Geplaatst op 1 reactie

Hondenleven: Uitdaging

Helpen bij het uitpakkenErna is naast de mede-eigenaar van hondencadeautjes.nl, ook hondengedragsdeskundige. Dat is handig als je herplaatsers in huis hebt. Het helpt enorm als je veel van hondengedrag weet als je hun rugzakje uit moet pakken en opnieuw gaat inpakken. Met andere woorden: heropvoeden. Dat woord heropvoeden kan een negatieve klank hebben. Althans bij mij roept het beelden op van strenge mannen en vrouwen die in een somber, grimmig gebouw met harde hand de opvoeding ter hand nemen. Denk aan Oliver Twist of Bint.

Anders

Maar natuurlijk gaat dat bij ons net even anders. Zeg maar gerust, heel anders. Want behalve dat we onze hondjes een fijn tweede leven willen geven, willen we ook graag dat ze met ons samenwerken. Ik vind het leuk als Blitzz na een wandeling al klaar staat om te helpen met het uittrekken van de jas, het afdoen van de das en het afnemen van de pet. Handschoenen zijn optioneel en niet geheel zonder risico aangezien in haar enthousiasme wel eens iets te hard in een vinger wordt geknepen. Daar schrikt ze dan zelf van, dus er zit absoluut geen kwaad in.

Mooi werk

Verder halen Blitzz en Bella na hun eten de bakken op en brengen die netjes bij mij. Zo hoef ik niet de kamer door te speuren waar alle bakken zijn gebleven. Erg handig! Naast dit triviale werk doen ze ook heel belangrijk werk. Blitzz, Bella en soms Spip (pensionado) werken samen met Erna in haar werk als begeleider/coach voor mensen die het lastig hebben in onze samenleving. Dat kunnen mensen zijn met een beperking, psychische aandoening of mensen die gewoon even niet lekker in hun vel zitten. Samen met Erna en een van de honden leren situaties waar ze het moeilijk mee hebben herkennen. Dan gaan ze door middel van oefeningen samen met de hond werken aan een oplossing die het voor hun mogelijk maakt met dergelijke situaties om te gaan. Mooi werk en ook een mooi voorbeeld van hoe deze ‘tweedehandsjes’ zich heel erg nuttig maken in onze maatschappij. Dat zij er ook nog eens heel veel plezier in hebben is een mooie bonus.

Relatie

Om dat soort werk te kunnen doen moet je een goede relatie hebben met je honden. Zo’n relatie krijg je niet door te heropvoeden met de karwats en met luid geschreeuw. Het opbouwen van een goede band lukt het best met wederzijds respect en elkaar proberen te begrijpen en  het is bijna magisch om te zien hoe goed een hond reageert op die manier van opvoeden. Ook weer niet heel vreemd, aangezien een hond een dier is met een ingebakken sociale structuur.

Challenge

Erna vindt het leuk om af en toe mee te doen aan een challenge. Het is ook goed om je vaardigheden bij te houden en het helpt ook de band met je honden te onderhouden en te versterken.  Dus ze heeft zich ingeschreven voor de clicker challenge van zwerfhondenschool.nl. De eerste opdracht in de challenge: maak een filmpje van jou en je hond. Zo gezegd, zo gedaan. En wat is nou leuker dan een filmpje maken van het uitpakken van de attributen die bij de challenge horen. Daar krijgt Erna genoeg hulp bij. Want onze honden nemen het verlenen van hulp heel serieus! Kijk maar:

 

1 gedachte over “Hondenleven: Uitdaging

  1. Mooi gezegd. En het filmpje zegt genoeg. Kwispel, kwispel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *