Wat is braintraining voor honden?

Braintraining is een ander woord voor hersengymnastiek. Honden vinden het erg leuk en het is een mooie afwisseling met fysieke training en wandelingen. Braintraining is voortgekomen uit voortschrijdend inzicht in wat honden in onze mensenmaatschappij nodig hebben om zich prettig te voelen.

Sloopgedrag

Onderliggend probleem wat hiermee opgelost kan worden is het sloopgedrag van honden die zich vervelen. Veel honden zijn erg lang alleen thuis als hun baasje(s) de hele dag aan het werk zijn. Veel alleen zijn ontaardt vaak in voorspelbaar maar ook onwenselijk gedrag van de hond. Je zou kunnen zeggen dat honden hun eigen hobby’s gaan verzinnen zoals slopen, overmatig en tegen van alles blaffen, zelfdestructief gedrag, agressief of juist totaal lethargisch gedrag.

Gedragsverandering

Door een hond mentaal aan het werk te zetten voordat je zelf je huis verlaat maak je de hond moe. De moeheid maakt dat de hond minder aandacht besteedt aan het vertrek van zijn baasje en gaan slapen. Uiteraard mag je niet van de ene op de andere dag een gedragsverandering verwachten maar braintraining kan zeker helpen om je hond in een andere mindset achter te laten wanneer je weggaat.

Pups

Je kunt het aan iedere hond leren. Pups doen het als vanzelf. Zij gaan actief op onderzoek uit in hun steeds grotere wereldje en worden hier ook heel erg moe van. Een van de redenen dat pups zoveel slapen. Ook oudere honden die je nog nooit met braintraining aan het werk hebt gezet zullen snel door krijgen wat de bedoeling is.

huis-tuin-en-keuken

Braintraining kun je doen met kant en klare puzzels die in van allerlei merken en in allerlei soorten, maten en van divers materiaal kunt bestellen. Het is ook erg leuk om je eigen puzzels te maken van huis-tuin-en-keukenmateriaal. Ook een vorm van braintraining is om je dagelijkse wandelingen uitdagender te maken of leuker te maken door gebruik te maken van wat je in je omgeving tegen komt. Zoals een omgevallen boom als evenwichtsbalk, een slalom parcour tussen boompjes door, enz. let daarbij altijd op de veiligheid van je hond en hou het leuk. Het doel ie immers niet om je hond om te toveren in een circus hond. Het gaat om plezier hebben.

Braintraining wordt ook wel eens hersenwerk voor honden of puzzelen met je hond genoemd.

 

Neem een kijkje bij de puzzels in onze shop:honden puzzels