
Bodhi is geen pup meer. Ze is nu een uit de kluiten gewassen puber. Ze is wel de jongste telg in ons roedeltje en ze leert nog dagelijks nieuwe leefregels van de andere honden. Het is mooi om te zien hoe ze stapsgewijs de andere honden leert kennen. Een mooi voorbeeld van een complex probleem verdelen in kleine stukjes en het daarna stuk voor stuk aanpakken. Dat hebben wij haar niet geleerd, dat heeft ze uit het nest meegekregen en waarschijnlijk voor een groot deel van haar moeder geleerd. Het probleemoplossend vermogen van een jonge hond is opvallend goed. Het is een onmisbaar stukje overlevingstechniek. Mooi om dit in de praktijk te zien.
Kennsimaking
Waar zie ik dit opdelen in stukjes dan het beste in terug? Bodhi arriveerde als pup en de kennismaking met Spip, Blitzz en Bella verliep wat stroef in het begin. Spip en Blitzz vonden de komst van Bodhi wel prima. Maar Bella had hele andere gevoelens bij de nieuwe telg. Zij was absoluut niet gediend van de attenties van Bodhi en gromde en snauwde bij iedere poging tot contact. We hielden Bodhi en Bella strikt gescheiden omdat we weten dat Bella naar andere honden toe uit kan vallen. Waarschijnlijk een overblijfsel van haar zwervend verleden. Toch was Bella voor Bodhi veruit de meest interessante hond in ons roedeltje. Ze bleef proberen Bella te overtuigen van hoe leuk het zou zijn als ze samen konden spelen.
Wonder
Wonder boven wonder kwam er na een paar weken een omslag. Bella en Bodhi leerden met elkaar spelen. Eerst nog met een gemuikorfde Bella maar na een paar dagen zonder. Het bleek dat Bella en Bodhi erg goede speelmaatjes konden zijn: ze waren aan elkaar gewaagd. Bella bleek robuust genoeg om de wilde puppyspelletjes van Bodhi te kunnen verduren. Bodhi had gezegevierd en de vesting Bella was geslecht. Op naar de volgende: Blitzz.
Blitzz
Die is een stuk lastiger maar eigenlijk ook een stuk makkelijker. Het lastige is dat Blitzz zich niet laat verleiden tot spelen. Lastig voor Bodhi voor wie spelen de meest voor de hand liggende vorm van communicatie is. Ze was immers nog pup. Maar Blitzz wil niks weten van speelbuigingen en wild achter elkaar aan rennen en over elkaar heen buitelen. Het was al heel snel duidelijk dat Bitzz Bodhi tolereert maar dat er heel strenge regels gelden. “Doe zo gek als je wilt, maar blijf uit m’n buurt met dat wilde gedoe,” was de boodschap van Blitzz. En Bodhi begreep die boodschap. Waar ze bij Bella bleef volhouden om haar tot spel te verleiden, hield ze daar bij Blitzz al heel snel mee op. Blijkbaar had ze bij Bella potentie gezien die ze bij Blitzz (heel terecht) niet zag. Blitzz is geen speelse hond. Daarvoor neemt ze het leven veel te serieus. Ze is de de facto moeder overste van de roedel, dus ze heeft geen tijd voor al die onzin. Het gevolg was en is dat Bodhi en Blitzz prima samen kunnen leven in de roedel maar verder (ogenschijnlijk!) weinig met elkaar van doen hebben.
Oude botten
Dan is er het laatste en oudste lid van de roedel: Spip. Hij houdt op zich best van spelen, maar hij vindt het al gauw te wild voor zijn oude botten. Hij is ook de enige die Blitzz kan verleiden tot een speelse uitspatting. Zelfs ons lukt dat niet. Blitzz en Spip begrijpen elkaar perfect en spelen op een manier die zowel Spip als Blitzz kunnen waarderen. Blijkbaar heeft Bodhi de laatste maanden heel goed gekeken naar die twee. Sinds een paar dagen is er ineens een klik tussen Bodhi en Spip: ze ravotten samen op de bank dat het een lieve lust is. Bodhi doet daarbij heel erg haar best op dezelfde manier te spelen als Blitzz, al is dat lastig met dat grote lijf en de overmoed van een puber. Maar het lukt heel aardig en Bodhi wordt continu verbaal gestuurd door Spip die gromt en keft als het te ruig wordt. Eerst dacht ik dat het een eenzijdig spel was waarbij vooral Bodhi het leuk vond. Dus ik haalde ze uit elkaar om Spip te beschermen. Maar ik zag al gauw dat Spip Bodhi uitdaagde tot verder spelen. Het gaat soms nog een beetje te ruig voor de oude veteraan Spip, dus ik hou een scherp oog in het zeil. Maar Bodhi leert bij elke speelsessie weer bij over het spelen met Spip.
Puzzel
Zo heeft Bodhi de hele roedel doorgrond. Een moeilijke puzzel die veel observatie en probleemoplossend vermogen vergde. Het is ook een puzzel die continu evolueert. De groepsdynamiek verandert in elke situatie, zelfs tijdens elke fase van de dag. Het is prachtig om te zien hoe zo’n jonge hond dat allemaal kan bolwerken. Stukje bij beetje wordt Bodhi steeds wijzer en de roedel is een mooi opleidingsinstituut voor een coachhond in wording.
zo mooi om te lezen. mensen kunnen er nog wat van leren.
zachte manieren werken het beste samen met humor.
zo heb ik daarmee een bruuske vrouw, waar ik nogal bang voor was toch zover gekregen dat ze
totaal anders reageert.
nu vinden we elkaar aardig en
kunnen we normaal met elkaar praten.