Geplaatst op Geef een reactie

Hondenleven: Douchen

Bodhi en de tuinslangWereldnieuws: ik heb vandaag gedoucht. Veel mensen zullen zich nu achter de oren krabben. Wat is er zo bijzonder aan dat ik vandaag heb gedoucht? Heel eenvoudig, ik douche bijna nooit. Erna ook niet. Je zult je nu afvragen of wij niet enorm stinken, maar ik denk dat het meevalt. Al zul je het mensen uit onze directe omgeving moeten vragen voor een objectief antwoord. We douchen niet maar we wassen ons natuurlijk wel. Gewoon ouderwets aan de wastafel met koud water. Dat doen we al jaren en tot nu toe hebben we geen klachten over on-sanitaire geuren ontvangen.

Spartaans

Het is een bijkomend voordeel van een beetje Spartaans leven dat eenvoudige, alledaagse dingen plotseling een luxe worden. Zo kun je zonder veel geld uit te geven jezelf eens verwennen. En het scheelt ook op de energierekening. Dat is wel nodig ook want door de nukken van de gemeente Arnhem grijpen we vooralsnog naast de eenmalige energietoeslag waar we, gezien ons inkomen gewoon recht op hebben. Maar dat is een heel ander verhaal. Een verhaal zo vol bureaucratische horden dat ze er in het oude Oost-Berlijn nog wat van hadden kunnen leren. Gelukkig heb ik ooit samen geleefd met een Jack Russell terriër dus ik weet het een en ander van vastbijten in een probleem. De gemeente Arnhem is nog niet klaar met ons…

Wildgroei

Terug naar het douchen. Ik heb mij vandaag dus gedoucht. En geschoren. Ook al geen dagelijkse bezigheid. Ik laat mijn baard meestal wildgroeien totdat Erna subtiel hints begint te geven dat het misschien eens tijd wordt om er het mes in te zetten. Pas dan gun ik de spiegel een blik waardig en evalueer de ruigheid op een schaal van netjes bijgehouden gazon tot uit de hand gelopen bramenplantage. Meestal heeft Erna gelijk en is het hoog nodig dat ik de baardkappende powertool uit de kast haal.

Vilt

Ik ben niet de enige in huis die wel eens wat extra huid- en haarverzorging nodig heeft. Bodhi heeft ook regelmatig vachtverzorging nodig. Bij haar betekent ‘regelmatig’ zelfs twee keer in de week. Om te voorkomen dat haar vacht vervilt moet zij twee keer in de week met een speciale borstel grondig uitgeborsteld worden. Daarnaast moet ze zo af en toe geknipt worden. Afgelopen weekend was het weer zover: Erna heeft haar een nette knipbeurt gegeven.

Stofzuiger

Na de knipbeurt zat de vacht van Bodhi natuurlijk vol met losse haartjes. Dat is voor haar vervelend en ook voor mij. Ik heb weinig zin om de dagen na een knipbeurt met de stofzuiger achter Bodhi aan te hobbelen om de wolk van losse haren achter haar op te zuigen. Dus mocht Bodhi onder de douche. Ik schrijf ‘mocht’ maar wat Bodhi betreft was het toch meer moeten. Van haar hoefde het niet zo heel nodig. Bodhi zou echter Bodhi niet zijn als ze er geen drama van maakte. Wat dat betreft is Bodhi eigenlijk geen hond voor iemand die regelmatig een column over honden wil schrijven. Ze is eigenlijk gewoon een te makkelijke hond. Ze doet weinig stof tot schrijven opwaaien.

Nevel

Ik sloot de tuinslang aan op de kraan in de keuken en ik liet wat lauw water door de slang stromen. Ondertussen stond Erna met Bodhi buiten bij de monding van de tuinslang. Bodhi vond het prachtig hoe het water als een nevel uit de slang kwam. Ze hapte ernaar, sloeg er met haar poten naar en maakte de ene speelbuiging na de andere. Het was een grappig gezicht. Het was belangrijk om het haar vooral als een spel te laten ervaren. Dus we hebben haar even laten spelen. De modderpoel die ontstond voegde alleen maar toe aan de feestvreugde.

Afwasmiddelfles

Na een poosje zo gespeeld te hebben begon het serieuze wassen. Dat ging prima. Erna had wat hondenshampoo met water in een lege afwasmiddelfles gedaan en daarmee konden we Bodhi prima wassen zonder dat het een rodeo werd. Na deze wasbeurt was het een kwestie van afspoelen met de tuinslang. Dat ging ook prima omdat ze er al aan gewend was dat dat ding geluid maakt en water spuit. Natuurlijk mocht ze na dit wassen-en-watergolven even spelen met het water. De baasjes waren inmiddels bijna even nat als Bodhi. Het zou ook zeer naïef van ons zijn geweest als we een andere uitkomst van de wasbeurt hadden verwacht.

Droog

Bodhi was nu grondig schoon. Maar droog was ze nog lang niet. Daar zijn nog vele uren overheen gegaan. Zelfs na stevig afdrogen met een handdoek. Verbazend hoe lang een goed doorweekte bernedoodle nodig heeft om helemaal op te drogen. Bodhi’s wraak was net als zij zoet. De ergste represaille die we hebben ervaren was een licht vochtig zitvlak in onze broek nadat we op de bank hadden gezeten. Een kleine prijs om te betalen voor een goed onderhouden doodle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *