Geplaatst op 3 reacties

Hondenleven: Onrust

Bella ervaart wat onrustHonden houden van regelmaat. De meeste hondeneigenaren zullen dit herkennen. De hond is het meest ontspannen als de dag normaal verloopt. Dat betekent niet dat elke dag op dezelfde manier moet verlopen. Honden hebben prima in de gaten dat de dagen verschillen. Als dat verschil maar met regelmaat optreedt. Zo weten onze hondjes precies wie er op welke dag naar welke cliënt mee mag. Natuurlijk proberen ze ons voor de gek te houden en ons ervan te overtuigen dat elke dag hun dag is, maar ze weten het heel goed. De hond die mee mag laat dat met net dat beetje meer vasthoudendheid zien.

Onrustig

Bella is een beetje onrustig de laatste dagen. Het begon allemaal met het loops worden van Blitzz. Zij is de enige van de drie die nog ‘intact’ is en wordt dus met enige regelmaat(!) loops. Hoewel Spip al heel jong zijn intact-zijn in heeft moeten leveren, laat hij zijn identiteit als reu toch zien als Blitzz loops is. En waar Blitzz normaal haar kuisheid bewaakt met een verve waar Jeane D’Arc een puntje aan kan zuigen, laat ze tijdens haar loopsheid gedrag zien dat meer lijkt op dat van Mata Hari. Het gevolg is een hitsige Spip en een verwarde Bella die deze verandering niet zo goed begrijpt.

Pinksteren

Dit viel allemaal samen met het Pinksterweekend. Maandag ging Erna dus niet naar haar klant. Dat werd opgeschoven naar de dinsdag. Dinsdag gingen zowel Bella als Blitzz op pad met Erna. Bella ‘s ochtends, Blitzz ‘s middags. Woensdag was ook weer een vreemde dag. Erna ging al vroeg van huis en kwam pas laat in de middag weer thuis. En ze kwam niet alleen. Ze was een dagje op stap geweest met een cliënt die ze al heel lang kent, en als afsluiting kwam hij bij ons een hapje mee eten. Gezellig. Dat vinden de hondjes ook: hoe meer zielen hoe meer vreugd.

Cliënt

Het is echter wel een afwijking van de routine. En het bezoek begon voor Bella ook een beetje stressvol, maar dat was uit noodzaak en met voorbedachte rade. De cliënt die op bezoek kwam is wat slecht ter been. Bella vindt bezoekers heel leuk en haar enthousiasme om dit te laten zien maakt haar nogal onstuimig. En dat is zacht uitgedrukt. Ik had haar voor de zekerheid even achter een hekje gezet totdat de bezoeker zat. Dat was in de ogen van Bella natuurlijk ‘not done’! Vooral omdat Spip en Blitzz wel het begroetingsritueel als normaal mochten afwerken.

Band

Er was een bijkomend voordeel, want Spip heeft een beetje een band met deze cliënt, dus Spip was dolenthousiast. Dat kon hij nu lekker even laten merken zonder aan de kant gebeukt te worden door de veel sterkere en zwaardere Bella. Nadat Spip en Blitzz een beetje waren bedaard mocht Bella gaan begroeten. Dat ging natuurlijk op z’n Bella’s, maar beheersbaar omdat we ons alleen op haar hoefden te concentreren.

Na het eten ging Erna weer weg. De cliënt naar huis brengen. Ook weer ongewoon. Kortom, de afgelopen week was een aaneenschakeling van breuken in de routine. Dat heeft op Bella meer invloed dan de ervaren Spip en Blitzz.

Verleden

Misschien dat de onrust bij Bella wordt veroorzaakt door haar verleden of het zit gewoon in haar. Ik weet het niet. Dat zijn van die verschijnselen waar je bij een herplaatser niet helemaal achter komt. Misschien heeft ze ooit bij een gezin gewoond, waar een boel onrust vooraf ging aan haar uithuiszetting? Het zou kunnen.

Bench

Hoe dan ook, Bella is wat snel opgewonden. Ze blaft vaker en ook op hogere toon. Ze loopt onrustiger, trekt meer aan de riem en wil overal nog meer bij zijn dan normaal. Ze likt ongewoon lang haar voerbak leeg, bijna obsessief. ‘s Nachts daarentegen is ze juist stiller. Als één van ons naar de wc gaat worden we niet begroet door blaffen. Ze sliep vannacht ook uit zichzelf in de (open) bench in plaats van op de bank waar ze normaal slaapt. Blijkbaar had ze behoefte aan een veilig, beschut plekje.

Valt mee

Het klinkt allemaal dramatisch, maar het valt uiteindelijk wel mee. Ze is nu zo’n drie jaar bij ons. De eerste anderhalf jaar waren alles behalve eenvoudig. Ze had echt een flinke deuk opgelopen in haar ‘vorige’ leven. Dus eigenlijk is ze nog maar anderhalf jaar echt bij ons. Dit soort onrustige perioden komen bij ons niet zo heel vaak voor. Dus het is allemaal nog relatief nieuw voor haar. Het hoort bij het leerproces. Het aankomend weekend is het rustig zoals de planning er nu uitziet. Dan kan ze even bijkomen en dan bezinkt alles.

Rugzakje

Ze leert dan vanzelf dat ze ook na zo’n onrustige periode gewoon bij ons blijft. Ze gewoon haar bakje eten krijgt. Ze gewoon met haar balletje mag spelen in de tuin en dat het leven zoals ze dat bij ons gewend is gewoon weer wordt hervat. Het hoort allemaal bij haar rugzakje aan ervaringen. En langzaam maar zeker raakt dat rugzakje steeds voller met positieve ervaringen die de negatieve ervaringen van weleer op de achtergrond drukken. Net als Blitzz en Spip en alle andere herplaatsers die ons leven hebben verrijkt, leert ze na verloop van tijd dat ze hier een vaste plek heeft en dat regelmaat de norm is en onrust de uitzondering.

3 gedachten over “Hondenleven: Onrust

  1. Toch weer een bewijs dat een goede start zo belangrijk is. Bij kinderen zie je dat ook. Tragisch dat het zo vaak misgaat.

  2. Ach ja, de 3 R-en zijn zo gek nog niet.;-) Geeft steun en veiligheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *