Geplaatst op 3 reacties

Hondenleven: Weer-hype

Als je honden hebt ben je geen binnenzitter. Althans, als het goed is niet. Wat het weer ook doet, je moet eruit. Warm, koud, droog, nat, de honden moeten even naar buiten om hun behoeften te doen en om even de benen te strekken. Dat is overigens ook goed voor het baasje dus het is niet erg dat het een dagelijks terugkerend ritueel is. Lichaamsbeweging is geen garantie voor een gezond hart (zie: Tally Ho!), maar het het maakt de kans op hart en vaatziekten wel een stuk kleiner. Bovendien maakt je lijf bij lichaamsbeweging allerlei stofjes aan die je goed doen voelen. En zit je vast in je gedachten of een ander aspect van je dag, dan is een wandeling meestal een goede manier om een andere perspectief te krijgen. Kortom: honden uitlaten is gezond.

Onvoorspelbaar

Maar dat weer! Het is zo onvoorspelbaar. Zo veranderlijk. Althans in onze contreien. De weer-apps op de telefoon doen heel erg hun best het weer te voorspellen, en dat lukt ze tegenwoordig heel aardig, Maar toch is er een verschil tussen het lezen van de voorspelling en het ervaren van de werkelijkheid. Het is heel makkelijk om te lezen dat het buiten -10 is. Maar als je buiten loopt dan voel je de snijdende wind, de drijvende sneeuw en de gladde weg onder je voeten. Of je leest dat het +35 is. Maar dan kom je buiten en voel je die warme deken verstikkend over je heen vallen en de weerkaatsende hitte van de stoeptegels om je benen slaan.

Hype

Maar dat zijn uitersten. Want wat je ook ervaart als je veel buiten komt, is dat het allemaal wel meevalt. Meestal. Over het algemeen. Want het weer is vaak lang zo slecht niet als de media je doen geloven. Hype verkoopt, slecht nieuws wordt gelezen, en dat geldt ook voor de weerberichten zo lijkt het. Ik lees regelmatig voorspellingen die onheil en doem prediken. Dan loop ik buiten met de honden en dan ervaar ik iets heel anders. Tja, het regent, maar het is eigenlijk best verfrissend. En zie eens hoe de bomen er van opknappen, die snakten naar een beetje water. Het waait. Tja, maar m’n pet blijft nog stevig zitten en de oren van de honden fungeren nog niet als windhanen. Dus het valt best mee. Zo kan ik nog veel voorbeelden opnoemen waar het weer minder heftig is als je eenmaal buiten bent.

Opvoeding

Dat heeft waarschijnlijk ook met mijn opvoeding te maken. Als ik vroeger een beetje schoolziek was, en dat was ik regelmatig want school en ik pasten niet heel erg goed bij elkaar, dan zei mijn moeder: “Het gaat wel over als je buiten komt.”
En ze had in negen van de tien gevallen gelijk. Ik kan me eigenlijk maar één keer herinneren dat ik halverwege de schoolochtend toch naar huis moest omdat ik echt ziek bleek. Balen natuurlijk, want de hele opzet van schoolziek zijn is dat je net ziek genoeg bent om thuis te blijven maar niet zo ziek bent dat je niet met de lego kan spelen. Als je dan naar huis wordt gestuurd kun je dat scenario wel op je buik schrijven. In plaats van legoën is het hup je bed in en een koortsthermometer op een plaats waar de zon niet schijnt. Ik leerde dus al jong dat buiten zijn goed voor je is, wat de gesteldheid ook is.

Spartaans

Nu klinkt het of ik een hele Spartaanse, harde opvoeding heb gehad maar dat is helemaal niet zo. Mijn moeder had gewoon een heel goed zesde zintuig voor het detecteren van schoolziekte. Bovendien waren het de jaren zeventig van de vorige eeuw. Een heel andere tijd dan nu. Een tijd dat je lopend of op een fiets (zonder trapondersteuning) door weer en wind naar school ging. Een tijd waarin de jeugd nog buiten speelde. Spelcomputers waren er nog niet, althans niet in onze kringen en televisie was er alleen op woensdag middag. De rest van de week was er overdag een testbeeld of sneeuw op de beeldbuis. Dat waren tijden die je tegenwoordig alleen in een niet nader te benoemen pindakaasreclame ziet.

Schouders ophalen

Kortom je leerde al van jongs af aan dat het weer maar beperkt invloed hoeft te hebben op je dagelijkse bezigheden. En bij die dagelijkse bezigheden hoorde bij mij al vrij jong het uitlaten van de hond. Ik ben er nog blij mee dat ik zo ben opgegroeid. Het maakt het leven een stuk makkelijker als je je schouders kunt ophalen bij de weer-hype die soms van je telefoon afspat. Met een beetje gezond verstand en levenservaring kun je een groot percentage van het weernieuws met een dikke korrel strooizout nemen. Het maakt het leven een stuk makkelijker.

3 gedachten over “Hondenleven: Weer-hype

  1. Hahaha, ja mooi om te lezen en inderdaad, we zijn er zeker niet slechter van geworden. Schoolziek, o gos, ik kon er ook wat van hoor, vooral op de MAVO, soms reed ik dan naar opa en oma Bosch i.p.v .naar huis want ik wist dat ik dan terug gestuurd zou worden hihihi. En Mam, je had gelijk hoor. Het ging vanzelf weer over.
    Maar al die codes tegenwoordig, code geel, code rood…onze opa’s lachen zich rot daarboven, weer is weer. Paniekmaakcultuur tegenwoordig..pppfff.

    1. en dat is helemaal waar!

  2. hoi henk dit was de laatste collum die ik van je gelezen heb effe verder zoeken maar bij deze meld ik me opnieuw aan .
    zal wel weer op verkeerde toetsen gedrukt hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *