Geplaatst op 4 reacties

Hondenleven: bodyguard

Spip en Blitzz zijn bodyguard op de bankSpip, de whippet, is een fragiel hondje. Niet in fysieke zin want anders dan veel mensen denken is zo’n spichtig windhondje een stuk taaier dan je denkt. Het zijn immers volbloed jacht – lees stropers – hondjes van origine en dan moet je niet bij de eerste de beste Noord Engelse bramenstruik of heidepol kermend terug rennen naar je baasje.

Binnenvetter

Nee, Spip is vooral mentaal een fragiel hondje. Hij is een beetje bang voor de drukke Bella, vooral als ze met Mazzel gaat stoeien. Hij is ook een binnenvetter. Als er iets van trieste aard gebeurt in de roedel dan merk je in eerste instantie niks aan Spip. Toen Saffy, zijn whippet maatje in de roedel, overleed was de roedel diep bedroefd. Aan Spip merkten we in eerste instantie niet zoveel, dat was echter schijn. Uit heel veel kleine dingen merkten we dat hij echt diep was geraakt.

Hoewel de tijd niet doet vergeten, heelt het wel wonden. En ook Spip keerde weer terug naar zijn oude zelf. Een fikse dot levenservaring rijker.

Beschermengel

Maar onze fragiele Spip mist nu wel zijn maatje en beschermengel. Daar moet hij dus een oplossing voor vinden. Aangezien beschermengelen dun bezaaid zijn neemt hij genoegen met het meest nabijgelegen alternatief: een bodyguard. De bodyguard in kwestie is de kleine, slimme Blitzz. Zij is de meester van de diplomatie binnen de roedel. Diplomatie die desnoods onderbouwd wordt met goed geformuleerde vocale argumenten, mocht body language niet volstaan.

Het viel ons op dat Spip steeds vaker achter Blitzz gaat liggen op de bank. Afgelopen week zag ik voor het eerst heel duidelijk dat Blitzz de rol van bodyguard ook actief uitoefent.

Wortel

Als ik ‘s avonds eten klaar maak en er gaat wortel in het gerecht (dat is best vaak) dan zijn Bella, Mazzel en Spip van de partij om een stukje wortel te bemachtigen. Blitzz maalt er niet om (zoals je kunt lezen in Hondenleven: kieskeurig). Natuurlijk wachten ze onder mijn toeziend oog netjes tot ze een stukje wortel krijgen uitgedeeld. Maar zodra ik ze mijn rug toekeer is het ieder voor zich. Kun je je stukje wortel niet verdedigen dan heb je pech. Het leven is hard.

Mes en vork

Zo’n ruwe mentaliteit is prima voor Bella en Mazzel, die beide hun wortel niet uit de bek laten kijken. Maar voor Spip is dit een probleem. Want zie je, zo’n wortel kun je niet in één keer stuk bijten en doorslikken met dat smalle whippet bekje. Zoals Mazzel en Bella die wortel al smakkend in hun bek vermalen en wegwerken is hem niet gegeven. Nee, Spip moet de wortel op een rustig plekje even in stukjes hakken en netjes in hap klare brokken opeten. Hij vraagt nog net niet om mes en vork.

Fouilleren

Binnen de roedel is natuurlijk ieder stukje rondzwervend eten algemeen bezit. Dus de stukjes wortel die Spip om zich heen verspreidt tijdens het ontleden, zijn van iedereen vindt iedereen. Gelukkig is er één die niet maalt om wortel: Blitzz. Dus wat doet Spip? Hij gaat op de bank bij Blitzz liggen, die een strategische plek midden op de bank heeft gekozen. Schijnbaar in rust opgekruld maar ondertussen staat haar blik op standje security. Ze is klaar om preventief tot aanhouding over te gaan en te fouilleren.

Vluggebekt

Iedere canine kaper die in de buurt van Spip komt kan rekenen op een waarschuwend grommen van zijn bodyguard. En geen van de kapers neemt het risico om security medewerker Blitzz te testen op haar plichtsbetrachting. Ze weten maar al te goed dat Blitzz haar taken zeer serieus neemt. Dus zo zie ik Mazzel één poging wagen. Met zijn wijsheid vergaard in 11 jaar en eerdere ervaringen met een ander klein, vluggebekt teefje, geeft hij het na die ene poging meteen op.

Geen onvertogen woord

Bella blijft het voorzichtig proberen met allerlei afleidingsmanoeuvres, listige omweggetjes en charmerend kwispelen. Helaas voor haar trapt de bodyguard er niet in. Spip ligt heerlijk op zijn gemak op de bank zijn worteltje op te peuzelen, zeker in de wetenschap dat hij niet gestoord wordt. En behalve de enkele brom van Blitzz valt er geen onvertogen woord.

Voorbeeld gedrag

Dat vind ik zo mooi. Hoe zo’n roedeltje functioneert. Er wordt continu naar oplossingen gezocht, er wordt samengewerkt en er worden interacties bedacht die ervoor zorgen dat we allemaal vriendjes blijven. Dat is waar voorbeeld gedrag in deze tijd.

4 gedachten over “Hondenleven: bodyguard

  1. Ontroerend goed!

  2. Zo mooi, ik zie het helemaal voor me😘

    1. Dank je. Het is ook mooi om te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *