Een pup kan een waar knauwbeest zijn. Overal wordt aan geknaagd. Dat is normaal puppygedrag. Als je naar mensenbaby’s kijkt zie je ongeveer hetzelfde gedrag. Alles wordt in de mond gestopt, en ook al hebben ze nog geen tanden, baby’s knauwen overal op.
Ontdekken
Bij puppy’s is er vaak sprake van een intensieve knaagperiode als ze hun puppytandjes verwisselen voor hun volwassengebit. Deze fase moet zo rond de leeftijd van zes maanden voorbij zijn, maar tot die tijd kunnen puppy’s werkelijk aan alles knagen. Dit komt omdat er twee dingen bij elkaar komen in hun leven: de ontdekkingsfase en het ongemak van doorkomende nieuwe tanden en kiezen.
Opvoeding
Natuurlijk is het rot als je puppy de mooie antieke kast van een nieuwe design feature heeft voorzien. Of als de rechthoekige tafelpoot plotseling ronde hoeken vertoond met duidelijke sporen van puppytandjes. Maar zolang het niet obsessief knaaggedrag lijkt, is het redelijk normaal. Het is aan ons, de puppyeigenaren, om het kauwgedrag van de pup in goede banen te leiden. Het is een standaard onderdeel van de opvoeding.
Kauwmateriaal
Zorg voor voldoende kauwmateriaal voor je pup. Dus speeltjes waar hij op mag kauwen. Kies daarbij voor speeltjes die niet giftig zijn en niet al te snel stuk gaan. Pas op met houten speeltjes want sommige daarvan kunnen splinteren en dat geeft allerlei nare problemen. Geen enkel speeltje is onverwoestbaar, zeker niet als het gaat om de scherpe puppytandjes. Maar het ene speeltje is beter bestand tegen het destructieve gedrag van je pup dan het andere.
Hurley
Kijk bijvoorbeeld eens naar de Hurley kauwbotjes. Deze zijn erg sterk, niet giftig en gemaakt om op te kauwen. Ook de Invincibles mini’s van Outward Hound zijn een goede keuze. Deze speeltjes zijn sterk en ze bevatten geen vulling, dus mocht je puppy ze toch kapot krijgen, dan heb je weinig rommel. De piep die erin zit is bijna niet stuk te krijgen.
Blijf erbij
Wat wel belangrijks is: blijf erbij als je pup met en speeltje speelt. Als je ziet dat je pup het speeltje echt begint te slopen, leid hem dan af en neem het speeltje weg. Zo leert je pup langzaam maar zeker dat sloopgedrag niks oplevert. Geef na even afleiden het speeltje weer terug. Zo leert hij ook dat het speeltje weer terug komt. Herhaal dit tot hij heeft begrepen dat slopen alleen maar betekent dat het speeltje wordt afgenomen.