Geplaatst op 3 reacties

Hondenleven: Muur

Bella bij het muurtjeIn de middeleeuwen bouwden de hoge heren kastelen om hun landgoed te beschermen tegen andere hoge heren. Nou ja, ik schrijf dat de hoge heren de kastelen bouwden, maar dat was natuurlijk niet zo. Ze gaven opdracht om de kastelen te bouwen en vakkundig gepeupel mocht vervolgens zweten om de ommuurde hogeherendroom werkelijkheid te maken. De hoge heer was waarschijnlijk een collega hoge heer ter lering ende vermaak in de pan aan het hakken. Muren om je landgoed te beschermen zijn al een redelijk oud principe. Al sinds de oudheid, dus ver voor de middeleeuwen, gebruikt de mens muren als bescherming

Draadloos

Onze tuin is niet groot. De hierboven genoemde middeleeuwse hoge heren zouden zich blesseren omdat ze lachend van hun paard zouden duvelen als ze onze postzegel van een tuin zagen. Maar voor ons is het een paradijsje. ‘s Zomers eten we meestal buiten zodra de temperatuur en het temperament van de weergoden dat toelaten. We houden ervan de barbecue een enkele keer te ontsteken. Niet voor kilo’s vlees en slemppartijen, maar gewoon om een normaal maaltje te koken. Voor het grootste deel zelfs vegetarisch. Want er kan meer op de barbecue dan alleen hompen koe of varken. En ook werken we soms buiten dankzij het draadloze tijdperk waarin we nu leven.

Zandverstuiving

Er zitten heel veel vogels in onze tuin, alsook een muizenvolkje, een enkele pad en zelfs een egel wil ons weleens bezoeken. Een ander deel van onze tuin lijkt meer op een zandverstuiving. Dat is op zich niet erg, want hier op de Veluwe is dat een karakteristiek landschap, dus passend. Maar het ontstaan van onze zandverstuiving heeft een andere oorzaak dan die van het Wekeromsezand of het Kootwijkerzand. Onze zandverstuiving is het directe gevolg van hondennagels die, jagend achter een bal of ander speelgoed iedere botanisch organisme de hoop doen opgeven.

Schuilplaats

Toch hebben we dus ook voldoende begroeiing om vogels, padden, muizen en egels een schuilplaats te bieden. Hoe zit dat. Welnu, ik refereer je terug naar de eerste alinea waarin het beeld van de hoge heer met kasteel niet toevallig was gekozen. Ik verdedig onze tuin tegen het geweld van spelende hondenpoten. Daarvoor gebruik ik vestingwerken zoals schapenhekwerk, oude schuttingdelen en zo ongeveer alles wat ik kan vinden. Dit is misschien niet mooi maar wel effectief en vooral kostenbesparend.

Stenen

Nu wil het geluk dat onze buurvrouw haar terras aan het veranderen is. Ze heeft een berg stenen over. Op de vraag of wij daar wat aan hebben, kan ik heel moeilijk nee zeggen (dank je wel, buurvrouw!). Ook ons terras was aan herstel toe (zie eerdere column), dus ze komen goed van pas. Bovendien is een cliënt van Erna aan het opruimen en vond in de schuur een zak kant-en-klare specie waar hij geen doel meer voor had. De som van twee dingen leidt soms niet tot twee. Er ontstaat een nieuwe samenstelling van de twee dingen. In dit geval een muur. Ik zal nooit een vakman in de bouw worden maar ik ben net handig genoeg om zelf het een en ander te kunnen maken. Ik heb meerdere muurtjes gemetseld in een vorige tuin en ook bij mijn vader in de tuin heb ik muurtjes gemetseld en zelfs de schouw van zijn houtkachel aldaar. En al dat metselwerk heeft de tand des tijds tot nu toe doorstaan.

Kitsch

Er staat sinds gistermorgen een nieuwe muur in onze tuin. Even kwam het idee op om er kantelen aan toe te voegen maar ik besloot dat de mussen, muizen, padden en egels hoogstwaarschijnlijk het nut van deze verdedigingswerken niet in zouden zien. Onder die omstandigheden zou het er eerder kitscherig uitzien dan functioneel. Bovendien is er altijd de kans dat de evolutie een sprong maakt en ik heb weinig zin om de vacht van onze viervoeters na elke passage van de muur van pek en minuscule pijlen te moeten ontdoen. Het is dus gebleven bij een recht toe, recht aan muur. Maar als vervanging van een met ijzerdraad overeind gehouden schuttingplaat-op-zijn-kant, een hele verbetering.

Veilig

Blitzz is enigszins teleurgesteld want ze kan niet meer door de schuttingplaat naar de muizen lonken, hoewel het gebiedje achter de muur nog zichtbaar is voor haar door het schapenhek. Ook Bella vindt het vreemd. Want het leuke van een schuttingplaat is dat hij meegeeft als je er tegenaan beukt tijdens de ballenjacht. Een muur heeft die neiging wat minder. Dat betekent dat je de strategie iets moet veranderen. Net als de hoge heren in de middeleeuwen er achter kwamen dat een muur bestormen met een zwaard wellicht wat krassen op het exterieur oplevert maar grosso modo een verwaarloosbaar effect heeft. Bella zint ongetwijfeld op een manier om de muur te slechten. Maar als dat net zo lang duurt als in de middeleeuwen het buskruit op zich liet wachten, dan zijn de vogels, muizen, padden en egels voorlopig nog wel even veilig.

3 gedachten over “Hondenleven: Muur

  1. Heel leuk! Ik ben benieuwd of Blitzz de Kop al heeft gestoten. Of is het warm voor een balspel.

    1. Blitzz is veel bedachtzamer dan Bella. En veel te slim om achter een balletje aan te rennen. Dus de kans dat Bella haar kp stoot is aanzienlijk groter! 😉

  2. Weer met veel plezier gelezen. Zeker voor een ‘oude kasteel’ freak zoals ik. Ik zie het helemaal voor me…. Bella als ridder met een zwaard achter een bal aan;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *