Is jak-kaas gezond voor mijn hond?

Jak-kaas is de laatste jaren erg in opkomst als gezonde kauwsnack voor honden. De jak-kaas is erg hard en gaat vaak lang mee. De meeste honden vinden het heerlijk om er op te kauwen.

Kaas

De jak-kaas bevat gezonde mineralen en vitaminen. Traditionele Europese kaas bevat vaak veel verzadigd vet en veel zout. Daardoor is het voor honden ongezond om regelmatig te eten. Honden zijn echter vaak gek op de smaak van kaas. De jak-kaas kunnen honden veilig eten als gezonde snack.

Gezonde snack

Deze kaas van de jakmelk kun je gerust als gezonde snack aan je hond geven. De jak-kaas is ook nog 5 keer harder dan de traditionele Europese harde kazen als bijvoorbeeld Emmentaler of Parmezaanse kaas en daardoor zeer geschikt om langere tijd op te kauwen.

Geen afval

Je kunt een overgebleven stukje poffen in de magnetron. Zo kan je hond het laatste stukje ook veilig opeten en hoef je niets weg te gooien! Doe hem ongeveer een minuutje op 800Watt in de magnetron, laat hem vervolgens afkoelen en geef deze gepofte snack aan je hond.

Kauwen

Veel honden hebben een grote, natuurlijke behoefte om ergens op te kauwen. Niet alleen puppy’s en puberhonden. Op een gewone maaltijd van vlees of brokken wordt meestal nauwelijks gekauwd. En als een hond iets lekkers ruikt begint hij meteen met het aanmaken van speeksel. Het speeksel wat je hond tijdens het kauwen aanmaakt helpt bij het verteren van zijn voedsel.

Puppy’s

De kauwbehoefte van puppy’s neemt toe in de periode dat ze hun melktandjes gaan wisselen. Wisselen is bij puppy’s net als bij jonge kinderen een pijnlijke gebeurtenis. Kauwen geeft verlichting aan het gevoel van de ontstekingen en de irritaties wanneer tanden doorkomen. Gebruik hiervoor wel speciaal puppy kauwspeelgoed of puppysnacks. Voor puppy’s zijn Yakka’s kauwbotten helaas te hard. Vooral omdat puppy tandjes makkelijk beschadigen door te harde kauwmaterialen.
Melktandjes kunnen splijten of afbreken door te harde materialen. Hierdoor kunnen ook de volwassen tandjes en wortels van de tanden beschadigen. Dat levert nare problemen op waarvan je hond zijn leven lang last van houden.

Yakka’s kauwbotten zijn prima geschikt voor honden vanaf 6 maanden die hun gebit volledig hebben gewisseld.

Mondgezondheid

Honden houden door kauwen op harde materialen en kauwsnacks hun gebit schoon van tandplak en tandsteen. Tandplak en tandsteen zijn vaak ook veroorzakers van slechte adem bij je hond. Het draagt dus bij aan de algehele mondgezondheid van je hond.

Endorfine

Naast het gezond en schoon houden van het gebit van je hond zorgt kauwen bij honden ook voor de aanmaak van endorfines. Endorfines worden aangemaakt in de hypothalamus in de hersenen en zorgen voor een gevoel van rust, ontspanning en welbevinden. Endorfine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd.

Wolven

Uit de bestudering van wolvengedrag is men te weten gekomen dat roedels wolven na hun maaltijd vaak gaan liggen met een stuk huid of bot om rustig op te kauwen en hun gebit schoon te maken.

Geef je hond de jak-kaas zoals bij alle kauwsnacks en kauwspeelgoed altijd onder toezicht.

Bronnen:

https://www.onzehond.nl/gezondheid/vertering-begint-in-de-mond/

https://www.hondengoed.nl/c-4801540/meer-info-waarom-kauwen/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Endorfine

https://www.hondengoed.nl/c-4801540/meer-info-waarom-kauwen/

https://www.honden.tv/tandverzorging-bij-honden/

Bekijk de Yakka’s in onze shop:

Yakka kauwbotjes natuurlijke jak melk