Geplaatst op 1 reactie

Hondenleven: cum laude

Bodhi mag bij Siza snuffelen aan het werk dat ze in de toekomst gaat doen.
Bodhi mag snuffelen aan het werk dat ze in de toekomst gaat doen.

Bodhi gaat regelmatig naar school. Niet naar een reguliere hondenschool. Althans niet een waar je elke week een avond op een willekeurig veld met een groep de hond zit, lig en af leert. Daarvoor zijn wij veel te alternatieve hondenouders. Ik zeg niet dat een dergelijke hondenschool slecht is en dat onze manier beter is. Helemaal niet. Sterker nog, ik mag daar helemaal niet over oordelen want ik ben nog nooit op een hondenschool geweest. Ook niet op een alternatieve. Dus zelfs al zou ik er een mening over hebben, dan nog zou die zonder enige onderbouwing en dus zonder enige waarde zijn. Wat ik wel zeg is dat een reguliere, elke week present zijn hondenschool niet bij ons past. Daarvoor is ons leven veel te chaotisch.

Coach

Bodhi gaat straks aan het werk als coach-hond en dan moet je toch wel een beetje opleiding hebben gehad. Dat is bij mensen ook zo. Erna heeft naast een HBO opleiding nog een hele lijst met certificaten, getuigschriften en andere bewijzen van genoten opleiding. Iedereen mag zichzelf coach noemen, maar wil je die titel inhoud geven dan moet je toch nog wel een paar jaar in de boeken duiken en het daarna ook bijhouden. Dat geldt voor Bodhi ook.

Lezen

Om een goede coach-hond te worden moet ze leren omgaan met allerlei situaties en emoties. Erna moet ook leren hoe Bodhi te lezen. Een hond lezen? Jazeker! Bodhi is immers het doorgeefluik waardoor een cliënt zijn of haar ziel kan blootleggen zonder dat dit per se verbaal hoeft te gebeuren. Via de hond ziet Erna waar de schoen knelt en ze kan ook via de hond de cliënt laten zien hoe hij of zij daarmee om kan gaan. Dat is erg mooi werk. Dankbaar werk ook. En ook vakwerk dus!

Bul

Waar bestaat Bodhi’s opleiding dan uit? Nou dat zijn nogal wat mini-opleidingkjes die haar samen straks een bul opleveren. Erna gaat met haar naar een collega hondengedragsdeskundige die Bodhi laat kennismaken met andere honden, verrassende situaties en nieuwe locaties. Dat zorgt ervoor dat Bodhi veel ervaring krijgt zodat ze straks niet schrikt van nieuwe omgevingen, nieuwe mensen en storende elementen zoals honden die door het beeld lopen. Natuurlijk is Erna zelf ook een volleerd hondengedragsdeskundige. Maar je eigen hond begeleiden tijdens oefeningen en tegelijk met een zekere afstand kunnen evalueren wat er gebeurt, is erg lastig. Een ander paar ogen met vakkennis ziet dan net even meer. Vooral omdat dat paar ogen zich maar op één ding hoeft te concentreren. Het mooie van deze opleiding is dat Bodhi het vooral heel erg leuk vindt. Wat is er nou fijner dan met Erna samen op pad gaan en leuke dingen gaan doen? Dat geldt voor de andere honden ook. Wij noemen het werk, maar voor hun is het een top uitje!

Date

Verder gaat Bodhi regelmatig op date. Niet om te zoeken naar een partner voor het leven, maar ook weer voor het opbouwen van ervaring. Deze dates hebben een speelser karakter maar zijn niet minder belangrijk. Erna spreekt dan af met iemand die graag met zijn of haar hond(en) een uurtje of zo met Erna en Bodhi wil mee wandelen. Zo doet Bodhi een boel ervaring op en doet ze honden- en mensenkennis op. Als daar dan ook nog een bezoek aan een terrasje aan vast zit, tja, dan verrijkt dat natuurlijk het leerproces aanzienlijk.

Werk

Naast al die activiteiten mag ze ook heel soms al mee naar een cliënt. Soms in combo met Blitzz of Bella. Ze hoeft dan nog niet te werken maar ze kan dan toch al eens ervaren wat het inhoudt. Ook komt ze dan in aanraking met rolstoelen, liften, lieve en gevarieerde mensen, verschillende locaties en woonsituaties, en ga zo maar door. Kortom, ze leert dat de mensenwereld heel gevarieerd is. Ze is nog jong en we willen haar nog niet volop laten werken voordat ze mentaal is volgroeid, maar ze doet op een ongedwongen manier en zonder stress een boel ervaring op die ze straks in haar werkende leven goed kan gebruiken.

Leergierig

Bodhi wordt vast een fantastische coach-hond. Ze is heel leergierig. Ook laat ze alles op zich afkomen met rust en vertrouwen. Het zou een veel meer ervaren hond niet misstaan. Als ze iets niet begrijpt dan kijkt ze je aan en vraagt om uitleg. Of ze gaat zelf even observeren hoe de situatie zich ontwikkelt. Dat slaat ze vervolgens op en gaat dan weer vol vertrouwen verder naar de volgende situatie. Zo gaat ze stap voor stap door haar opleiding heen. Als hondenouders kun je natuurlijk alleen maar trots zijn op zo’n vlijtige student. En volgens mij gaat ze cum laude afstuderen straks.

(Meer weten over Erna’s coachwerk? Kijk dan eens op ernadekruyff.nl.)

1 gedachte over “Hondenleven: cum laude

  1. ik vind het zo mooi om dit te volgen. Voor mij heel bijzonder en interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *