Waar moet ik op letten als ik een herplaatser in huis neem?

Als je een herplaatser of asielhond in huis neemt komt er veel op je af. De vraag waar je op moet letten als je een herplaatser of asielhond in huis neemt is niet makkelijk in een kort antwoord te vangen. Het beste advies is: lees je goed in op het gebied van hondengedrag en leer goed kijken naar de lichaamstaal van honden. Er zijn wel enkele punten waar je rekening mee moet houden.

Voorgeschiedenis

Wij hebben al een aantal jaren alleen maar herplaatsers in huis. Al onze honden hebben een voorgeschiedenis. We hebben echter slechts een vaag idee over deze voorgeschiedenis. Dat is niet het gevolg van slechte informatie van de stichtingen of organisaties waar wij de honden van overgenomen hebben, maar het komt omdat zij het vaak ook niet weten. Honden worden gered uit situaties waarbij de voorgeschiedenis een raadsel blijft.

Verborgen

Dit betekent dat je rekening moet houden met verborgen angsten en trauma’s waar je soms pas naar verloop van tijd achter komt. Die angsten of trauma’s kunnen gedrag veroorzaken dat je pas kan veranderen als je onderliggende oorzaak leert kennen door observatie. Zo had ik een whippet die heel erg geslagen en geschopt was in haar vorige leven. Dat heb ik niet ontdekt doordat die informatie bekend was, maar omdat ik merkte dat als ik met mijn andere hond speelde, en een balletje wegschopte, de arme whippet in een hoekje in elkaar dook. Hetzelfde gebeurde als ik bijvoorbeeld even mijn pet recht zette. Mijn hand ging omhoog en dat betekende voor haar dat er geslagen ging worden. Natuurlijk was daar bij ons geen sprake van, maar voor haar was dat nog niet duidelijk.

Geduld

De belangrijkste eigenschap die je bij een herplaatser moet hebben is geduld. Het observeren van gedrag en het eventueel veranderen daarvan kost enorm veel tijd. Gedrag wat de hond heeft geleerd door jaren lang in een andere, vaak onveilige situatie geleefd te hebben, verander je niet zo maar even. Daar gaan maanden, soms jaren overheen. Besef dat terdege voor je een herplaatser in huis neemt. Zelfs een relatief jonge herplaatser kan al zoveel meegemaakt hebben dat het lang duurt voor de hond accepteert dat het nu anders is.

Acceptatitie

Een andere eigenschap die je als baasje van een herplaatser moet hebben is acceptatie. Je zult soms moeten accepteren dat je het maximaal haalbare hebt bereikt en dat verdere verandering die je graag zou willen gewoon niet mogelijk is. De hond kan gewoon niet verder veranderen. Om op het voorbeeld van mijn whippet terug te komen, zij is altijd een beetje angstig gebleven voor schopbewegingen (in spel!) en opgeheven armen. Dus daar moest ik zelf op letten. Zij leerde wel dat ze niet geslagen of geschopt zou worden door ons, maar helemaal zonder angst is ze nooit geworden. Dus wij moesten ons daarin een beetje aanpassen. Door die aanpassing te doen leerde ze ons ook vertrouwen.

Geven en nemen

Bij het in huis nemen van een herplaatser moet je vaak meer geven en nemen dan bij een pup van een goede(!) fokker. Je moet vaak iets meer water bij de wijn doen. Maar ben je daartoe bereid, en heb je het geduld en de tijd om aan de hond te besteden, dan is er geen dankbaarder dier op aarde dan de hond die je een nieuw, veilig huis geeft!