Mag mijn hondenpuzzel in de vaatwasmachine?

Een hondenpuzzel wordt vuil. Daar is niks aan te doen. Er blijven altijd resten van voertjes achter en je hond heeft ook geen droge bek, zeker niet als hij enthousiast naar lekkere snackjes speurt.

Kan je de puzzel dan in de vaatwasser doen? In de beschrijving van de fabrikant staat het expliciet vermeld als je de puzzel in de vaatwasmachine kan doen. Dus lees de beschrijving of handleiding goed door.

Bedenk wel dat de vaatwasser de puzzel veel langer blootstelt aan hoge temperaturen en enigszins agressieve wasmiddelen dan een warm sopje in de gootsteen. Dus als je extra lang plezier wilt hebben van je puzzel is het misschien beter om hem met de hand schoon te maken.

Een warm sopje van een mild afwasmiddel werkt prima. Spoel de puzzel na het schoonmaken goed af en droog hem enigszins af. Laat de hondenpuzzel dan ergens luchten om verder te drogen, liefst niet direct bij een warmtebron. Ook langdurig fel zonlicht komt de levensduur niet ten goede. De puzzel heeft vaak allerlei schuifjes en hoekjes en gaatjes waar je met een theedoek niet zo makkelijk bij kan, dus daarom dit extra drogen.

Die hoekjes en gaatjes zijn ook gelijk de reden waarom de vaatwasser soms geen goed idee is: de sproeiers van de vaatwasmachine bereiken vaak niet alle plekken die je met even weken in een sopje wel bereikt.

Met een schone puzzel is het dan weer lekker spelen samen met je hond. Want puzzelen met je hond is een ontzettend leuke bezigheid waar zowel jij als je hond veel plezier aan beleeft. Bovendien versterkt het de band met je hond enorm. Je bent immers veel aan het samenwerken. Het is prachtig om te zien dat je hond steeds slimmer wordt in het oplossen van allerlei puzzels. En iedere puzzel bevat veel meer mogelijkheden dan je in eerste instantie misschien denkt. Met een beetje fantasie zijn er allerlei extra puzzelopdrachten te bedenken.