Geplaatst op 6 reacties

Hondenleven: Never work with…

Fotostudio
Afbeelding van studio291 via Pixabay

Wij maken vaak foto’s van de honden. Ik denk dat iedere hondeneigenaar regelmatig de lens van de telefoon op de viervoetige huisgenoot richt. Voor iemand van een generatie die nog de tijd kan herinneren dat een telefoon gewoon een ding aan de muur was met een draaischijf, is dat een rare zin: de lens van de telefoon. Maar het is nou eenmaal zo, de telefoon is een multifunctioneel apparaat geworden. Het bellen is slechts één van de functies van het apparaat. Voor velen zelfs de minst gebruikte functie. Fotografen zijn overbodig geworden, we hebben de fotostudio in onze zak of tas. Toch?

Goede foto’s

Zondag bleek dat dit niet zo is. We hebben foto’s nodig voor promotiedoeleinden. Goede foto’s! En dan blijkt maar weer eens dat fotograferen een vak is. We worden overstelpt met foto’s op social media. Dankzij de camera op de telefoon weten we precies wat iedereen eet, wat iedereen aanheeft en hoe de zichzelf niet zo heel erg respecterende YouTube ster eruit ziet in een bikini. Zelfpromotie is normaal geworden en dankzij de camera in de telefoon verdienen veel, vooral jonge mensen, er grof geld mee.

Likes

Maar het feit dat je een boel ‘likes’ krijgt wil nog niet zeggen dat je goede foto’s de beeld-gulzige wereld instuurt. Natuurlijk gebruiken wij ook de telefooncamera om hondencadeautjes.nl te promoten. Een webshop drijven zonder aanwezigheid op social media is ondenkbaar. Het internet is nou eenmaal ons platform. Erna ‘knipt’ wat af op haar telefoon. Daarbij gaat het vooral om de honden en de producten die we verkopen. Bikini’s laten we buiten fotografische beschouwing.

Shoot

Voor een aankomende advertentie op een behoorlijk groot blog platform hebben we een goede foto nodig. Aangezien we al langer aan het nadenken waren over een set goede foto’s laten maken hakten we een paar weken geleden de knoop door. Afgelopen zondag was de dag van de ‘shoot’.

Gezegde

“Never work with children or animals,” is een veel gehoord gezegde in Hollywood. Dus wat doen wij, we gaan een fotoshoot doen met drie honden. Drie herplaatsers die absoluut niet getraind zijn als fotomodel. Ze zijn fotogeniek genoeg, daar ligt het niet aan. Maar hun gedrag kan soms best een beetje, hoe zal ik het netjes zeggen, eigenwijs zijn. Vooral voor Bella is even stil zitten een zeldzaamheid. Om haar op een digitaal beeld te vangen is een uitdaging.

Professional

Gelukkig hadden we in Riënne van Fotografiënne een ware professional. Ze was rustig onder de drukte die drie kwispelende staarten en 12 trippelende poten brachten. Ze liet de honden hun ding doen en ze creëerde een ontspannen werkomgeving. We hadden een werkruimte geregeld waar een aparte, afgesloten ruimte was waar de modellen die niet op de foto hoefden even tot rust konden komen. Erna was samen met één van de honden het menselijk model en ik was de productieassistent die moduleerde tussen de soms ongeduldig wachtende hondse fotomodellen en de shoot.

Gemoederen

Net als professionele fotomodellen was er een enkele keer een troostend woord of een opbeurende snack nodig om de gemoederen in een professionele toestand te houden. Soms was er wat verwarring over wie er aan de beurt was en wie nog even moest wachten maar al met al waren Erna en ik heel blij met de werkhouding van onze hondjes. Aan het einde van een vermoeiende dag realiseerden we ons hoe ver onze honden zijn gekomen.

Fotomodel

Van straathond tot fotomodel. Dat ze zich thuis goed gedragen vind ik al een klein wonder als je bedenkt wat ze hebben meegemaakt in hun leven. Om vervolgens te zien dat ze in een totaal onbekende situatie gewoon doen wat we van ze vragen en zich keurig gedragen, dat vind ik een groot wonder. Honden zijn en blijven magnifieke wezens. Hun vermogen tot aanpassen blijft me verbazen. Om nog maar te zwijgen over hun welwillendheid om te voldoen aan de soms vreemde eisen die we aan ze stellen.

Diva’s

En is het ze naar de kop gestegen? Hebben we nu drie verwende diva’s in huis die zijden kussentjes willen en hun voer aangelengd willen met Champagne? Nee hoor, helemaal niet. Ze waren de dag na de fotoshoot uitgeteld. Gelukkig was het voor hun een rustdag zonder cliënten die gecoacht moesten worden. Na die rustdag was alles weer als vanouds. “Never work with children or animals?” Ik heb met kinderen gewerkt tijdens muziekopnames voor een musical-film, meerdere malen met jonge studenten tijdens muziekopnames en nu met honden tijdens een fotoshoot. In alle gevallen kan ik stellen dat het gezegde 100% niet klopt.

Met dank aan Fotografiënne voor de fijne fotosessie en de mooie foto’s!

6 gedachten over “Hondenleven: Never work with…

 1. O, wat is dit leuk!
  We zijn wel benieuwd naar de foto’s.
  Bedankt dit was weer een mooi verhaal, op meer dan 1 manier.

  1. Dank je wel! Fijn om te horen. Het was ook een leuke ervaring, deze fotoshoot!

 2. Kan ook niet wachten om de foto’s te zien!

  1. Hoi Lisette, Hou de Instagram van hondencadeautjes.nl maar in de gaten, daar komen ze vanzelf op tevoorschijn. 🙂

 3. superleuk om te lezen, ik zag het voor me. Ben ook benieuwd naar de foto’s 😃🙋🏼‍♀️😘😘

  1. Dank je wel! Hou Instagram maar in de gaten! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *