Geplaatst op 2 reacties

Hondenleven: Regels

 

Spip nog speels op zijn oude dag
Spip leeft zich uit met een Pully.

 

Zoals je misschien is opgevallen hebben we sinds vorige week een keurmerk op onze webshop. Je kunt dit zien aan het roze label aan de zijkant van je computerscherm of aan de bovenkant van je telefoonscherm. Dat keurmerk van Webwinkelkeur.nl krijg je niet zomaar. Daar moet je wel wat voor doen. Je site moet aan allerlei regels voldoen om in aanmerking te komen voor zo’n keurmerk. De meeste regels hebben te maken met gewoon een beschaafd mens zijn. Zo moet je bereikbaar zijn voor je klanten en moet je voldoen aan de EU regels die te maken hebben met het ruilen van producten en terugnemen van defecte producten. Naar onze mening is dat gewoon logisch. Eigenlijk was het enige wat we nog moesten doen om voor het keurmerk in aanmerking te komen een paar dingen veranderen in het privacybeleid. Niet omdat dit onvolledig was maar het stond er niet in de juiste juridische taal. Met enige trots kunnen we dus zeggen dat hondencadeautjes is gekeurd en goed gekeurd.

Regels

Om even een persoonlijke kijk hierop te ventileren: ik zag er een beetje tegenop om dit proces aan te gaan. Ik heb namelijk een broertje dood aan regels. Laat ik dat nuanceren. Als ik begrijp waarom de regels er zijn, dan heb ik geen enkele moeite om de regels op te volgen. Waar het ontspoort voor mij is als het regels zijn waar ze niet nodig zouden moeten zijn. Of regels om het sadistische plezier van regels opleggen. Waarom is er een regel die dronkenschap achter het stuur verbiedt? Waarom moeten wij als ondernemers iedere maand een formulier invullen voor het CBS met onze maandomzet op straffe van een boete als we het vergeten? Die regels zijn onzinnig. Die eerste zou niet nodig moeten zijn omdat het toch duidelijk is dat als je nauwelijks rechtuit kunt lopen je ook geen auto kan besturen. Bij het tweede voorbeeld begrijp ik dat het CBS wil weten hoeveel ondernemers er zijn in Nederland en hoe groot ze zijn. Maar maandelijks? En op straffe van een boete? Dat gaat mij veel te ver en riekt naar overijverige overheidsbemoeienis.

Wetboek

Regels, ons leven is er vol mee, en dit jaar zijn er nog een pak regels bijgekomen. Wij zijn echter niet de enige diersoort met een boel regels. De hondenwereld heeft ook een behoorlijk dik wetboek! Wij zien dit dagelijks in onze roedel. Spip is een beetje de underdog van ons drietal. Hij heeft niet de fysieke kracht en massa van Bella en niet de diplomatieke finesse van Blitzz. Daardoor gebeurt het wel eens dat Spip tussen de wal en het schip valt. Hij zit dan klem tussen Bella en een stoel. Of hij draait zich onverwachts om als Bella denkt dat hij rechtdoor gaat met een onfortuinlijke botsing tot gevolg. Fysiek delft Spip altijd het onderspit.

Leren

Dus Bella zou in theorie iedere dag Spip’s etensbak kunnen leegroven. Zij zou bij elke gegooide bal de wedstrijd kunnen winnen. En toen Bella net bij ons was gebeurde dat ook wel eens. Maar Bella heeft geleerd dat er regels zijn in onze roedel. Het mooie is dat ze dat niet alleen van ons heeft geleerd. Blitzz en Spip hebben haar het meeste geleerd. Blitzz heeft zich vaak tussen Spip en aankomende rampspoed geworpen en Bella met een nietsverhullende blik tot stoppen gedwongen. Spip zelf heeft ook meerdere keren laten merken dat Bella te ver ging. Het mooie is dat Bella die regels heeft geleerd en geaccepteerd.

Mooi

Ze staat nu heel netjes te wachten tot Spip zijn bak leeg heeft (hij is een uiterst langzame eter) en bij het spelen met het balletje laat ze Spip regelmatig winnen zodat het oude kereltje ook een succesje heeft. En dat vind ik mooi om te zien. Zonder geweld, zonder boetes en zonder willekeur, heeft Bella regels geleerd die ze begrijpt en nu vrijwillig toepast om het leven in de roedel prettig te maken voor iedereen. En daarmee ook voor haarzelf. Zijn er dan nooit schermutselingen of regels die worden gebroken? Natuurlijk wel. Maar het is iedere keer weer een leermoment waarbij de regels weer even duidelijk worden en het voorkomt overtredingen in de toekomst. Bij een enkele puberale uitbarsting van overtollige energie (Bella) moet soms even wat krachtdadiger worden opgetreden (Blitzz). Maar dat gebeurt in een flits en vrijwel direct daarna is iedereen weer vriendjes.

Dikke voldoende

Misschien hou ik daarom wel zoveel van honden: de regels zijn duidelijk, hebben een reden en worden in een goed functionerende roedel gehandhaafd zonder overdreven geweld of rancune achteraf. Ik geloof niet dat er een keurmerk voor hondenroedels bestaat, maar als ik ons roedeltje zou moeten keuren zouden ze een dikke voldoende krijgen. Ik ben natuurlijk enorm bevooroordeeld.

2 gedachten over “Hondenleven: Regels

  1. Mooi verhaal. Konden mensen maar zo de dingen regelen. Dan was het een stuk rustiger op de wereld.

    1. Nou, zeg dat wel!!! Heerlijk geschreven weer;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *