
Het nieuws wordt beheerst door het SARS-CoV-2 virus dat de corona virus ziekte veroorzaakt. Er worden overal drastische maatregelen genomen om de verspreiding zoveel mogelijk tegen te gaan. Het is een wereldomvattende situatie die natuurlijk veel stof doet opwaaien op social media. Het is moeilijk om waarheid en fictie van elkaar te scheiden. Hoewel ik een gezond wantrouwen jegens onze overheid heb, lijkt het me nu toch het beste om hun adviezen op te volgen. Die adviezen zorgen voor veranderingen in de dagelijkse gang van zaken. En dat merk je ook aan de honden.
Routine
Honden zijn enorme gewoontedieren. Ze kunnen zich heel goed aanpassen aan veranderende omstandigheden, dat is ook waarom ze zich zo goed hebben ingepast in de menselijke maatschappij. Toch hebben ze het liefst dat alles zich volgens de gewende routine afspeelt. Dat merk ik aan het gedrag in ons roedeltje. Er is onrust.
Antenne
Ze merken ongetwijfeld de zorgen die wij hebben. Zorgen over mensen in onze omgeving, zorgen over inkomen nu economisch alles vrijwel stilvalt, zorgen over zelf ziek worden. Dezelfde zorgen die de meesten van ons zullen hebben op dit moment. De honden hebben daar een goede antenne voor. Ze voelen dat de baasjes niet in hun gewone doen zijn. Maar de grootste impact heeft de verandering in de dagelijkse gang van zaken. Erna is veel meer thuis omdat bezoek aan cliënten op een laag pitje staat of ze geeft ondersteuning via de telefoon. Ze gaan dus even niet meer mee om te coachen.
Agenda
Denk maar niet dat honden geen agenda hebben. Maandagmiddag stond Bella dansend voor de voordeur om aan het werk te gaan. Het was immers onder normale omstandigheden haar dag en haar tijd. Helaas, de agenda van de honden synchroniseert niet met onze digitale agenda.
En dan kun je honderd keer zeggen, “Nee vandaag niet, andere keer weer.”
Bella bleef naar de voordeur lopen, “Jippie, nu gaan we, hè?”
Hondenloopje
Een andere verandering doet zich voor tijdens onze hondenloopjes. Normaal weet ik vrij goed wie van onze buurtgenoten op welke tijden gaan lopen met hun honden. Ik kies dus tijden uit die daar tussendoor laveren. Helaas ligt voor iedereen het dagritme op z’n derrière, dus die tijden kloppen niet meer. Het is nu een stuk moeilijker om met de honden te wandelen. Het liefst voorkom ik stress bij de honden, want wat veel mensen als grappig of speels zien is in veel gevallen pure stress bij de hond. Bij die van ons herken ik duidelijke tekenen van spanning bij het zien van soortgenoten. Zeker als ze aan de lijn zitten is dat niet fijn.
Snuffelspelletjes
Dus ik hou de loopjes of kort of ik ga op andere tijden. Hoe dan ook een verandering. Natuurlijk vangen we een eventueel gebrek aan beweging op door in de tuin nog lekker met een bal te spelen of snuffelspelletjes te doen. Maar het haalt het niet bij een lekkere wandeling waarbij de hele natuur wordt opgesnoven en geanalyseerd door die wonderlijke hondenneuzen. Die geurenwereld buiten het eigen terrein is immers hun Facebook.
Goed geluimd
Toch zullen zij en wij er aan moeten wennen. Het zal niet met een paar dagen gedaan zijn met corona. Dan is het ook mooi om de roedel te observeren. Want hoewel honden het liefst routine hebben, kunnen ze heel goed die routine wijzigen. Een nieuwe dagelijkse gang van zaken leren accepteren. Ze kunnen dat zelfs heel snel. Zo af en toe kijkt één van de drie even weemoedig naar de voordeur op de normale werktijd, maar springen en dansen is er al niet meer bij. Ze vinden het best leuk dat Erna meer thuis is. En laten we wel wezen, of ze nou thuis komt via de voordeur of ze komt haar kantoortje uit de trap af, je kunt als goed geluimde hond toch even gek doen? Geen probleem hoor!
Positief
Veranderingen. De honden wennen eraan. Wij ook langzaamaan. Misschien komen er nog heftiger maatregelen en moeten we ons nog verder aanpassen. We gaan het zien. Als ik één ding geleerd heb in mijn leven, dat toch niet gebeurtenisloos is voortgekabbeld, dan is het wel dat mens en hond zich heel goed aan nieuwe situaties kunnen aanpassen. Bedenk daar altijd bij wat de eerste regel van de overlevingstechniek is: een positieve gemoedstoestand. Die is belangrijker dan water en eten. En daar zijn de honden meesters in: hoe heftig de veranderingen ook zijn, ze begroeten je iedere morgen weer met een uitbundige dosis levenslust!
We wensen iedereen veel sterkte in deze lastige tijden en pas goed op jezelf en de mensen om je heen! En ik denk vaak aan wat Tom Hanks een paar maanden geleden zei in een interview: “This too shall pass.”
– Henk
Dikke kus van je zus 😘😘💖
Dikke kus van je broertje terug!