Geplaatst op Geef een reactie

Hondenleven: leuk, dat golf!

Henk bij het Pitch & Putt spelGisteren hebben Erna en ik iets gedaan wat we allebei nog nooit hebben gedaan. We hebben golf gespeeld. Waar kwam die impuls ineens vandaan? Voelden we ons plotseling aangetrokken tot de elite van de samenleving? Zoeken we aansluiting met de upper class? Of proberen we juist de ivoren torens van het golfspel van binnenuit af te breken en golf naar de massa te brengen? Niets van dat alles. Ik heb zelfs het idee dat golf allang niet meer de elitaire sport is die het ooit was. Dus er schuilen noch elitaire aspiraties noch anarchistische motivaties in de beslissing een rondje golf te spelen. Het was niets meer of minder dan een aanbieding via Social Deal die Erna tegenkwam.

Pitch & Putt

Het was een aanbieding om Pitch & Putt golf te spelen op een baan hier vlakbij. Strikt genomen was het dus geen volledige golf ronde die we hebben gespeeld. Pitch & Putt is een verkorte versie van golf. De banen zijn korter zodat je eigenlijk hoofdzakelijk de spectaculaire onderdelen en misschien essenties van het golfspel ervaart: de afslag en de putt. Omdat Pitch & Putt minder ruimte (kortere banen) en minder onderhoud van de banen vergt en je maar drie clubs mag gebruiken, is het goedkoper deze vorm van golf te spelen. Het word in Ierland, waar het is ontstaan, ook wel ‘poor man’s golf’ genoemd. Het past dus goed bij ons.

Ontdekken

Voor een rondje Pitch & Putt hoef je geen dure clubs, trolley of attributen aan te schaffen. De baan heeft alles wat je nodig hebt: clubs, ballen en tees. Voor de rest is het na een korte instructie gewoon een kwestie van zelf ontdekken hoe het spel werkt. Kortom: erg laagdrempelig. Natuurlijk staat het je vrij om wel je eigen golfuitrusting mee te brengen (de drie clubs restrictie blijft wel van kracht bij Pitch & Putt), maar het is absoluut niet noodzakelijk om plezier te hebben.

Plezier

En plezier hebben we gehad samen. Erna en ik zijn een goed koppel. We vullen en voelen elkaar goed aan. Er is echter één vlak waarop we nogal verschillen van mening: sport. Ik hou ervan mezelf af te beulen op een fiets. Erna vindt fietsen op z’n best een noodzakelijk kwaad. Ik vind een trektocht door de bergen met een rugzak en een tent een heerlijke vakantie. Voor Erna is het de hel op aarde. Kortom het is lastig om een sportieve activiteit te vinden waarbij we samen plezier kunnen hebben. Toch is het voor ons allebei goed om in beweging te blijven. Zeker nu de jaren langzaam maar zeker beginnen te tellen. Jeugdige veerkracht is niet meer vanzelfsprekend.

Les

Gisteren kwamen we er dus achter dat we golf, althans de Pitch & Putt versie van de sport, erg leuk vinden. Er is zelfs sprake van het nemen van een lesje of twee om iets beter te leren hoe de sport gespeeld moet worden. ik zie ons niet lid worden van een club en elk vrij moment met vrinden op de baan te vertoeven. Het punt is juist dat we het samen kunnen doen en ook samen lol hebben. Daarbij kunnen we ook een beetje flexibel met de regels omgaan. Zeker als beginnelingen. De pret wordt al snel minder als je balletje hardnekkig weigert zich uit de bunker te verheffen en na zeven slagen precies drie centimeter is opgeschoten. Dus In het geval dat de bal in hoog gras of een bunker belandde, stonden we toe dat de onfortuinlijke speler de bal iets mocht verplaatsen. Het moet wel leuk blijven.

Honden

Wat heeft dit met de honden te maken? Helemaal niets. En dat is ook een belangrijk punt van deze blog. De honden zijn onze grote liefde en we kunnen ons geen leven zonder voorstellen. Maar heel soms is het ook best fijn om even helemaal los te zijn van honden, werk (waar de honden ook aan zijn verbonden) en verplichtingen. Dat zijn we heel zelden. Zelfs op vakantie hebben we de honden altijd bij ons. Elke hondenliefhebber weet dat hoe gek je ook bent op je honden, ze eisen altijd aandacht en dat kost een boel energie. Dat is ook helemaal prima. Maar even een middagje samen met iets bezig zijn dat geen enkele connectie heeft met de dagelijkse dingen is heel gezond voor de geest. Pitch & Putt bleek die activiteit te zijn.

Weer

We gaan zeker vaker zo’n rondje Pitch & Putt spelen. Het weer was gisteren niet optimaal, en toch vonden we het allebei leuk. Dat zegt al genoeg. Vrees niet, het gaat heus niet ten koste van de zorg voor onze viervoeters. Die komen helemaal niks te kort. In tegendeel, ik denk dat we onszelf nogal eens wegcijferen voor het welzijn van onze honden. Dat is ook goed, er zijn genoeg mensen op de wereld die dieren wegcijferen voor hun eigen gemak, dus laten wij wat gewicht in de andere schaal leggen. Maar om dat te blijven doen moeten we onszelf heel af en toe een middagje plezier gunnen. Gisterenmiddag was zo’n uitje waar we weer even op kunnen teren. Leuk, dat golf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *