Geplaatst op 2 reacties

Hondenleven: Smaken veranderen

Shakespeare schreef het al de cirkel is rond
William Shakespeare, Bill voor z’n vrienden.

Als ik eten klaarmaak valt er voor de hondjes meestal wel wat te halen. Ze weten dat heel goed en ze weten ook precies wát er valt te halen. Bij het havermoutontbijt: een stukje banaan en zo af en toe een nootje dat van de snijplank af springt. Bij de lunch een stukje komkommer. Bij het avondeten kan het variëren maar vaak een stukje wortel. Meestal bedien ik drie honden met de snackjes, alleen de wortel is voor Blitzz een brug te ver. Die eet ze niet. Zo eens in het half jaar eet Blitzz sowieso geen vegetarische producten meer. Zo ook vanmorgen. De banaan kreeg een snufje en werd vervolgens met een zeer afkeurende blik afgedaan als niet veel meer dan toekomstige compost.

Geen zorgen

Daar zou ik me zorgen over kunnen maken. Een hond die eten afslaat is natuurlijk één van de signalen dat er wat mis is met de gezondheid. Maar in dit geval maak ik me geen zorgen. Nog geen vijf minuten daarvoor had ze een bak vlees naar binnen gewerkt met een enthousiasme waar een Texaan in een hamburgerrestaurant jaloers op zou worden. Bella vindt de plotseling smaakverandering bij Blitzz niet erg. De één haar afgekeurde banaan is de ander haar extra snoeperij. Bella stond er al helemaal klaar voor.

Tijdelijk

Wat veroorzaakt die tijdelijke smaakverandering bij Blitzz? Want uit ervaring weet ik dat ze na een paar weken weer in de rij staat voor de restjes exclusief de wortel. Blitzz is loops. Blitzz is zo’n hondje waar je de loopsheid sluipend bemerkt. Eerst wordt haar vacht een beetje slonzig. Ze verliest haar glans een beetje. Dan wordt ze wat lusteloos. Het is subtiel, want als ze voldoende wordt gestimuleerd toont ze weer de nodige uitbundigheid. Maar dat duurt nooit lang en dan ligt ze weer in een hoekje te slapen. Ze is ook meer grommerig naar de andere honden. Vooral Bella moet het ontgelden.  Die hoeft maar zijdelings naar haar te kijken en ze krijgt de wind van voren. Spip kan rekenen op meer tolerantie.

Gentleman

Die periode duurt een paar dagen. Dan lijkt ze weer aardig normaal. Met dat verschil dat als Spip (reutje) langs loopt, haar staart spontaan opzij gaat en ze de hondse versie van een ‘indecent proposal’ doet. Spip, als de gentleman die hij is, kan een dame natuurlijk niet weigeren en is Blitzz graag tot haar dienst. En dat op zijn leeftijd! Hoewel Spip niet meer tot reproduceren in staat is, willen we toch ook geen onnodige risico’s nemen. De wonderen zijn immers de wereld nog niet uit. Dus deze periode is een periode van oplettendheid voor ons.

Vete

Maar net zoals Romeo en Julia elkaar wisten te vinden ondanks de vete tussen de familie Capulet en de familie Montague, zo weten ook Spip en Blitzz elkaar heimelijk te ontmoeten. Gelukkig is een verbale tussenkomst van ons voldoende om het stel te wijzen op de menselijke normen en waarden aangaande deugdelijkheid. En zonder al teveel protest gaat het stel uit elkaar. Goed wetende dat wij niet altijd overal kunnen zijn. Twee minuten later hebben ze weer een ander plekje gevonden. Hoe anders zou het wereldberoemde toneelstuk zijn verlopen als Romeo en Julia dezelfde geduldige en autoriteit negerende houding hadden gehad?

Cirkel

De smaak van Blitzz verandert dus als ze loops wordt. Helaas voor Spip geldt dat ook voor de permissies die ze hem nu verleent. Over een paar dagen krijgt ook hij weer een snauw als hij zich al te opdringerig gedraagt. Langzaam maar zeker keert dan alles weer terug naar het normale. Er staan weer drie honden in de keuken tijdens het koken, behalve voor de wortel. En Bella en Blitzz kunnen weer stoeien zonder dat het al teveel gaat lijken op een Shakespeariaanse veldslag. We moeten daar maar even doorheen. Alles komt dan weer tot relatieve rust. Om de grote meester losjes te citeren uit dat andere meesterwerk, King Lear: “De cirkel is rond.”

 

2 gedachten over “Hondenleven: Smaken veranderen

  1. En dat allemaal met dit warme weer! Sterkte.

    1. Ach ja, hoort er allemaal bij. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *