Geplaatst op 2 reacties

Hondenleven: Hergebruik

Hergebruik
Afbeelding van Clker-Free-Vector-Images via Pixabay

Bij hondencadeautjes.nl zijn we ons er goed van bewust dat het hebben van een winkel een belasting is voor het milieu. Hoewel we geen extra gas, water en licht gebruiken voor een bakstenen locatie, zorgen we natuurlijk wel voor extra verkeer in verband met de verzending van leveringen. Nou kan ik me geen beroep of onderneming bedenken waarbij je geen belasting op het milieu legt. Sterker nog, door simpelweg te leven vorm je een belasting op het milieu. Toch proberen we bewust om te gaan met wat we doen. Zo hebben we een voorkeur voor producten van bedrijven die zich actief inzetten voor recycling, zoals Westpaw dat bijvoorbeeld doet. Ook in het uitvoeren van het winkelbedrijf proberen we daar in door te denken. In dat kader valt ook de volgende actie van Erna bijvoorbeeld.

Verpakking

Om onze producten te versturen hebben we natuurlijk verpakkingen nodig. Grote en kleine dozen, bubbeltjesfolie en andere doosvulmiddelen en enveloppen. Dit zouden we allemaal nieuw aan kunnen schaffen. Zelfs voorzien van ons logo. Maar daarmee creëren we weer meer afval. Toegegeven, het is afval dat gerecycled kan worden, maar toch.

Buurtapp

Erna is erg actief op social media. Zo ook op de buurtapp Nextdoor. Op die buurtapp plaatste zij een berichtje dat we graag het milieu wat willen ontzien en dat we op zoek zijn naar doosjes voor onze webshopactiviteiten. De respons  was bovenverwachting gul! Niet alleen dozen, maar allerlei verpakkingsmateriaal werd ons aangeboden. Zelfs iemand die al zijn webshop verzending had overgedragen aan een fullfilment-bedrijf bood zijn restant verzenddozen aan. Eén kort rondje met de auto en we zijn weer voor lange tijd voorzien van doosjes voor al onze mooie producten.

Het beste

Het leuke is dat je in deze tijd van toch vrij veel negatief nieuws, weer even het beste van de mens boven ziet komen. Mensen die even een gezellig praatje maken – op gepaste afstand natuurlijk – en mensen die spontaan voor ons dozen gaan bewaren. Mensen die enthousiast zeggen dat ze het een goed idee vinden om dozen te hergebruiken. Mensen die van de gelegenheid gebruik maken om de schuur die vol stond met ‘ooit nog eens te gebruiken doosjes’ op te ruimen en blij zijn dat Erna de dozen komt halen. Kortom, het was een goed idee van Erna!

Oneerbiedig

Als ik er zo over nadenk doen wij in onze bedrijvigheid best veel met hergebruik. Zelfs met onze honden. Want het zijn immers allemaal ‘tweedehandsjes’. We hergebruiken de honden die door een ander zijn afgedankt. Dat klinkt heel oneerbiedig, maar het is natuurlijk wel zo. Er zijn honden die worden herplaatst om zeer legitieme redenen. En dat zijn vaak hele verdrietige en moeilijke beslissingen. Maar in het geval van onze honden zijn het honden die door iemand als oud vuil zijn behandeld. Gewoon aan de kant gezet en afgedankt.

Werken

Gelukkig hebben wij ze een nieuw leven kunnen geven in een veilige roedel waar ze weer helemaal zichzelf kunnen worden. Maar, en ja er is een maar: ze moeten wel werken voor de kost. Hergebruik herbergt immers het woord ‘gebruiken’. Gelukkig kun je onze honden bijna niet blijer maken dan ze mee uit werken nemen. Als Erna de tas inpakt om naar een cliënt te gaan, is het een dringen van belang bij de deur: Wie mag er mee!?

Tweedehands

Goh, als ik erover nadenk is ons hele huishouden voor een groot deel op basis van tweedehands. Ons huis is een huurhuis uit 1927 dus al heel lang in hergebruik. Onze auto is zeker tweedehands-plus. En als klap op de vuurpijl: Erna en ik zijn ook occasions. En dat laatste is voor mij het beste bewijs dat hergebruik in veel gevallen een perfect alternatief is voor nieuwkoop!

2 gedachten over “Hondenleven: Hergebruik

  1. Mooie column. Vooral het slot. Bovendien brengt het lezen ervan mensen misschien op een idee.

    1. Dank je wel! Tja, iedereen moet er zijn eigen weg in vinden denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *