Geplaatst op 3 reacties

Hondenleven: Spip in het zonnetje gezet

Spip de whippet in het zonnetje
Spip aan het zonnebaden. Hij ziet er niet heel gelukkig uit maar dat heeft te maken met het maken van de foto. (Zie vorige column.)

Het is weer zomer! Het is me de omslag wel. Een week geleden liepen we nog met een dikke jas aan buiten terwijl die gedachte nu je doet uitbreken in een zweetaanval. Ik vind het lekker. Ik hou wel van dat warme weer. Oké, 40 graden is misschien wat overdreven maar zo tussen de twintig en de dertig vind ik best lekker. Nog iemand in ons huishouden die het erg lekker vindt is Spip. Zijn smalle whippet lijfje, dat bovendien een lijfje op leeftijd is, heeft het graag warm. ‘s Winters betekent dat diep ingegraven liggen onder een stapel dekens. Maar ‘s zomers komt er een nieuwe optie bij.

Steengrillen

Als het zonnetje de tegels op het terras geschikt maakt voor steengrillen, dan is Spip blij. Dat is de tijd dat de dekens worden omgeruild voor lekker bakken in het zonnetje. De baasjes zijn daar minder scherp op dan Spip zelf, dus het duurt soms even voordat alle rituelen weer ingesleten zijn. De eerste paar dagen dat buiten de thermometer op Spip temperatuur staat, moet hij nog weleens afzien. We zien hem dan een beetje rond dralen op het terras en moeizaam en voorzichtig zijn oude botten op de harde stenen vlijen. Och, ja, het is weer zomer, schiet dan door ons hoofd.

Tuinmeubilair

Want behalve dat de achterdeur dan weer openstaat en de muizen hun dodenrit langs Blitzz richting keuken kunnen wagen, moet ook het tuinmeubilair weer van stal. Vergeet onze stoelen en de parasol maar: Spip’s matje is belangrijker. Het is een viezig, oud dubbellaags matje dat al jaren dienst doet als Spip zijn zonnebed. ‘s Avonds doet het ook dienst als bed voor Blitzz, omdat het precies onder een stoel past en Blitzz slaapt graag met een extra dakje boven haar hoofd.

Verhuizen

Maar overdag moet dat matje naar buiten, want dan is het Spip zijn matje. Het blijft ook niet bij ‘set and forget’. Oh nee. Het matje moet namelijk wel meeverhuizen met de zon. Spip vindt het maar lastig dat die zon steeds verplaatst. Wat dat betreft heeft de mens toch wel verbeteringen aangebracht aan natuurlijke concepten. Zo’n lamp in de kamer, die doe je aan en hij blijft op z’n plaats. Helaas heeft de natuur daar wat die lamp in het blauwe uitspansel betreft nog niks op gevonden.

Dagbesteding

Zonnebaden is ook in een ander opzicht een actieve dagbesteding voor Spip. Want zelfs voor een zon aanbiddende en warmte liefhebbende whippet stijgt de interne temperatuur op een gegeven moment naar het oncomfortabele. Dan moet er even gekoeld worden. En dat doet Spip door hijgend naar de gang bij de voordeur te slenteren. Want daar liggen plavuizen. Dat koelt zo heerlijk af. Een minuutje of vijf aan beide kanten is voldoende. Dan gaat weer naar buiten. Dit proces herhaalt zich als een soort perpetuum mobile de hele dag door. Opwarmen, afkoelen, opwarmen, afkoelen. Ik vraag me af of Spip op zo’n dag continu uitzet en krimpt. Maar goed, we gaan het hem ook niet verbieden. Zonnebaden is zijn grootste hobby en op zijn oude dag heeft hij nou eenmaal wat meer privileges.

Happy

Zo zetten we Spip letterlijk in het zonnetje. We zijn alweer gewend aan het ritueel. We leggen zijn matje buiten, en verplaatsen het wanneer de schaduw van het huis het matje heeft bereikt. Voor Spip zijn dit de happy days of summer. En wat de dekens betreft, die hebben nog steeds hun functie. Want ook al is het dertig graden, als Spip binnen moet blijven omdat wij gaan slapen of omdat wij er even niet zijn, dan kruipt hij toch gewoon onder de wol. “Te warm” staat niet in Spip’s woordenboek.

3 gedachten over “Hondenleven: Spip in het zonnetje gezet

  1. Och, ons spipje. Lief beestje.
    Weer fijn om te lezen.

    1. Dank je wel. Ja, Spip is een liefie! 🙂

  2. AAhh lieve Spip, heeerlijk genieten hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *