Geplaatst op 2 reacties

Hondenleven: Fit

fit blijven kan ook zonder attributenSommige trends komen en gaan. Maar er is een trend die, voor zover ik me kan herinneren niet weg is geweest. De fitnesstrend. De verpakking van de trend heeft wel veel veranderingen ondergaan. Denk aan de pastel kleurige zweetbanden om hoofd en pols van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Gelukkig is die verpakking van de trend zo goed als verdwenen want eerlijk gezegd was het pijnlijk voor de ogen. Dat de verpakking van de trend verandert is te begrijpen. Een trend is pas een trend als iemand er veel geld mee kan verdienen. En dat kan alleen als je er een product en dus marketing aan kan verbinden. Hoe verkoop je joggen? Nou, gewoon door de marketing zo te maken dat mensen het niet in hun hoofd halen te gaan joggen in hun gewone klofje. Je kunt alleen ‘wat harder dan normaal’ lopen in afzichtelijk gekleurde, weinig charmerende speciale jogging kleren. Anders werkt het niet.

Foppen

Daarmee wil ik niet zeggen dat extra beweging niet nuttig is en goed voor het lijf. Dat is het zeker. Maar wat ik nooit heb begrepen is dat mensen zich zo laten foppen. Je stapt in de auto en rijdt naar een sportschool een paar kilometer verderop. Daar betaal je een fors abonnement voor, en met de huidige brandstofprijzen is dat sportschoolbezoek nóg duurder geworden. Vervolgens werk je je in het zweet op allerlei apparaten en rijdt weer in je auto terug naar huis. Als je die paar kilometer naar de sportschool nou gewoon had gelopen, of gefietst dan had je de sportschool niet eens binnen hoeven gaan. Wil je andere spieren oefenen? Ga zelf je huis stofzuigen in plaats van het door de Roomba te laten doen. Of ga een stukje tuin omspitten en maak er een moestuin van. Een moestuin is een hele goede manier om fit te blijven (dat slakken vangen is een intensievere work-out dan je denkt).  En je eet er nog gezond van ook.

Google

Ik heb de Google Fit app op mijn telefoon. Die krijg je gewoon van Google als je een Android telefoon hebt. Ik vind het wel leuk om zo af en toe op die app te kijken of ik aan mijn ‘hartpunten’ kom. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie en de American Heart Association  blijf je gezond als je elke week tenminste 150 hartpunten verdient. Dat staat bij Google Fit gelijk aan 150 minuten matig intensief bewegen. Meestal red ik dat. Soms ga ik er dik overheen, soms blijf ik er iets onder. Gemiddeld kom ik dus wel aan. Doe ik daar iets extra’s voor. Nee, helemaal niks. Ik doe gewoon mijn dagelijkse dingen.

Misselijk

Wat in mijn geval helpt is dat ik graag zelf in beweging ben. Ik wordt misselijk in een auto of ander vervoermiddel dus ik pak bij voorkeur de benenwagen of de fiets. Even naar de stad? Ik pak de fiets (kwartiertje) of ga lopen (klein uurtje). Pakketjes voor de webshop wegbrengen? Lopend als ik het in een tas kan dragen (half uur), anders de fiets + fietskar (tien minuten). En dan hebben we natuurlijk de honden. Die hebben hun dagelijks loopjes nodig. Minimaal drie. Dus ik ga elke dag drie keer wandelen. De ene wandeling is wat langer dan de andere maar ze voegen mooi toe aan die 150 hartpunten. Daar moet ik ook bij zeggen dat wij in heuvelachtig gebied wonen. Dus elke wandeling of fietstocht kost extra energie vergeleken met eenzelfde tochtje in het vlakke land.

Gezonder

Het is al vaker door onderzoeken ondersteund: mensen die honden hebben zijn gemiddeld genomen gezonder dan mensen zonder honden. Dat komt enerzijds omdat een hond goed is voor je mentale gezondheid. Maar het beestje helpt je ook bij lichamelijk fit blijven. Weer of geen weer, zin of geen zin, je moet er toch even een paar keer per dag uit met je trouwe viervoeter. Je hart moet toch die paar keer per dag even wat extra pompbewegingen maken.

Trend

Maar laat ik dit niet teveel benadrukken. De angst slaat me namelijk om het hart als ik denk aan de gevolgen als dit een trend wordt. De hond als fitness artikel. Schrikbeelden van afgedankte fitness-honden in het asiel. Net als al  die Abdominizers, Steps en hometrainers die werkeloos op de bestofte fitnesszolders staan. Een bijna even groot schrikbeeld is de pastel blauw gekleurde, of oogschadend limoen groene Labradoodle. Zoals mijn opa vroeger in goed Edes dialect zei: “Ik nies d’r van”.

2 gedachten over “Hondenleven: Fit

  1. Dat is wat ik al jaren zeg. Blijf in beweging en met een paar tips van een vakman kun je in huis in de tuin of met een flinke wandeling genoeg beweging verzamelen. Hoe moet ik tillen, bukken enz. Maar al die sportkleding staat stoer en je valt al af als je het aantrekt 😂

  2. Ik heb weer genoten en ook voor mij geen sportschool (vreselijk). Ook geen hond (tot “groot” verdriet van de kinderen), maar wel een grote tuin en huis. Ik kom dus wel aan mijn beweging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *