Geplaatst op Geef een reactie

Hondenleven: Smaken veranderen

Blitzz eet nu ook wortel.Blitzz is een kieskeurig hondje. Daar heb ik al vaker over geschreven. Waar de andere honden bij elke traktatie elkaar omver lopen om als eerste voor m’n neus te zitten, is Blitzz aanzienlijk voorzichtiger met haar enthousiasme. Als het gaat om traktaties die op de een of andere manier zijn terug te voeren op een viervoeter of gevleugelde diersoort, dan wil Blitzz maar wat graag meedelen in de feestvreugde. Als het gaat om meer vegetatie gerelateerde traktaties dan trekt ze vaak haar neus op. Dat laatste kun je letterlijk nemen. Ze kan met een vernietigende blik naar mij haar neus optrekken en met opgeheven staart weglopen. Ze laat daarmee in één beweging haar teleurstelling en minachting zien voor een dermate lage streek.

Uitzondering

Tot voor kort was eigenlijk alleen komkommer een sporadische uitzondering op die regel. Een plakje komkommer wilde mevrouw ‘s middags nog wel eens oppeuzelen. Maar als ik ‘s avonds wortelen sneed en Spip en Bella zo ongeveer op de snijplank klommen om als eerste een plakje te bemachtigen, dan hield Blitzz zich demonstratief terzijde.

Wennen

Op een dag in de zomer van 2022, kwam Bodhi in de roedel. De eerste weken was dat enorm wennen voor iedereen. Vooral Bella had het daar moeilijk mee. Blitzz en Spip vonden het al gauw goed, vooral als de pup zich aan de regels hield. Inmiddels is Bodhi volledig ingeburgerd en iedereen kan gezellig door één deur. En dat demonstreren ze regelmatig als de achterdeur naar de tuin open gaat. Dat die sponningen nog op hun plaats zitten is een compliment voor de bouwkunde van de jaren twintig van de vorige eeuw.

Eetpatroon

Wat ik niet had verwacht, was dat de komst van Bodhi ook het eetpatroon van andere roedelleden zou kunnen beïnvloeden. In al mijn lezen en schrijven over honden was ik dat nog niet tegengekomen. In onze roedel lijkt dit echter te zijn gebeurd. Sinds de komst van Bodhi staan niet alleen Spip en Bella met hongerige ogen naar de snijplank te kijken als ik wortelen snij. Ook Bodhi is van de partij. Bodhi is het type hond dat alles eet. Haar devies is: “Eerst slikken dan proeven.”

Groenvoer

Dus wat ik haar ook geef aan groenvoer, ze eet het. Best makkelijk want zo kan ik de honden wat gezonde traktaties geven als ik aan het koken ben. Wat schetste mijn verbazing een poosje geleden: ik bespeurde een vierde staart in de rij die klaar stond in de keuken. En het was een staart die ik meestal niet zie in de keuken rond die tijd. Het was de staart van Blitzz. Ik zei nog tegen haar dat ik wortel aan het snijden was en dat ze die niet lustte. De staart bleef heen en weer wuiven. Oké, dan bied ik het nog maar eens aan, zei ik tegen mezelf.

Duiveltje

Warempel, het flinterdunne plakje wortel werd beleefd uit mijn handen gepakt en meegenomen naar de bank. Aldaar werd het aan een gedegen onderzoek onderworpen en daarna opgegeten. Haar roedelgenoten hadden hun stukje wortel natuurlijk al lang opgeschrokt. Daardoor had ze een oplettend publiek. Niet dat één van de anderen het in zijn of haar hoofd haalt om Blitzz haar eten te stelen. Nee, dat doen ze niet. Ze hebben het heus een keer geprobeerd, maar daarbij hebben ze ontdekt dat het kleine hondje met die wuivende staart ineens transformeert in een soort duiveltje waar niet mee te spotten valt. Het leek er wel op dat haar publiek de kans groot achtte dat ze de wortel zou laten liggen want ook zij waren niet gewend dat Blitzz deze groente aanpakte. Ze kwamen dus van een koude kermis thuis.

Synchroon

Sindsdien staan er vier honden in de keuken als ik de wortel aan het snijden ben. Wat deze smaakverandering heeft teweeg gebracht weet ik niet, maar het is opvallend dat het synchroon loopt met de komst en inburgering van Bodhi. Misschien dat hier een voorbeeldfunctie meespeelt. Blitzz vindt wortel niet lekker maar wil toch laten zien aan de pup Bodhi dat het goed voor haar is? Ik denk niet dat het met concurrentie te maken heeft. In dat geval zou ze er al eerder fel op zijn geweest. Er was namelijk veel meer concurrentie tussen Blitzz en Bella dan tussen Blitzz en Bodhi. Wat de oorzaak ook is, Blitzz eet nu wortel. Zo zie je maar weer hoe subtiel de veranderingen in een roedel kunnen zijn bij de komst van een nieuw roedellid. Zelfs smaken veranderen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *