thuis moet blijven. Je maakt hem moe met een puzzel waardoor de kans groter is dat hij lekker gaat liggen slapen tot je weer terug bent.

Puzzeltips

Op sociale media vindt je veel groepen die zich hier op richten. Er komen ook best veel vragen over, want hoe ga je te werk met een nieuwe puzzel? Vandaar dat wij bij alle puzzels die je bij ons bestelt puzzeltips geven. Het is erg leuk om samen met je hond te puzzelen en je hond ook mentale uitdagingen te geven in plaats van alleen fysieke.

Leuk

Voordelen van hersenwerk of puzzelen met je hond zijn verder dat je de band met je hond kunt verbeteren door echt samen met een puzzel of hersenwerkje bezig te zijn. Ik ken geen honden die het niet leuk vinden om samen met hun baasje te puzzelen.

Moeilijkheidsgraad

Houdt er wel rekening mee dat als je begint met hersenwerken je de puzzels voor je hond opbouwt in moeilijkheidsgraad. Daarom vindt je ook allerlei puzzels in verschillende moeilijkheidsgraden, niveaus of levels.

Zelf verzinnen

Het is ook leuk om zelf hersenwerkjes voor je hond te verzinnen en te maken met gewoon huis- tuin- en keukenmateriaal zoals tupperware bakjes, wc rolletjes, eierdozen, Pringles bussen, oude sokken, klapkratjes, mandjes enz. Het is dan wel zaak om te letten op veilig gebruik van het materiaal. Heb je een sokken etende Labrador dan is een hersenwerkje met sokken niet zo’n goed idee.

Stap voor stap

Daar begint dus ook een beetje ‘hersenwerk voor baasjes’: puzzels vinden die bij jouw hond passen. Makkelijke puzzels worden bij hersenwerk voor honden meestal aangeduid als ‘hap-snap’ puzzels. Moeilijke(re) puzzels als hersenkrakers. Voor hersenkrakers is het heel belangrijk om je hond de puzzel stap voor stap aan te leren. Wat voor de ene hond een hap-snap puzzel is, kan voor de andere hond al een hersenkraker zijn. Het is dus ook belangrijk om de hersenwerkjes goed af te stemmen op iedere specifieke hond. Natuurlijk kunnen we je daarbij helpen. Als je vragen hebt op dit gebied dan horen we het graag!

Neem een kijkje bij de puzzels in onze shop:honden puzzels