Hoe maak ik mijn hondenpuzzel schoon?

Puzzelen met je hond is leuk voor hond en baas. Het versterkt de band tussen jou en de hond en het is leuk om te zien hoe je hond stapje voor stapje leert om problemen op te lossen.

Maar na een poosje puzzelen is de puzzel waarschijnlijk niet meer zo schoon. Hij is vuil geworden van resten van voertjes en, laten we er geen doekjes omwinden: hondenkwijl. Dus hoe maak je de puzzel nou schoon?

Bij vrijwel alle puzzels zit een beschrijving waar ook instaat wat het advies van de fabrikant is op het gebied van schoonmaken. Is de puzzel van kunststof of een composiet materiaal dan kan de puzzel meestal wel in de vaatwasser. Is de puzzel van hout gemaakt dan is dat een minder goed idee.

Eigenlijk adviseren wij om de puzzel met een warm sopje gewoon in de gootsteen schoon te maken, goed af te spoelen en goed te laten drogen. Afdrogen gaat vaak moeilijk omdat je met een theedoek niet in alle hoeken en gaten kan komen bij veel puzzels. Zoek een plekje waar het een beetje tocht en het liefst niet pal in de zon. Langdurige blootstelling aan zonlicht tast namelijk het materiaal aan op den duur.

Hoewel sommige puzzels dus volgens de fabrikant in de vaatwasser kunnen, raden we dit toch af. De hoge temperaturen (ook bij het drogen) komen de levensduur niet ten goede. Zeker als je de puzzel vaak schoonmaakt. Als de puzzel echt heel vies is geworden en je hebt het gevoel dat hij in de vaatwasser beter schoon wordt, dan kun je het zo af en toe doen. Mits de fabrikant het ook adviseert.

Over het algemeen werkt een warm sopje prima en zo kun je samen met je hond lang genieten van je puzzel. Want ook al heb je de puzzel meerdere keren gedaan en kent je hond de standaard trucjes, de meeste puzzels kun je op meerdere manieren gebruiken. Met een beetje fantasie kunnen jij en je hond vast nieuwe uitdagingen vinden met dezelfde puzzel.

In onze shop vind je allerlei leuke puzzels!
honden puzzels