Ik hou van soep. Soep is nou zo’n etenswaardigheid waar je mij midden in de nacht voor wakker mag maken. In dat rijtje hoort ook een goed bord pasta en een pizza. Maar vooral soep. Bijkomend voordeel is dat ik graag soep maak. Ik vind koken sowieso een prettige bezigheid, en soep maken vind ik binnen die discipline één van de leukste bezigheden.
Bouillon
Eerste stap: de bouillon maken. Vaak in grote hoeveelheden zodat de nabije toekomst is verzekerd van soepmaaltijden. Dat bouillon maken doe ik op een willekeurig moment van de dag. Dus het kan in huize hondencadeautjes soms al ‘s ochtends vroeg naar soep ruiken. Die bouillon kan overigens vegetarisch en niet vegetarisch zijn. De factoren die dat bepalen zijn te willekeurig en veelvuldig om hier te beschrijven.
Basis
De bouillon vormt de basis van de soep. Het leuke van soep maken vind ik de overeenkomst met alchemie. Je gooit een willekeurige selectie van wat je in de koelkast en kelder vindt in de pan, stooft het kort, voegt kruiden en specerijen toe en laat het samen met de bouillon even koken en presto, een nieuwe culinaire verrassing is een feit. Eventueel haal je er nog even de staafmixer doorheen om een gebonden soep te maken. Heerlijk!
Eenvoudig
Ik laat het hier allemaal vrij eenvoudig klinken. Toch heeft het mij jaren gekost voor ik eindelijk door had hoe ik soep kon maken die de smaakpapillen niet al te erg overviel. De uitdaging was dat ik soep wilde maken met een beetje van mezelf en een beetje van mezelf. Of te wel, geen pakjes, blokjes of andere toevoegingen die de reclame ons voorschotelt in een knus huiselijke setting. Natuurlijk heb ik dat niet zelf ontdekt. Anders dan Sonja Bakker, voel ik geen enkele schroom om mijn bronnen te onthullen.
Bronnen
Ten eerste is daar mijn moeder, van wie ik heb leren koken. Niet alleen leerde ik van haar de basis principes van het koken, ze liet me ook mijn gang gaan in de keuken zodat ik door experimenteren meer leerde. Ik leer slecht uit boeken. Ik moet het zien en doen. Gelukkig is juist koken een populair onderwerp in de visuele media. Dus dankzij de Naked Chef Jamie Oliver, Ainsley Harriott en Ready Steady Cook, en Master Chef Australia’s Matt, George en Gary heb ik enorm veel geleerd.
Kopiëren
Er is niks mis met kopiëren tijdens leren. Meer leraren zouden zich daarvan bewust moeten zijn. Er is bijna geen effectievere manier van leren dan spiekbriefjes maken, werkstukken overschrijven en afkijken tijdens een repetitie. Dat soort activiteiten zouden juist aangemoedigd moeten worden in plaats van bestraft. Bovendien, als je het uit de illegaliteit haalt, kan de leerling ook gelijk leren om aan bronvermelding te doen. Dat kan later een boel ellende voorkomen.
Effectief
Leren door te kopiëren. Dat is voor mij de meest effectieve manier. Toen ik jaren geleden besloot geluidstechnicus te worden ben ik dat niet gaan leren uit een boekje. Nee, ik ging (slechte) koffie zetten en kabels oprollen in een professionele studio van een vriend. Tegelijk keek ik goed hoe alles werkte en stelde vragen. Een paar jaar later was ik partner in die studio met eigen producties onder handen. Ook hier weer dankzij het mentorschap van een meerdere op het te leren terrein (nog steeds dankbaar voor, Alex!).
Melig
Honden doen dat ook zo. Leren door kopiëren. Ik herhaal de frase nog maar eens, hoe melig het ook klinkt. Want het is belangrijk. Honden kijken niet alleen naar andere honden als ze leren hoe ze zich in ons gezelschap het beste kunnen gedragen. Ze willen namelijk niets liever dan bij ons horen. Lid zijn van de club. Niet dat ze mensen willen worden, althans ik hoop van harte van niet want zo hoog heb ik de mens niet in het vaandel. Maar honden zijn groepsdieren, dus ze willen graag bij de groep horen.
Spiegelen
Ik zie vaak gebeuren dat honden het gedrag van ons spiegelen. Ook het ongewenste gedrag. En dan is de spiegel best confronterend. Dus wil je een hond goed opvoeden, dan is het ook belangrijk je eigen onvolkomenheden onder ogen te zien. Ze te herkennen en te erkennen. Je hoeft ze niet af te leren, want streven naar perfectie leidt tot een psychisch zwaar leven. Maar het helpt om te weten dat wat je in je hond aan ongewenst gedrag ziet, misschien een kopie is van gedrag dat je zelf vertoont. Wellicht een door het hondenbrein geïnterpreteerde kopie, maar toch een kopie.
Standje
Hoe zit het met de bronvermelding dan? Honden kopiëren toch zonder te vertellen van wie ze het kopiëren? Dat is nog maar de vraag. Als Bella zich misdraagt en ze krijgt een standje, dan komt Blitzz vaak als vredestichter tussenbeide. Maar behalve als vredestichter lijkt ze ook tegen Bella te zeggen: “Let op hun. Zij weten hoe het moet. Ik heb het ook van hun geleerd.”
Doorgeven
Vooral toen Bella net bij ons was en ze nog niet wist hoe onze roedel in elkaar zat, heeft ze veel van Blitzz geleerd. En ook nu kijkt ze nog hoe Blitzz reageert op onze acties (zie: Hondenleven; Tandenpoetsen). En Blitzz geeft met haar gedrag door aan Bella dat wij de bron zijn van wat ze heeft geleerd over het leven in onze roedel. Toch mooi hoor, dat zelfs honden aan bronvermelding blijken te doen.
Heel leuk om te lezen!! En heb nu al zin in je zelfgemaakte pasta/pizza die we binnenkort bij jullie komen eten. Met een soepje vooraf wellicht;-)
Als je dan de pasta/pizza nog op kunt! 😉