Geplaatst op Geef een reactie

Hondenleven: Druk!

Bella en Blitzz in totale rustHet is het einde van het jaar. De tijd vliegt richting de jaarwisseling. Hoezeer je ook op Scrooge wilt lijken en de humbug wil ontlopen, de jaarwisseling is toch een symbolisch einde en nieuw begin. Tenminste zo voel ik het. Ik wil dingen afhandelen voor het einde van het jaar zodat ik in januari fris kan beginnen. Eén van die dingen is het beëindigen van mijn eigen onderneming. Ik krijg het zo druk met de webshop en het ondersteunen van Erna in haar werkzaamheden dat ik niet genoeg aandacht kan geven aan mijn eigen klanten. Bovendien levert het wel de nodige stress op, juist ook omdat ik er niet genoeg aandacht aan kan geven. En stress is nou net iets waar ik zoveel mogelijk vanaf wil.

Humeurtechnisch

Het beëindigen van een onderneming heeft nogal wat voeten in de aarde. In mijn geval betekent het dat er een boel websites moeten worden verhuisd. Sommige klanten kunnen dat zelf, maar de meesten niet. Dus dat doe ik nog voor ze. Soms gaat dat van een leien dakje, soms liggen de leien scheef en kost het meer tijd en moeite. En de tijd dringt. Ik werk slecht onder tijdsdruk. Dat veroorzaakt stress. Ik heb de stressbestendigheid van een heel oud elastiekje. Dus er zijn momenten dat ik onder hoogspanning werk en niet op m’n best ben, humeurtechnisch gezien.

Gevoelig

Dat zie je dan direct terug in de roedel. Vooral Bella en Blitzz zijn erg gevoelig voor de stemming in de roedel. Beide reageren op een andere manier op spanning. Ik vermoed dat hun verschillende manier van reageren te maken heeft met een combinatie van karakter en verleden. Het aloude ‘nature and nurture’. Op hun verleden hebben we maar beperkt zicht. Hun karakter wordt na jaren samenleven en observeren langzaam steeds duidelijker omlijnd.

Vlucht

Spip zijn reactie op spanning is het meest makkelijk te beschrijven. Die vlucht. Alle vormen van spanning gaat hij uit de weg. Hij kruipt het liefst onder een dekentje en laat de storm (soms letterlijk) over zich heen komen.

Controlfreak

Blitzz heeft een zorgzame inborst. Ze is ook een controlfreak die graag alles op orde heeft. Die twee aspecten van haar karakter zorgen ervoor dat ze gaat ‘regelen’ als er spanning in de roedel is. Helaas heeft Blitzz maar een beperkte toolset tot haar beschikking als het gaat om het regelen van spanning. Ze heeft een nogal directe en confronterende manier van ingrijpen. Ze duikt brommend als een boze horzel in het spanningsveld tussen twee partijen en probeert met haar kleine lijfje de partijen uit elkaar te drijven. Je begrijpt: dat is niet altijd de beste oplossing om spanning tussen twee partijen te ontspannen. Het gebeurt regelmatig dat de twee antagonistische partijen plotseling protagonisten worden. Dan wordt Bitzz geconfronteerd met een sterk geünificeerd front. Een beetje zoals de ruziënde Schotse clans die bij binnenvallende zuiderburen plots één geheel vormden.

Nerveus

Bella heeft een nogal nerveus karakter. Ik vermoed dat dit voor een groot deel is gevormd in haar jeugd. Hoewel de spaniël in haar waarschijnlijk wel zorgt voor een zekere mate van aanleg. Hoe dan ook, ze reageert heftig op spanning. Ze blaft eerder, meer en op een hogere toon. Ze ijsbeert een stuk meer (pacing) en ze doet er alles aan om ons naar buiten te krijgen om met het balletje te gaan spelen. Want dan kan ze wat van die stress kwijt. Als Bella een mens was, zou de kans groot zijn dat ze kettingroker was. Ze is verslaafd aan de tennisbal.

Voldoening

Natuurlijk kunnen we niet de hele dag met Bella spelen. Gelukkig kan Bella ook een boel energie kwijt in haar werk. Werk dat ze met groot plezier doet. Het vreemde is dat ze juist door die overtollige nerveuze energie goed past bij bepaalde cliënten van Erna. Die cliënten lijken de energie van Bella op te zuigen en te neutraliseren. Het is prachtig om te zien hoe Bella en de cliënt een team vormen. Hoe ze elkaar aanvoelen en hoe ze elkaar rust geven. Het rust geven aan Bella geeft de cliënt, vaak onbewust, een gevoel van voldoening.

Regellust

Datzelfde zie je bij Blitzz die met haar regellust cliënten uitdaagt om puzzels of andere taken anders uit te voeren dan zij wil. De cliënt moet dan heel inventief zijn om Blitzz op andere gedachten te brengen. Een eenvoudige handeling als het apporteren van een balletje kan Blitzz omvormen tot een complexe communicatie oefening en het onderhandelen over een compromis. Iets wat voor veel van Erna’s cliënten een lastige maar leerzame oefening is.

Werkvloer

Spanning in huis is niet goed maar het is ook niet altijd te voorkomen. Zeker niet als je beide thuis werkt. Wij kunnen ons werk niet op de werkvloer achterlaten want ons huis is grotendeels de werkvloer. Maar daar hebben we in de loop der jaren wel een modus operandi voor gevonden. Ik wil nu namelijk ook niet de indruk wekken dat het hier in huis een constant kruitvat aan spanning is. De momenten van spanning die er zijn, geven echter wel de gelegenheid om de honden te observeren op het scherpst van de snede. Het laat hun karakter en gedrag zien zonder filters. En dat is zeker bij herplaatsers nuttig. Je krijgt een ongenuanceerd beeld van de hond. Dat kun je dan weer erg goed gebruiken om de hond sturing en rust te geven omdat je weet waar de drukpunten zitten.

Observeren

Daarmee wil ik niet zeggen dat je kunstmatig spanning moet opwekken om die rauwe plekken te vinden. Het leven zorgt vanzelf voor voldoende spanning. Wat ik wel wil zeggen is dat het nuttig is om het observeren van je hond(en) een tweede natuur te maken. Dan kun je namelijk ook als je zelf gestrest bent blijven observeren zonder dat je het zelf merkt. Als je dan later een rustig moment hebt kun je die observaties weer boven halen en gebruiken in de opvoeding en begeleiding van je hond(en). Zo zie je maar weer dat je elk aspect van het leven kunt gebruiken bij het opvoeden van honden. Zeker bij herplaatsers. Want onze Bodhi lijkt redelijk immuun voor spanning. Zij blijft onder vrijwel alle omstandigheden de vrolijke, uit de kluiten gewassen pup die zelfs onder de spannendste omstandigheden een glimlach op je gezicht weet te toveren. Dat is ook een gave!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *