Kan mijn hond ook puzzelen?

Zonder jouw hond te kennen durven we die vraag met “ja!” te beantwoorden. Natuurlijk ligt het iets genuanceerder. Maar toch, iedere hond kan puzzelen. Het is een kwestie van je verwachtingen aanpassen aan je hond.

Hondenpuzzel?

Om bij het begin te beginnen, veel mensen weten niet dat hun hond kan puzzelen. Ze vinden het een vreemd idee dat honden net als mensen allerlei puzzels kunnen oplossen. Maar eigenlijk is het niet zo vreemd. In het dagelijks leven is je hond steeds bezig met het oplossen van allerlei puzzels. Onze menselijke samenleving zit vol met puzzels voor een dier als een hond: Ik moet mijn pootje optillen om het tuigje on te doen. Als ik netjes ga zitten krijg ik een brokje. Als het baasje een balletje weggooit en ik breng het terug, dan word ik beloond. Hoe werkt een deur?

Routine

Eigenlijk is je hond de hele dag bezig met het oplossen van puzzels. Op een gegeven moment worden alle dagelijkse dingen routine en je hond hoeft er nauwelijks meer bij na te denken. Daarom is het goed de uitdaging wat moeilijker te maken met hondenpuzzels. Je hond blijft mentaal actief en het gaat verveling tegen.

Iedere hond

Echt iedere hond kan puzzelen. Maar net als bij mensen zal de ene hond er beter in zijn dan de andere hond. Bovendien zal de ene hond het leuker vinden dan de andere. Wat dat laatste betreft is het ook een kwestie van de juiste ‘trigger’ vinden. Bij de één zal dat voertjes zijn, bij de andere hond enthousiaste vocale beloning of een knuffel.

Makkelijk beginnen

De kunst is om makkelijk te beginnen. Eigenlijk is het eerste begin van puzzelen niet eens het puzzelen zelf. Het eerste begin is het verkennen van de puzzel. Het is een nieuw ding in het leven van je hond en hij zal het eerst grondig willen inspecteren. Laat hem dat op zijn gemak doen. Ruiken, eraan likken, het hoort allemaal bij het ontdekken van de puzzel.

Opbouwen

Pas daarna ga je langzaam de puzzel in gebruik nemen zoals hij is bedoeld. Stapje voor stapje. Heb je bijvoorbeeld een puzzel waarbij je hond een klepje open moet doen om een brokje te kunnen pakken, leg dan eerst eens een brokje gewoon op het klepje. Je hond leert dan de plek van de actie kennen. Leg dan een brokje in het compartiment met het klepje open. Herhaal dat een paar keer. Probeer het dan eens met het klepje dicht. Lukt het niet? Geen ramp, ga een stapje terug, net zo lang tot je hond het snapt. Bouw zo de moeilijkheidsgraad steeds in kleine stapjes op en je zult merken: iedere hond kan puzzelen!

Neem een kijkje bij de puzzels in onze shop:honden puzzels