Geplaatst op 4 Reacties

Hondenleven: Zacht eitje

Een perfect gekookt eitje is niet altijd haalbaar, maar als je er tijd en energie in steekt proef je dat altijd terugElke middag maak ik lunch klaar voor Erna en mij. Als Erna thuiskomt van haar eerste cliënt van de dag, staat er een lekker middageten op tafel. Daarbij hoort wat ons betreft ook een gekookt eitje. Een zacht gekookt eitje. Dat vergt enige aandacht en precieze bereiding. Water in de pan, eitjes erbij. Dan aan de kook brengen, gas uitdraaien en exact drie minuten en tien seconden in het hete water laten liggen. Afblussen met koud water en klaar. Zo hebben we meestal een perfect gekookt eitje. Af en toe gaat er iets mis. Zoals een gebarsten ei, of een ei dat net iets te hard of net iets te zacht is. Teleurstellingen horen bij het leven. Een minder goed gelukt gekookt eitje is daarin niet uitgezonderd.

Procedure

Het heeft een poosje geduurd voordat de procedure die het perfecte gekookte eitje opleverde was geperfectioneerd. Ik schrijf dit in de lijdende vorm (was geperfectioneerd) omdat er meerdere factoren meespeelden en meerdere personen bij betrokken waren. Dan is het lastig om te zeggen ‘ik of we perfectioneerden’. Zo hebben meerdere televisiekoks meegeholpen om ons eitje optimaal te koken. Zij zijn zich daar natuurlijk niet van bewust en waren zij zich dat wel, dan zou ons eitje ze waarschijnlijk koud laten. Maar toch, het heeft wat mij betreft toch het bestaansrecht van televisiekoks onderstreept.

Ongezouten

Verder hebben we natuurlijk zelf veel onderzoek gedaan. Die drie minuten en tien seconden komen niet zomaar uit de lucht vallen. Daar is een rigide testperiode van vallen en opstaan en ongezouten kritische evaluatie aan vooraf gegaan. Daarbij spelen natuurlijk allerlei factoren een rol. De temperatuur van het ei bij tewaterlating, de grootte van het ei (mijn medelijden gaat soms uit naar de kip), de begintemperatuur van het water, enz. Het koken van het perfecte ei zou een prima natuurkundeproef kunnen zijn op de middelbare school. Hoewel, zoals ik mij die tijd herinner denk ik dat een proef met eieren in de praktijkles weleens zou kunnen uitlopen op een andersoortige proef waarbij de ballistische eigenschappen van het ei worden getest. Daarbij is het niet ondenkbaar dat zowel leerlingen als leraar(m/v) met eierstruif bedekt de resultaten moeten bespreken.

Rauw

Wat hebben perfect gekookte eitjes en honden nou met elkaar te maken? Als je het de honden zelf zou vragen, zouden ze je het antwoord ook schuldig moeten blijven. Die lusten die eitjes namelijk best rauw. En van welke vogel ze dan komen maakt ze ook nog niet zoveel uit. Dus daar ligt de link niet. Nee, het verband met honden is meer overdrachtelijk. Het proces om tot het perfect gekookte eitje te komen is een mooie metafoor voor het opvoeden van een hond.

Voorkeur

Het eindresultaat is erg persoonlijk: hard of zacht gekookt of iets daartussen in, iedereen heeft een eigen voorkeur. Dat geldt ook voor de hond die je uiteindelijk om je heen wilt hebben. Maar het eitje kan altijd iets afwijken van je wensen, er zijn teveel factoren waar je geen controle over hebt die meespelen. Dat geldt ook voor je hond. Dan is er de methode. Andere mensen hebben een andere methode om het ei te koken en komen tot dezelfde verbluffend lekkere resultaten. En je raadt het al, ook dat geldt voor het opvoeden van honden.

Ideaal

Dan zijn er de bronnen waar je jouw informatie vandaan haalt. Ook die zijn grotendeels analoog. Televisie, het internet, social media, cursussen, noem maar op. Allemaal kunnen ze je vertellen hoe je aan het perfecte ei komt. Maar dan kom je erachter dat het pannetje van die mediakok € 350,00 kost en dat het fornuis waarop de mediakok kookt alleen te financieren is met een derde hypotheek en dat de aanschaf van een doos eieren daarna tot je stoutste dromen gaat behoren. Kortom, de mediakok kookt onder de ideale omstandigheden terwijl jij het met een HEMA pannetje van € 12,95 en een zesdehands gasfornuis moet doen. Zo ook met honden. De ideale trainer heeft de ideale omgeving om de  hond te trainen terwijl jij je hond opvoedt te midden van rinkelende deurbellen, een berg wasgoed en een immer wassende boodschappenlijst.

Benadering

Wij eenvoudige burgers kunnen bij benadering ons perfect gekookte eitje bereiden. En zo kunnen we ook bij benadering de hond richting perfectie opvoeden. Maar het eindresultaat zal toch altijd een beetje afwijken van het ideaalbeeld dat social media en televisie ons dagelijks voorspiegelt. Dat geeft niks. Vergeet niet dat ook die ideaalbeelden achter de schermen hun rampen kennen. De ontplofte eitjes, de stuiterbaleitjes en de bij pellen wegvloeiende mislukkelingen komen niet in beeld.

Verzachtend

Dus steek jezelf een hart onder de riem en wees niet te kritisch op jezelf. Er zijn veel verzachtende omstandigheden waarom je eitjes misschien niet perfect zijn na drie minuten en tien seconden. Waar het om gaat is dat je er tijd hebt ingestoken en het best haalbare resultaat hebt geboekt. Dat geldt ook voor je hond(en). Als je er tijd en energie insteekt dan behaal je resultaat. Of dat de perfect opgevoede hond is? Misschien niet. Maar het is wel jouw kameraadje en die weet heel goed dat je samen hard hebt gewerkt aan een fijne band. Uiteindelijk is dat waar het om gaat. Wat de buitenwacht ervan vindt zal jouw hond een worst zijn.  Laat die buitenwacht eerst maar hun eigen eitjes perfect koken. Eet smakelijk!

4 gedachten over “Hondenleven: Zacht eitje

  1. leuk! En opbeurend voor mensen die misschien niet zulke perfecte opvoeders zijn, of die denken het niet te zijn. opa zei altijd ijn hondje is heel gehoorzaam. Ik zeg kom je of kom je niet?

  2. Hahaha precies, die laatste zin vind ik mooi en zo waar. Leuk stukje weer en een gekookt eitje vind ik ook heerlijk. Het maakt mij niet zoveel uit hoe hard of zacht, het smaakt mij meestal goed.

  3. Wat een fijn stukje, ik ben gauw geneigd om te perfectionistisch te zijn, maar zoals je het schrijft is het exact, ik kan dan knorrig en teleurgesteld in mezelf zijn, ik doe mijn best, en als ik op de bank zit s’avonds met 3 tevreden warme lijfjes tegen mij aan, dan kan de rest ons gestolen worden, en kan ik mijn ogen niet van ze afhouden 🙂 mijn eigen brouwsels

    1. En daar zit de essentie. De hele wereld kan zeggen dat je het niet goed doet, de maatstaf is hoe het resultaat in jouw leven past. En als dat goed voelt, dan doe je het dus goed. Binnen de kaders van prettig nabuurschap enzo natuurlijk 😉 Maar social media is vooral gebaseerd op click bait. En de meeste clicks haal je met slecht nieuws en mensen toeschreeuwen dat ze het verkeerd doen. Daar zijn al meerdere studies naar gedaan. Daarom moet je denk ik social media adviezen altijd met een hele grote korrel zout nemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *