Geplaatst op 2 reacties

Hondenleven: kun je kunstmatige intelligentie knuffelen?

hond die tiept op een computerVraag: Which dogs are the most cuddly?

Antwoord: When it comes to cuddliness, it’s hard to say which dogs are the most cuddly because every dog is unique and has its own personality. Some dogs are naturally more affectionate and cuddly than others, but with proper socialization and training, most dogs can learn to be cuddly. Some breeds that are known for being particularly affectionate and cuddly include the Labrador Retriever, the Golden Retriever, the Cocker Spaniel, the Pug, and the Shih Tzu.

Het is ongebruikelijk om stukjes op deze site in het Engels te beginnen. Maar dit keer heb ik daar een reden voor. De laatste tijd staat de wereld van de technologie op zijn/haar kop in verband met de enorme sprong die kunstmatige intelligentie heeft gemaakt. Het is plotseling erg eenvoudig om zowel beeld als tekst te laten genereren door een computer. Dat kon al langer, maar het was tot nu toe overduidelijk dat de teksten door een computer waren geschreven. Die tijd is voorbij, lijkt het.

Spelfouten

Als je bovenstaande cursieve tekst leest daag ik je uit te ontdekken dat het door een computer is geschreven. Ik had zelfs spelfouten kunnen laten genereren om het nog menselijker te maken. De AI (Artificial Intelligence) robot kan zelfs toon toevoegen. Denk aan sarcasme, cynisme, humor, melancholie, enzovoort. Voor mensen zoals ik die plezier scheppen in het schrijven van teksten is dit een ware nachtmerrie. Althans als je er je levensonderhoud uithaalt. Gelukkig schrijf ik alleen nog maar voor mijn eigen plezier dus voor mij is de schade beperkt. Maar als je een schrijver bent die leeft van stukjes schrijven voor nieuws-sites en dergelijke dan lijkt het erop dat je dagen als schrijver zijn geteld.

USP

Ook als illustrator zul je op zoek moeten naar een heel sterke Unique Selling Point (USP), Het plaatje bij deze column is in een paar seconden gegenereerd. Ik had nog een hele poos aan het plaatje kunnen sleutelen met de tools die de AI robot mij aanbood. Dat heb ik niet gedaan omdat ik juist de eerste indruk wilde laten zien. Ik tikte in “Dog typing on computer” en dit rolde eruit. Het is geen afbeelding waar een professionele illustrator van schrikt. Maar ik heb voorbeelden gezien van verder door de AI bewerkte plaatjes en die zijn niet van mensenwerk te onderscheiden. De plaatjes werden in die gevallen gemaakt door mensen die niks van illustratie afweten en puur door de AI geholpen tot verbluffende resultaten komen. Dus hebben we nog een illustratoren, grafische ontwerpers en corporate design professionals nodig? Ik vraag het me sterk af.

Duur

Misschien denk je nu, tja, dat is hoe het gaat in de zakenwereld. Alles gaat richting de goedkoopste oplossing en mensenwerk is duur. Dus AI’s gaan dit overnemen. Maar ik vrees dat dit veel dieper gaat. Ik heb namelijk ook al muziek gehoord die door een AI is gegenereerd. Verbazend hoe makkelijk het gaat worden om Spotify en andere streaming diensten binnenkort te vullen met kunstmatige artiesten die dezelfde muziek maken als waar je tot nu toe aan gewend bent. Nog een paar jaar ontwikkeling, en de volgende Netflix-serie die je in het weekend binge-watched is gemaakt door een computer. De auto waar je in rijdt? Niet langer alleen gebouwd door robots maar ook ontworpen door een kunstmatige intelligentie. En zo zul je AI overal zien opduiken waar het dure mensen kan vervangen. Wij mensen gaan veel vrije tijd krijgen, want werk is er straks niet veel meer.

Omwenteling

Vind ik dat eng? Slecht? Fijn? Intrigerend? Zal het zo’n vaart niet lopen? Ik durf het nog even niet te zeggen. Een jaar geleden zou ik gezegd hebben dat het zo’n vaart niet zal lopen. Nu ik het met een paar klikken van de muis en een paar woorden tikken in de webbrowser in actie heb gezien ben ik er niet meer zo zeker van. De ontwikkeling van AI zit in een stroomversnelling en dit kon wel eens een nog grotere omwenteling veroorzaken dan de vorige industriële revolutie heeft veroorzaakt. Onze hele wereld wordt gestuurd door computers. Koppel daar nu kunstmatige intelligentie aan, en veel van onze systemen, processen en procedures zullen geen menselijke input meer nodig hebben. De gevolgen daarvan zijn heel moeilijk in te schatten.

Maar

Maar… en dit is een grote maar: ik stelde de AI-bot nog een vraag. En hieronder staat het antwoord. Daar ligt volgens mij een hele hoopgevende kern voor alle doemdenkerij die mogelijk ontstaat bij deze ontwikkeling. Hoe je het ook wendt of keert: uiteindelijk blijft het een computer. Als je in het weekend op de bank zit en naar je AI gegenereerde Netflix serie zit te kijken, dan hoef je maar naast je te kijken naar die twee grote bruine ogen die je aankijken. Hoe AI gestuurd de wereld ook wordt, die trouwe viervoeter naast je, die zo lekker knort als je tussen zijn of haar oren kriebelt, die is echt. Daarmee kun je in weer en wind naar buiten en lekker ravotten. Daarmee kun je knuffelen en kroelen. Daarmee kun je een dosis oxytocine opwekken die geen enkele AI je kan geven. Althans, voorlopig nog niet. Want hoe goed AI ook wordt en hoe levensecht robots ook kunnen worden, ik denk dat het nog heel lang duurt tot er hondvervangende robots in ons huis rondlopen. Al durf ik over de wereld van onze kleinkinderen geen uitspraken te doen…

Vraag: Can you cuddle an ai?

Antwoord: As a large language model trained by OpenAI, I am not capable of physical actions such as cuddling. I am a purely digital entity, existing only in the form of computer code and algorithms. I do not have a physical body, so I cannot experience physical sensations or interact with the physical world in any way. My sole purpose is to process and generate text based on the input I receive.

Je vindt de Open AI chatbot op: https://chat.openai.com/
Voor het genereren van het plaatje heb ik deze AI gebruikt, maar er zijn er meer: https://creator.nightcafe.studio/ met de beschrijving “Dog typing on computer”.

2 gedachten over “Hondenleven: kun je kunstmatige intelligentie knuffelen?

  1. Blij dat we nog gewoon levende wezens kunnen knuffelen hoor. Het is wel een risico om afhankelijk te zijn van computers, blij dat ik nog les kan geven op school met een gewoon schoolbord waar je op kan schrijven. Als bij ons de computer en het digibord weer eens kuren heeft krijgen mijn kinderen gewoon les. Jongere leerkrachten raken dan in paniek. Hoe vaak ik niet roep: “Wat was er mis met pen en papier?”

  2. precies vind ik ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *