Kan een hond zien of ik blij of verdrietig ben?

Het is al langer bekend dat honden grotendeels dezelfde emoties kennen als mensen. Ze kunnen blij zijn, verdrietig, boos, vrolijk. Noem maar op. Veel hondeneigenaren weten dat al lang. Maar hoe zit het met het inschatten van de emoties van de hondeneigenaren. Weten honden hoe hun baasjes zich voelen?

Universiteit Wenen

Daar is onderzoek naar gedaan door wetenschappers van de universiteit van Wenen ( je kunt hun bevindingen hier vinden: https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(14)01693-5). En het blijkt dat honden heel goed onze gemoedstoestand kunnen aflezen aan ons gezicht.

Afbeeldingen

Om zeker te weten dat de honden niet reageerden op andere invloeden zoals lichaamstaal of geur, werd gebruik gemaakt van afbeeldingen van gezichten. Eerst werden de honden getraind om blije gezichten van boze gezichten te onderscheiden. Daarbij werd één groep honden alleen de bovenste helft van het gezicht getoond, de andere groep kreeg alleen de onderste helft te zien

Blij of boos

Nadat de honden waren getraind, kregen ze wederom plaatjes te zien maar nu met andere delen van het gezicht (linker- of rechterhelft) of zelfs andere gezichten. Het bleek dat de honden bovengemiddeld goed scoorden in het herkennen van de emoties. Dus zelfs als ze een ander deel van een ander gezicht zagen wisten ze of het een blij of boos kijkend persoon was.

Lichaamstaal

Het is mooi dat dit nu wetenschappelijk is onderbouwd. Maar heel verbazend is het eigenlijk niet denk ik. Honden, en met hun vele andere sociale diersoorten, zijn voor hun voortbestaan afhankelijk van lichaamstaal. Het is ook niet voor niks dat veel sociale diersoorten (apen, wolven, beren) een duidelijk masker of ‘gezicht’ hebben (wenkbrauwen, kleurverschillen). En daar ook uitdrukkingen mee geven. Kijk maar eens naar de wenkbrauwen van je eigen hond. Ze zeggen heel veel!

Territoriumgenoten

Daarbij is het niet alleen van belang om de lichaamstaal van soortgenoten te kennen maar ook van hun territoriumgenoten van een andere diersoort. Een wolf in het wild moet kunnen inschatten wat die beer van plan is. Een kraai moet weten of die wolf zal accepteren dat hij een stukje van het karkas zal pikken of dat het een levensgevaarlijke onderneming gaat worden.

Huishonden

Om terug te komen op onze huishonden en de vraag of die kunnen zien of wij blij of verdrietig zijn: het antwoord is dus ja. Naast alle andere lichaamstaal en de geur, kan een hond het hoogstwaarschijnlijk zelfs aan jouw gezicht zien.