Geplaatst op 1 reactie

Hondenleven: Maak van het leven een spel

stofzuigen een feest voor de hond
Afbeelding van Michal Jarmoluk via Pixabay

Vanmorgen heb ik gestofzuigd. Ik weet het, geen monumentale onderneming. Geen aankondiging die gejuich en een koninklijk lintje verdient. Toch is het relevant in deze column die zoals de titel al aangeeft, linksom, rechtsom, van voor of van achter, over honden gaat. Stofzuigen en honden gaat namelijk niet altijd zo goed samen. De stofzuiger is voor veel honden de grootste vijand die het huiselijk leven bedreigt. Stuur een muis naar binnen en de jagende Blitzz weet er wel raad mee. De achterbuurman in zijn eigen tuin? Geen probleem, deze bijna-indringer wordt met een symfonische orkaan weer naar binnen gestuurd door de voltallige roedel. De postbode of de boodschappenbezorger zijn helemaal een fluitje van nog geen cent. Die hoeven ze namelijk niet eens op te sporen of met wakend oog te ontwaren. Die kondigen zichzelf aan via een handig belgeluid. Maar die stozuiger, dat is een naar apparaat.

Stom ding!

Het maakt herrie, zuigt al de interessante dingen van de vloer op, gooit slaapplekken overhoop, als je in het snoer wilt bijten raakt het baasje in paniek. Het is een stom ding, en je kan er niks tegen doen. Ten eerste zit hij aan het baasje vast. En dingen die aan het baasje vast zitten schijn je niet zomaar te mogen onderwerpen aan een uitzettingsprocedure. Ten tweede, dat ding maakt zo’n enorm lawaai dat zelfs met volle longkracht, je er nauwelijks bovenuit komt. Blaffen heeft dus geen enkele zin, je wordt gewoon niet gehoord. Voor Bella is de stofzuiger een enigma. Het apparaat wordt door het baasje niet altijd even vriendelijk bejegend, en toch mag ze niet assisteren om het ding naar het stofzuigerwalhalla te helpen. Heel verwarrend voor het percentage immer behulpzame Labradorbloed dat in haar aderen stroomt.

Vermaak

Toch heeft Bella met de stofzuiger leren leven. Sterker nog, ze vindt het stofzuigen nu een tijd van vermaak. Het baasje heeft namelijk van een nood een deugd gemaakt. Wat blijkt: als je een balletje of een ander speeltje voor de stofzuigerstang uit je bek laat vallen, dan wordt dat balletje met een zwiep – oppassen voor die zwiep – weg gekatapulteerd. Soms verdwijnt het balletje dan onder een bank of slaapbak, maar dat verhoogt de feestvreugde alleen maar. Gelukkig heeft het baasje toch al een lange stang in de handen, dus het is een kleine moeite voor hem om het speeltje onder het meubelstuk vandaan te vegen. De anticipatie van een speeltje dat uit onverwachte hoek onder de bank vandaan komt is meer dan de helft van de lol.

Stofzuigerspel

Wat een feest is dat stofzuigen geworden. Het baasje schiet geen lor op, maar haast hebben en honden in huis is sowieso geen goede combinatie. Honden in huis maakt één ding wel duidelijk: maak van het leven een spel. En dat is zeker in deze tijden een waardevolle tip. Mondaine taken zoals stofzuigen worden door honden als Bella een stuk uitdagender en speelser. Spelenderwijs maken Bella en baasje het huis schoon. Klaar voor een hele nieuwe lading uit de tuin meegesleepte takjes, klonten modder en graspollen. Want denk maar niet dat het stofzuigen lang zijn glans blijft tonen. Binnen no time blijkt het huis weer zijn normale staat aangenomen te hebben. Entropie is een onverbiddelijke natuurwet die ook hier zich onverstoord laat gelden. Daar helpt geen stofzuigerspel aan.

1 gedachte over “Hondenleven: Maak van het leven een spel

  1. Met een glimlach gelezen én een nieuw woord geleerd: Entropie.
    Voor mij is stofzuigen één van de zware huishoudelijke klussen, die meestal mijn man doet.
    Soms doe ik het, en dan helpt het als je hond je tot een pauze sommeert.

    Met stofzuigen gaat alles opzij, ook de bank, hierdoor ontstaat er ineens een groot “speelveld” in de woonkamer.
    Als ik na het stofzuigen, uitgeblust op de grond tegen de achterbank van de zit, komt er een hond bij, want dan is het knuffeltijd! Na zo’n fijne pauze heb ik ineens weer wat meer energie om de meubels (en het hondenspeelgoed, en de hondenmand 😀), weer op z’n plek te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *