Op het internet en in boeken is veel advies te vinden over het opvoeden van honden. Vaak kom je tussen al die adviezen tegen dat het niet verstandig is om je honden op de bank te laten liggen. Er zou een verband zijn tussen jouw dominantie als baasje en het op de bank laten liggen van je hond. Nu heb ik al mijn hele leven met honden samengeleefd en ik heb dit verband nog nooit kunnen ontdekken. Sterker nog, sommige soorten honden, zoals windhonden, kun je op geen enkele manier ervan overtuigen dat de bank geen legitieme ligplaats is. De huiselijke vrede is er niet mee gediend als je een deerhound of een whippet wilt leren dat de bank verboden terrein is.
Oplossing
Een oplossing die ik in een vorig huis bedacht, was het aanschaffen van een goedkoop tweezitsbankje bij het Zweedse meubelwarenhuis waar ik en anderen zo graag hun dennenhouten interieurstukken vandaan halen. Dit was vooral omdat ik toen deerhounds had. En dat is een hele lap hond als het zich op de bank vleit. Zo lief als ze ook zijn, als je tv wilt kijken na een lange, vermoeiende dag, is het niet zo comfortabel met een knokige deerhound over je benen gedrapeerd. De oplossing van het goedkope bankje werkte deels. Er bleek ook een sociaal aspect aan het bankliggen te kleven. Hoe oncomfortabel het ook was voor de ‘baasjes’, de deerhounds wilden toch vaak lekker samen nestelen op de bank. Groot lijf, klein zieltje en medelijdend baasje resulteert dan toch in een overbevolkte bank.
Knokig
Tegenwoordig hebben we nog maar één windhondje, Spip. Die ligt ook graag op de bank. Gelukkig is hij maar klein. Wel heel knokig, wat soms pijnlijke uitroepen tot gevolg heeft als er weer eens een elleboog van hem op een zeer ongemakkelijke plek in een menselijk lijf port. Maar als alles eenmaal in de goede positie is gevouwen dan ligt hij heerlijk tevreden te slapen terwijl wij naar de tv kijken.
addendum
Regels zijn volgens de wetboeken van de huishond universeel. Wat voor de één geldt, geldt ook voor de ander. Dus als er nog drie andere viervoeters rondlopen kun je die de toegang tot de bank niet ontzeggen. Ook al behoren zij niet tot de windhondenvariëteit. De regel kent echter wel een addendum: als we aan het eten zijn mag er slechts één hond bij ons op de bank. Dit omdat één hondensnuit makkelijk van je bord te houden is, maar als de aanval van twee kanten komt is er altijd een winnaar en dat is zelden de eigenaar van het bord. Deze regel wordt toegepast op basis van wie het eerst komt, die het eerst maalt.
Yoghurt
Dat werkt goed. Totdat ik de yoghurt met aanvullingen ga klaarmaken voor het toetje. Dan komen alle honden even naar de keuken voor een likje yoghurt. Ik zet dan ook gelijk de thee voor na het avondeten, een minder interessante bezigheid voor de honden die dan dus weer terugvloeien naar de kamer. Als ik mij dan omdraai met de yoghurt in de hand om mij weer naast mijn echtgenote op de bank te voegen zie ik hoe koud de kermis was waar ik van thuis kom.
Herberg
Zo hebben Jozef en Maria zich dus gevoeld toen zij zo’n 2000 jaar geleden aanklopten bij dat motel van het jaar nul. Er is geen plaats meer in de herberg. Alles is bezet. De regel van ‘één hond tijdens het eten’ wordt overklast door de regel van ‘opgestaan, plaatsje vergaan’. Ik zal al mijn diplomatieke vaardigheden en het kleine beetje natuurlijk overwicht dat ik hopelijk bezit moeten aanwenden om een plaatsje te verwerven.
Standvastigheid
Uiteindelijk lukt dit meestal wel. Het gebeurt hoogst zelden dat ik door vier paren bruine ogen die de zitplaatsjager aankijken wordt gedwongen om een stoel naast de bank te zetten. Dat zijn momenten waarbij mijn standvastigheid wordt aangetast door een smeltend hart. In de meeste gevallen bereiken we een compromis waarbij de mate van comfort ietwat wordt ingeleverd voor een knus samenzijn.
Achterhaald
Bovendien blijkt hieruit nogmaals dat de adviezen die ik in de eerste alinea aanhaal niet kloppen. Er wordt weleens wat gemopperd bij het inschikken. Soms moet er zelfs een viervoeter (tijdelijk) van de bank om alles te kunnen schikken, maar het is nog nooit tot werkelijke ruzie gekomen. Honden en mensen kunnen prima op dezelfde bank samenleven. En wat de dominantie als baasje betreft: dat is oude koek. De hele dominantietheorie is enorm achterhaald en al lang niet meer relevant.
Gesnurk
Anders dan Jozef en Maria, vind ik meestal nog wel een plaatsje in de herberg. Dan is het ook lekker knus en warm op de bank. Dus het heeft ook nog een gunstige invloed op onze energierekening. De thermostaat kan laag blijven staan. Een lekker kleed en een paar warme hondenlijven maken de winter aangenaam. De tv moet soms wel even iets harder om boven het gesnurk uit te komen. Dat gesnurk kan overigens aanstekelijk werken. Maar laten we wel zijn, een herberg is om in te slapen.