Geplaatst op 2 reacties

Hondenleven: Straatwolf

Ik doe niet aan bucket lists. Je weet wel, zo’n lijst van dingen die je moet hebben gedaan of hebben gezien voor je dood gaat. Het hele concept staat me tegen. Dood gaan is al geen pretje lijkt me en als je dan ook nog eens de teleurstelling moet verwerken van je niet gerealiseerde bucket list items… dan wordt het helemaal een treurige bedoening. Maar stel nou dat ik een bucket list zou hebben, dan zou er één item zeker op staan: een wolf in het wild zien.

Fascinatie

Al van jongs af aan heeft de wolf me gefascineerd. De wolf en de drie biggetjes en Rood Kapje ten spijt, ik zie de wolf als één van de meest intrigerende en wijze dieren. Ik weet dat je honden en wolven niet één op één mag vergelijken, maar mijn liefde voor de hond is zeer zeker een afspiegeling van mijn even grote fascinatie voor de wolf.

Poep

Op maandag verscheen er een artikel in BN De Stem over een wolf die gewoon over straat liep in Heumen. En hij liep niet alleen over straat, hij poepte er ook. De wolf vervolgde zijn weg richting Nijmegen. Was deze wolf een vroege vierdaagse aan het lopen? Of ontvluchtte hij het carnavalsgedruis in Brabant? Volgens wolvenkenner Maurice la Haye van het Wolvenmeldpunt is het goed mogelijk dat het een jonge wolf is die uit de roedel is gezet om zijn of haar eigen roedel te gaan stichten. Hij noemt het “op kamers gaan”, wat ik een mooie omschrijving vindt.

Bewoonde wereld

Wat ik bijzonder vindt is dat deze wolf om tien uur in de ochtend dwars door de bewoonde wereld loopt. Wij wonen aan de rand van een groot bosgebied op de Veluwe. In deze omgeving wordt de wolf al een poosje gespot. Maar meestal door cameravallen die ergens midden in de bossen staan. Of dood op de weg, aangereden door een nachtelijke automobilist. Nu deze wolf zo op klaarlichte dag, midden in het dorp is gezien, opent dat perspectieven voor mijn bucket list. Ook al bestaat die lijst dus niet.

Gevaar

Natuurlijk zijn er ook stemmen die opgaan over het gevaar van deze wolven in Nederland. En ja, het is een wild dier. En ja, de wolf zal zich vergrijpen aan makkelijke prooien als schapen en ander kleinvee. Maar ik heb altijd erg veel moeite met de reactie van mensen die vervolgens gaan roepen dat we die wolven dan maar moeten afschieten. Als we namelijk ‘gevaarlijk dier’ als graadmeter gaan gebruiken dan staat wat mij betreft de mens zelf ver bovenaan het lijstje met bedreigende diersoorten.

Stress

Laat deze wolf lekker zijn of haar weg vervolgen. Het dier heeft al genoeg stress van het op kamers gaan en voor het eerst voor zichzelf moeten zorgen. De kans dat je een wolf tegenkomt is nog steeds erg klein. En ik begrijp de schapenboer die de doodgebeten schapen vindt. Maar laten we wel wezen, we brengen als mens dagelijks vrachtwagens vol lammeren, vetgemeste biggen, kalveren en kippen die nog nooit de zon hebben gezien naar de slachthuizen. Iedereen die wel eens beelden van zo’n slachthuis heeft gezien zou bijna wensen dat die dieren door een wolf waren doodgebeten voor ze hun door ons toebediende lot moesten ondergaan.

Blij

De wolf is terug in Nederland. Daar moeten we mee leren leven. Ik ben er blij mee. Wat mij betreft is de wolf van harte welkom. Zelfs met het besef dat Nederland klein is voor zo’n groots dier als de wolf. En wat mijn bucket list betreft: als ik ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat met onze hondjes loop, dan hou ik mijn ogen extra goed open nu. De kans is mega klein, maar aanwezig, dat ik zo maar een straatwolf tegen het lijf loop. Mocht het gebeuren dan kan ik die niet bestaande bucket list voorgoed verscheuren en in de oudpapierbak gooien.

2 gedachten over “Hondenleven: Straatwolf

  1. Nou, daar ben ik het roerend mee eens, de gevaarlijkste dieren zijn wij. Dat heb ik altijd gezegd .
    Bucket list heb ik ook niet, weest tevreden met wat je hebt.
    Goh, zit vast in de familie;-)

    Hoop voor jou dat je er ooit één zal zien in het wild. Ben benieuwd hoe de ‘familie’ op elkaar gaat reageren dan. Want je loopt vast niet alleen in het bos.

    1. Oh, daar maak ik me geen illusies over. Wolven en honden zijn misschien(!) ver weg familie van elkaar, maar ze zullen elkaar ongetwijfeld als bedreiging zien. De natuur is niet sentimenteel daarin. De kans dat een wolf de confrontatie opzoekt is echter erg klein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *