Geplaatst op 3 reacties

Hondenleven: Snuiters

boeven op de stoep?
Afbeelding van Clker-Free-Vector-Images via Pixabay

Eergisteren stonden er vreemde snuiters aan de deur. Onze woningbouwvereniging is in de wijk op grote schaal huizen aan het opknappen. Dat mag ook wel want ze zijn bijna honderd jaar oud. Hier en daar kun je het woord ‘rot’ spellen met de gaten die in houtwerk en de voegen zitten. Kortom het houtwerk wordt gekuist, de voegen worden aangesmeerd, en er komt een nieuw laagje DSM-brouwsel op. Dit betekent dat er veel werknemers van verschillende aannemers door de wijk lopen. Over het algemeen vriendelijke lui en het brengt wat leven in de wijk. Eergisteren om elf uur zou er ook bij ons iemand komen voor een Periodieke Woning Inspectie. Onderdeel van de hele opknapstrategie.

Jongeman

Rond negen uur ging de bel. Voor de deur stond een jongeman in de kleding van het bedrijf dat de woninginspectie zou komen doen. Hij vertelde dat hij een afspraak kwam maken voor de woninginspectie. Hoezo afspraak? Jullie komen toch om elf uur?

Verwarring

Deze mededeling schepte verwarring op het gezicht van de jongeman. Hij belde zijn collega, die op een ander adres bezig was, en het geval werd besproken, en wonder boven wonder kon onze originele afspraak toch doorgaan. Het zat Erna niet lekker. Ze belde naar het bedrijf waar deze mannen in dienst zouden zijn.

Vreemd

Dit bedrijf wist van niks. Er waren geen afspraken gemaakt voor de PWI door onze woningbouwvereniging. Niet voor zover zij wisten. Bel de woningbouwvereniging even, want soms worden afspraken direct gemaakt met de betreffende afdeling, kregen we het advies. Vreemd, maar goed, we volgden het advies op.

Verbaasd

De telefoniste van de woningbouwvereniging was even verbaasd als de vermeende baas van de man aan de deur.  Nee hoor, ze wist niks van een Periodieke Woning Inspectie. Ze ging het nog even navragen bij de afdeling die daar over ging. Na een paar minuten consultatie en een blikkerig muziekje werd door de telefoniste bevestigd: er was geen opdracht gegeven door hun. We kregen het advies om de beste meneren niet binnen te laten en zelfs de politie even te bellen. Dit klonk namelijk erg verdacht.

Raderen

Bij ons gingen de raderen draaien: de man die de afspraak kwam maken anderhalve week eerder, kwam aan de deur. Gebruikelijk is dat er een kaartje of briefje in de bus zit. De man had zich niet gelegitimeerd en wilde dat met een of ander smoesje ook niet doen toen Erna ernaar vroeg. Waarom had de jongeman naar zijn collega gebeld en niet naar de afdeling planning van zijn (grote!) onderneming? Ze reden in een wit bestelwagentje zonder opdruk, terwijl de firma waar ze van zouden moeten zijn door de wijk rijdt met grote bussen met duidelijke opdruk. Bij navraag bij adressen waar ze al waren geweest bleek dat ze een inspectie van een uur in twintig minuten afraffelde omdat de bewoner erbij bleef. Kortom, hier klopte heel veel niet. We belden de politie.

Bel

Om elf uur ging de bel. Er stond een andere man aan de deur in werkkleding zonder opdruk of bedrijfsnaam. Hij kwam de PWI doen. Niet dus. We hebben ‘jouw baas’ gebeld en de woningbouwvereniging, en niemand weet van jouw bestaan af. Je komt er niet in maat. De man draaide zich zonder slag of stoot om en wenste me een goede morgen. Geen verbazing van zijn kant, geen ‘Oh, dan moet ik mijn baas even bellen.’ Niets. Gewoon omdraaien en het pad aflopen. Dat is natuurlijk een vreemde reactie van iemand die een afspraak heeft via zijn baas.

Slimme jongens

Op dat moment was er ook iemand van een andere aannemer de voegen in onze voorgevel aan het bijwerken. Hij kwam er ook even bij net als onze buurvrouw. De voegen-meneer zei dat dit heel veel gebeurde in wijken waar grootschalig onderhoud wordt gepleegd. Daar maken slimme jongens gebruik van om bij mensen binnen te komen. Kortom, we hebben nogmaals de politie gebeld want we hadden inmiddels een kenteken en merk en type van de auto.

Er is een klein kansje dat deze mannen toch te goeder trouw waren. Een klein kansje, maar hoe meer we de gebeurtenissen op een rij zetten hoe meer ik denk dat het sjacheraars waren die even kwamen checken of hier iets te halen viel.

Onbetuigd

En wat heeft dit met honden te maken? Nou, je begrijpt dat in dit hele verhaal de honden zich niet bepaald onbetuigd hebben gelaten. Bij iedere interactie met deze snuiters hebben ze zich goed laten horen. Misschien ook de reden waarom die man zo makkelijk omdraaide en ons pad verliet? Ons huis krijgt wellicht een kruisje achter het adres. Dan ben je dus blij dat je een stel van die blafkaters in huis hebt!

Brief

Overigens hebben we inmiddels een brief waarin de werkzaamheden verder worden aangeduid. In het lijstje van werkzaamheden staat ook een keuring van de installaties door de firma waar deze snuiters zogenaamd van waren. Volgens de brief ontvangen we een week voor de uitvoering van de werkzaamheden een kaartje in de bus.

3 gedachten over “Hondenleven: Snuiters

  1. Verdraaid ze proberen het ook op alle fronten. Bij ons kwam een juffrouw bloedprikken, maar we hadden geen bericht gehad van de huisarts, we lieten haar ook niet binnen.

    1. Tja, ook op dat front zijn mensen creatief! 🙁

  2. Tjonge jonge wat moet je toch bij de pinken zijn. Gelukkig zijn jullie dat en inderdaad fijn dat jullie goede bewakers hebben. Woef!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *