Bestaan er hondenspeeltjes die niet kapot kunnen?

Het korte antwoord op deze vraag is: nee. Elk speeltje kan kapot. Maar het hangt erg af van een aantal factoren hoe snel een hondenspeeltje kapot gaat. Dus laten we er hier wat meer over vertellen.

Gooien

De eerste factor die meespeelt is de aard van het speeltje. Sommige speeltjes zijn gemaakt om mee te gooienzogoflex Jive bal speelgoed hond en lekker achteraan te rennen. Deze speeltjes zijn niet primair gemaakt om op te kauwen. Ze moeten lekker stuiteren en het liefst ook lekker in de bek liggen. Een bepaald gewicht is ook fijn, want dat gooit lekker ver.

Deze eigenschappen zijn niet per definitie ook de eigenschappen van een speeltje dat geschikt is om op te kauwen.

Kracht

Een andere factor is de kracht van de hondenkaak. Die verschilt onderling nogal. Een Labrador heeft gemiddeld een bijtkracht van 16 kg/cm2, terwijl een cane corso wel tot 50 kg/cm2 bijtkracht kan hebben. Ter vergelijking, een mens heeft een gemiddelde bijtkracht van 8,5 kg/cm2. Kortom, een speeltje dat bij de ene hondeneigenaar jaren meegaat, is bij de andere hondeneigenaar binnen een paar minuten aan gruzelementen.

Sterk

Zelfs de speeltjes die worden verkocht als hele sterke hondenspeeltjes kunnen stuk. Het is aan de eigenaar om dit goed in de gaten te houden en goed in te schatten wat je van de combinatie hond en speeltje mag verwachten. Wij hebben hele goede ervaringen met de Hurley botten van Westpaw. Ze zijn niet onverwoestbaar maar gaan bij onze honden jaren mee. Let wel, we hebben geen cane corso’s.

Let op

Daarom is een algemeen advies: laat je hond nooit alleen met een speeltje spelen en controleer de hondenspeeltjes regelmatig. Als er stukjes af beginnen te breken of het speeltuig wordt rafelig, dan is het hoogstwaarschijnlijk aan vervanging toe. Let er ook op dat je het speeltje gebruikt waar het voor bedoelt is. Je hond maakt het niks uit. Kauwen zit in zijn genen. Of het speeltje geschikt is om op te kauwen, daar zal je hond weinig rekening mee houden. Het is aan de eigenaar om daar op te letten.