Geplaatst op 1 reactie

Hondenleven: Er zit muziek in.

Muziek heeft invloed op gedrag honden
Afbeelding van Ri Butov via Pixabay

Mijn leven is nooit zonder muziek geweest. Zelfs als baby was er altijd muziek om mij heen. Mijn ouders luisteren niet alleen graag naar muziek, mijn moeder maakte ook professioneel gebruik van muziek. Zij heeft haar hele werkende leven les gegeven in bewegen op muziek. Dus als zij haar lessen voorbereidde luisterde ik ongemerkt naar een veelheid aan stijlen en artiesten. Verder hebben wij allemaal (ouders en kinderen) jarenlang op muziekles gezeten. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik een zeer uiteenlopende muzikale smaak heb. Het is onmogelijk mij in een hokje te stoppen. Ik luister erg graag naar heavy metal, maar net zo makkelijk naar singer-songwriters of bebop uit de jaren veertig. En er komt zelden een klassiek stuk voorbij waarvan ik het thema niet kan meefluiten. Kortom muziek is een belangrijk deel van mijn leven. “Arme honden,” zou je nu kunnen denken. Maar dat blijkt mee te vallen.

Onderzoek

Dr. Kogan van de Colorado State College of Veterinary Medicine heeft hier onderzoek naar gedaan. Het blijkt dat veel honden in kennels een stuk rustiger worden als er klassieke muziek wordt afgespeeld. Terwijl heavy metal de honden juist onrustiger maakt. Muziek lijkt dus zeker effect te hebben op de gemoedstoestand van je hond. Een geluk voor onze honden dus dat ik de heavy metal luistersessies veelal op een koptelefoon heb. Het is nou eenmaal geen muziek waar ik huisgenoten die het net iets minder kunnen appreciëren aan wil blootstellen. Zelfs al ben ik van mening dat het als muziekgenre zwaar wordt onderschat.

VS

Handige entrepreneurs spelen hier op in en brengen muziek uit om je hond bij te staan in stressvolle tijden. Om begrijpelijke redenen zijn de uitgevers van die muziek erg geheimzinnig over de precieze samenstelling van hun muziek. Maar het lijkt erop dat ze vooral letten op de gebruikte frequenties en het tempo van de composities. In de Verenigde Staten is deze muziek een groot succes. Een snelle zoekactie op Bol.com doet vermoeden dat dit in het nuchtere Nederland nog niet zo is aangeslagen. Maar wetenschappelijk onderzoek lijkt dus toch aan te tonen dat muziek je hond rust kan geven. Gelukkig heb je geen speciale hondenmuziekdienst nodig om de muziek te vinden die in het straatje van je hond past.

Tempo

Uit ander onderzoek, uitgevoerd door gedragskundige Dr. Deborah Wells, blijkt dat behalve frequenties, ook het tempo van de muziek een belangrijke rol speelt. Honden lijken vooral rustig te worden bij een tempo van zo’n 50-60 BPM (Beats Per Minute). Veel dansbare muziek heeft een tempo van rond de 120 BPM en brengt ons mensen aan het dansen omdat dat ongeveer dubbel ons gemiddelde hartritme is. Iets dat top producers al heel lang weten. Het is dus niet vreemd dat het tempo een belangrijke rol speelt in omgekeerde zin. Ook bij honden.

Bob Marley

Veel klassieke muziek heeft een gemiddeld tempo van rond de 60 BPM.  Ook veel reggaemuziek gebruikt dat tempo. Want ook Bob Marley blijkt een kalmerende invloed te hebben op onze vierpotige huisgenoten. Ik vind het helemaal niet vervelend dat Bob Marley uit de luidsprekers mag schallen om de honden rustig te maken. Ik beschouw hem als één van de groten als het gaat om muzikale dichters. Ook wat langzamere rock schijnt het goed te doen voor honden. Kortom, er is keus genoeg. Voor ongeveer een tientje per maand heb je een abonnement bij een muziekstreamingdienst zoals Deezer of Spotify. Of gebruik YouTube, want daar is ook veel muziek te vinden, en gratis. Het is dan een leuk klusje om een playlist samen te stellen speciaal voor je hond. Een fijn experiment voor een regenachtige zondagmiddag. Eerst even ravotten met de honden en dan proberen of ze weer rustig worden van de playlist die je hebt gemaakt. Altijd leuk om wetenschappelijk onderzoek thuis te staven. Ik denk dat er muziek in zit.

1 gedachte over “Hondenleven: Er zit muziek in.

  1. Dit is heel interessant. Chico was ook gevoelig voor muziek. Als ik ging pianospelen kwam ze onmiddellijk haar mand uit en legde haar poot op mijn pols. Vrouwtje het lijkt nergens op. Jammer dat ik niet weet wat er echt door haar heenging. Mooi artikel. Henk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *