Ik heb een nieuwe laptop gekocht. Ik schrijf ‘nieuwe’, maar dat is eigenlijk een verkeerd woord. Voor mij is de laptop nieuw, maar dit exemplaar stamt al uit 2016. In computertermen is dat dus een behoorlijk oude machine. Voor mij is het echter een redelijk recente machine want mijn vorige laptop werd in 2006 gemaakt. Jawel, ik werkte op een 17 jaar oude laptop. Mensen die met Windows of MacOS werken kunnen dat niet begrijpen. Ik hoor dan dingen als ,”Dat is onveilig!” of, “Oude software werkt toch niet meer?” Maar dat zijn misvattingen.
Besturingssysteem
Zie je, ik werk niet met het Windows of MacOS besturingssysteem. Veel mensen begrijpen het concept van een besturingssytemen niet. Dus even een korte uitleg. Een besturingssysteem (of Operating System) is datgene wat je computer laat communiceren met jou, de gebruiker. De computer werkt met enen en nullen. Sommige mensen denken ook behoorlijk binair maar toch zouden de meesten van ons niet zo goed weten wat we zouden moeten met een stroom enen en nullen op ons scherm. Het besturingssysteem zorgt voor een buffer tussen ons en de computer. We tikken, we muizen en we raken het scherm aan. De computer vertaalt, we kijken naar het scherm en zien een plaatje, video of tekst,. De computer schuift alleen maar enen en nullen heen en weer. Zo kunnen de computer en wij elkaar begrijpen. Althans, meestal.
Stiekem
Windows en MacOS zijn de twee besturingssytemen waar de meeste mensen mee werken op hun computers thuis of op het werk. Wat veel mensen echter niet weten is dat zowel Windows als MacOS niet de meest gebruikte besturingssytemen zijn. Er is een besturingssysteem dat stiekem, bijna ongezien en al sinds de opkomst van het internet in de jaren negentig van de vorige eeuw, de ladder naar de top heeft beklommen: Linux. Dit besturingssyteem vind je terug op het gros van de servers in datacenters, op alle telefoons die niet van Apple zijn, in je smart-tv, in je wasmachine, koelkast, op de internet-router die je van je geliefde internet provider hebt ‘gekregen’. Kortom, op vrijwel elk apparaat dat je bezit en enigszins een computer in zich heeft draait vrijwel altijd een vorm van Linux.
Gratis
Op onze peecees en laptops hier in huis draait ook Linux. Linux is er in allerlei smaken, ook voor gewone huis- tuin- en keuken-computers. Het werkt in grote lijnen net zoals Windows of MacOS, maar dan zonder megalomaan bedrijf erachter. Het is in veel gevallen veiliger. En niet te vergeten: helemaal gratis. Want linksom of rechtsom, voor Windows en MacOS betaal je. Zelfs al wordt het met de computer meegeleverd. Het mooie van Linux is dus dat er geen groot bedrijf achter zit dat uit is op winst door de verkoop van nieuwe computers. Dus een oude laptop mag gewoon blijven werken. Jouw oude Windows machine of jouw oude Macbook, kon waarschijnlijk nog jaren mee, maar het is de software van Microsoft of Apple die bepaalt dat jouw computer is afgeschreven. Linux doet daar niet aan mee. Op mijn 17 jaar oude laptop draaide de nieuwste versie van Linux met alle meest recente updates. Nu, na 17 jaar begon deze laptop wat gebreken te vertonen. Maar dat vind ik een zeer redelijke levensduur. En hij is nog niet afgeschreven. Gisteren heb ik een andere Linux-versie op die oude laptop gezet voor een zeer specifiek doel. Maar dat is een verhaal voor een andere blog.
Gereedschap
Voor mij is een computer een fascinerend stuk gereedschap. Het is een apparaat dat in mijn jeugd aan een ware opmars begon. In pak ‘m beet 40 jaar heeft het onze wereld zodanig veranderd dat we niet meer zonder kunnen. Zelfs als we denken zonder te kunnen. Zonder computers kun je niet bij je geld, vallen ziekenhuizen stil, worden winkels niet meer bevoorraad, en wat waarschijnlijk een nog grotere oproer veroorzaakt: er komt geen voetbal meer op tv. Sterker nog, er komt helemaal niks meer op tv. Alles in ons dagelijks leven wordt bestuurd door computers. Dat is aan de ene kant bewonderenswaaridg aan de andere kant best beangstigend. Vooral als je wat meer van computers, netwerken en IT-infrastructuur af weet. Het is wat ze in het Engels een ‘single point of failure’ noemen waar ik weleens nare dromen over heb.
Basale middelen
Zouden we terug kunnen naar de oertijd? Want dat is wat er gebeurt als de computers uitvallen. Ik denk het niet, althans niet met de hoeveelheid mensen die de aarde nu moet ondersteunen. Maar als ik naar onze honden kijk wordt ik toch wat hoopvoller. Die hebben een ingewikkelde sociale structuur. Ze overleven op veel plaatsen in de wereld zonder de mens. Ze vinden eten, drinken, een plek om te slapen en ze hebben elkaar. Honden bewijzen dat het mogelijk is om te overleven met alleen de meest basale middelen. Geen computers, geen werktuigen, geen agenda’s. Gewoon leven van dag tot dag en je enige werk is eten en drinken vinden en een schuilplaats. Overleven als dagtaak. Eigenlijk klinkt me dat nog niet eens zo slecht in de oren. Maar nog even wachten, ik wil eerst nog even plezier hebben van mijn ‘nieuwe’ laptop.
ja , ik moet er niet aan denken om zonder mijn zender/ontvanger te leven. Zonder contaxt met jullie