Geplaatst op 2 reacties

Hondenleven: Herfst

herfstblad
Afbeelding van Couleur via Pixabay

Deze week ben ik begonnen met het opzetten en invoeren van een nieuwe boekhouding. Dat heeft natuurlijk weinig met honden te maken. Toch is het dit keer het begin van deze hondencolumn. Maar als je mijn columns vaker leest weet je dat ik via een, wellicht slingerende omweg, toch bij honden uit kom. Dus niet gevreesd.

Geneuzel

Tot nu toe deed ik de boekhouding van onze drie ondernemingen in LibreOffice Calc. Libreoffice is de open source tegenhanger van Microsoft Office. LibreOffice Calc is de tegenhanger van Excel. Goed, dat is een boel technisch geneuzel, waar het om gaat is dat ik de boekhouding in een zelf gebouwde spreadsheet deed. Dat voldeed tot voor kort prima. Aan het einde van het jaar sloot ik de boekhousing af en leverde het hele zaakje in bij een administratiekantoor. Die controleerde alles en voerde waar nodig wat correcties uit. De boekhouding bleek echter over het algemeen behoorlijk goed te kloppen.

Groei

Zowel hondencadeautjes als Erna’s onderneming groeien echter. Heel fijn natuurlijk! Maar het stelt mij voor het probleem dat ook de boekhouding groeit. De spreadsheet begon in zijn voegen te kraken. Bij iedere BTW-aangifte moest ik meer controleren en met de hand uit de spreadsheet destilleren. Het werd steeds tijdrovender.

Standaard

Dus ik ben op zoek gegaan naar een meer professionele, gestandaardiseerde oplossing. Natuurlijk moest dat voor mij een open source oplossing zijn. Ik kwam uit bij GnuCash. Een professioneel, open source boekhoud programma dat aan alle eisen voldoet. Het betekent echter wel dat ik onze boekhoudingen dus om moet bouwen naar GnuCash. Gelukkig voldoet GnuCash aan de standaarden dus ik kan gewoon alles exporteren uit mijn spreadsheet en importeren in GnuCash. Toch?

Handwerk

Nou nee, want zoals altijd: een groep mensen bedenkt een standaard en vervolgens bedenkt een andere groep mensen dat die standaard niet goed is en bedenkt een andere standaard. En zo heb je standaard meerdere standaarden die standaard niet werken met de standaard die jij wilt gebruken. Kortom: ik bouw mijn spreadsheet met de hand om. Daarbij zorg ik dan gelijk dat de nieuwe boekhouding voldoet aan de standaard. Ahum, ik bedoel een standaard.

Wending

Het is herfst. Ja, een abrupte wending. Ik kan nu veilig zeggen dat het herfst is. Het is namelijk 22 oktober. Dan is het al ongeveer een maand herfst. Ik gebruik het woord ongeveer niet voor niks. Er zijn namelijk drie data waarop het herfst wordt. De klimatologische herfst begint op 1 september. De astronomische herfst begint rond 23 september en de officiële, van overheidswege gesanctioneerde herfst begint op 21 september. Met al die onzekerheid wilde ik dus een veiligheidsmarge inbouwen alvorens ik een herfstcolumn zou schrijven. Bij deze.

Rekbaar

Aangezien het begrip ‘standaard’ nogal rekbaar blijkt, heb ik besloten mijn eigen herfstdatum te bepalen. Het is ook eigenlijk geen datum het is meer een verandering in dagelijkse gang van zaken die bepaalt wanneer het herfst is. De herfst begint namelijk op de dag dat de achterdeur niet meer de hele dag open kan staan. De dag dat mijn blote voeten last krijgen van de wind die over de vloer waait als de deur open staat. De dag dat de blaadjes uit de tuin door de huiskamer beginnen te dwarrelen. De dag dat de honden niet meer naar believen in en uit kunnen lopen. Op die dag begint voor mij de herfst.

Wennen

De hondjes moeten er ook aan wennen. Geen stokjes meer naar binnen smokkelen en ontleden op de bank. Een veel kleiner parcours voor de gekke buien. En als ze willen plassen moeten ze dat netjes komen vragen. De inperking van bepaalde vrijheden is voor hun echt even wennen. Gelukkig schikken ze zich er vrij makkelijk in. Het is ook heel natuurlijk: in het donkere seizoen trek je je wat vaker terug in het hol.

Seizoenen

Ik hou van de seizoenen. Hoe kun je van de eerste voorjaarsdag genieten, als je geen herfst en winter hebt? De hondjes wennen er ook snel aan. Buiten spelen in de regen vinden ze toch niks aan. En ‘s avonds met z’n allen op de bank lekker warm tegen elkaar aan is ook een feestje dat ‘s zomers met 30 graden lang niet zo uitbundig wordt gevierd.

Lak

De honden hebben lak aan onze standaarden. Voor hun gaat het zoals het gaat. Het leven wordt bepaald door wat de natuur dicteert. Soms wou ik dat de belastingdienst ook op een wat meer organische manier zou werken. Helaas, de cijfers in kolom activa of passiva zijn onbuigzaam en trekken zich niks aan van de natuur. Ze moeten voldoen aan een standaard. Het blijft natuurlijk wel de vraag aan welke standaard.

2 gedachten over “Hondenleven: Herfst

  1. Fijn dat het zo goed gaat. Voor mij begint de herfst als ik hem ruik, die kruidige geur en het blad van de bomen dat aarzelend begint te veranderen van kleur.
    De mensen op mijn lessen die heel huppelig werden van de wind. Straks ruiken we de lente weer soms al in januari.
    Leuke column.

    1. Dank je wel. Ook een goede datum voor het begin van de herfst: als je het ruikt. Maakt het ook mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *