Wat is churpi?

Churpi is een streek product dat vooral in het oostelijke Himalaya-gebied wordt gegeten. Het wordt ook wel chhurpi genoemd. Het is een Tibetaanse kaas gemaakt van jakmelk.

Jak

Chhurpi wordt dus gemaakt van melk van de jak of de chauri, een kruising tussen de jak en een heuvelrund. Beide kaassoorten zijn hard. Na het drogen wordt het vaak nog gerookt.

Kaas

De Sherpa’s in het gebied eten de zachtere kaas variant die overigens wel een stuk harder is dan de Nederlandse traditionele kazen. De kaas die wij in Europa kennen bevat vaak veel verzadigd vet en veel zout. Daardoor is het voor honden ongezond om regelmatig te eten.

Onverzadigde vetzuren

De gedroogde jak-kaas heeft daarentegen een erg hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren. Deze kaassoort kan hierdoor als gezonde snack voor je hond gebruikt worden. De jak-kaas is nog 5 keer harder dan de traditionele Europese harde kazen zoals bijvoorbeeld Emmentaler of Parmezaanse kaas. Bovendien bevat de jak-kaas veel gezonde mineralen en vitaminen. Door de harde structuur is de jak kaas bijzonder geschikt voor je hond als kauwbot om zijn gebit vrij van tandplak en tandsteen te houden en een slechte adem te voorkomen. De harde structuur zorg er ook voor dat de meeste honden er lang van genieten. Als hondensnack wordt de churpi extra lang gedroogd tot het keihard is geworden.

Lactose arm

Veel mensen uit de bergdorpen in de Himalaya maken het zelf. Anderen brengen de melk van hun runderen naar de lokale zuivelfabriek. Na het karnen blijft er een lactose arme vloeistof over die sergem heet. Deze wordt gemengd met een klein percentage (0,01%) zure vloeistof (zuursel). Meestal is dit limoenzuur. Als stremsel wordt er een kleine hoeveelheid zout toegevoegd (0,01%). De wrongel die hierdoor ontstaat dikt in maar bevat nog veel water. Om het water eruit te halen wordt de sergem in jute zakken gedaan en geperst. Daarna wordt het gedroogd en wordt het een kaas product. Dit wordt in stukken van diverse maten gesneden en gedroogd zodat het keihard wordt. Als nabewerking wordt het nog gerookt om er een lekkere smaak aan te geven.

Koe

Kijk je naar de ingrediënten van churpi dan zie je: Jakmelk, koemelk, limoenzuur en zout. Verwar de vermelde koemelk niet met de melk van de Europese melkkoeien. Het is wel degelijk melk van een jak. Er zijn echter meerdere soorten jaks en kruisingen hiervan, daarom klopt het niet om het zuivere jakmelk te noemen.

Geef je hond de churpi zoals bij alle kauwsnacks en kauwspeelgoed altijd onder toezicht.

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Chhurpi

https://www.animalstoday.nl/weetjes-de-jak/

https://www.zoo-info.nl/jak

Bekijk onze churpi’s in de shop:
Yakka kauwbotjes natuurlijke jak melk