Geplaatst op 1 reactie

Hondenleven: Beroemdheden

Lassie de beroemde Schotse collie
Foto: State Archive van Florida via Wikimedia. Foto is in het publiek domein.

Honden zijn al duizenden jaren aan de menselijke samenleving gekoppeld. De oudste resten van een hond in een mensengraf zijn al van zo’n slordige 14.000 jaar geleden. De mens en de hond gaan dus al een poosje met elkaar om.

Paris Hilton

Dan is het ook niet verbazend dat de hond in veel aspecten van de menselijke wereld meedeelt. Of de hond dat nou leuk vindt of niet. Gelukkig is de hond een wezen dat zich makkelijk aanpast aan de meest vreemde omstandigheden. Dus zelfs de hondjes van bijvoorbeeld Paris Hilton zullen ondanks alle bling en tandenbarstend roze waar de beestjes mee worden omringd, best een aardig leventje hebben. Ze hebben in ieder geval een veel duurder onderkomen dan de meeste honden!

Ruimtevaartpionier

Honden kunnen ook zelf beroemd worden. Niet altijd op een leuke manier overigens. Zo was daar Laika, de Russische hond die als ruimtevaartpionier werd gelanceerd om het leven in de ruimte te onderzoeken. Helaas heeft ze, net als veel andere pioniers in de geschiedenis, het niet overleeft.

Lassie

Natuurlijk zijn er ook de beroemde sterren van het witte doek en de TV. Als je een bepaalde leeftijd hebt, kun je niet om de Schotse collie Lassie heen. Lassie speelde de hoofdrol in verschillende films en een TV serie die in Amerika in 1957 startte. Pas in 1973 was Lassie de grime-trailer zat en werd er een punt achter de serie gezet. Als ik het goed uitreken was Lassie dus meer dan 16 jaar oud in de laatste serie. Toch zag ze er nog uit alsof ze slechts een paar jaar oud was. Oh, de wonderen van Hollywood. Als ze dezelfde trucs die ze in de Lassie-serie hadden uitgehaald nou ook op menselijke acteurs konden toepassen, dan had Shirley Temple misschien wel de hoofdrol gespeeld in Home Alone bijvoorbeeld.

Wereldbeker

Ook in de sport zijn er beroemde honden te vinden. Vlak voor de aanvang van het wereldkampioenschap voetbal in 1966 in Groot Britannië werd de wereldbeker gestolen. De Engelse voetbal organisatie FA kreeg een telefoontje dat er een pakketje voor ze lag bij het stadion Stamford Bridge. Het pakje bevatte een briefje met een eis voor losgeld van £15.000 en een stukje van de beker.

Wiel

Een paar dagen later vond de collie Pickles bij toeval de rest van de beker. Die lag verpakt in papier bij het wiel van de auto van de buren. Pickles werd natuurlijk een enorme voetbalheld en wereldberoemd. Hij kreeg een filmrol en verscheen diverse keren op TV. Helaas heeft hij niet lang van zijn roem kunnen genieten. Hij kwam ongelukkig om het leven toen hij achter een kat aan joeg.

Eindstation

Dan is er nog Hachikô, een Akita die elke dag zijn baasje naar het station bracht en ook weer ophaalde. Helaas bereikte zijn baasje op een dag het eindstation in meer overdrachtelijke zin: hij overleed op zijn werk. Hachikô wachtte tevergeefs op zijn baasje, maar die kwam nooit weer. Hij bleef de routine van en naar het station volhouden zelfs toen hij een andere eigenaar kreeg. Hij wist steeds weer te ontsnappen en was dan weer op het station of bij het huis van zijn vorige baasje te vinden. Door deze demonstratie van trouw werd deze hond enorm beroemd. Eerst in Japan, mede dankzij de Japanse film Hachikô Monogatari, waarin dit verhaal wordt verteld. Later werd Hachikô in de rest van de wereld beroemd dankzij de Amerikaanse remake van deze film met Richard Gere (Hachi: A Dog’s Tale)

Negende kunst

Ook in de negende kunst hebben we beroemde honden. Natuurlijk is er de trouwe kameraad van Kuifje, de terriër Bobbie. Maar ook Idéfix, het hondje van Obelix uit de Asterix strips. Idéfix verschijnt het eerst in het album De Ronde van Gallia. Daar zit hij buiten de slagerij, naast de deur. Wellicht wacht hij daar op snoeperij. Als Asterix en Obelix bij de slager ham hebben gekocht volgt Idéfix ze en wijkt vanaf dat moment niet meer van Obelix’ zijde. Zelfs niet als Asterix dat ten strengste verbiedt (Asterix en Cleopatra). Helaas overleed op 24 maart 2020 de tekenaar van de Asterix strips, Albert Uderzo.

Legende

Sommige beroemde honden zijn zeer waarschijnlijk een legende. Diamond was een hond die verantwoordelijk wordt gehouden voor het vernietigen van meer dan twintig jaar aantekeningen met wetenschappelijk onderzoek van één van de grootste natuurkundigen die de wereld heeft gekend: Isaac Newton.

Kaars

De anekdote is dat Isaac Newton een hondje had die een kaars omstootte waardoor een stapel papieren met twintig jaar aantekeningen verbrandde.
Issac Newton schijnt te hebben uitgeroepen, “Oh Diamond, Oh Diamond, je hebt geen idee welk een streek je nu hebt uitgehaald!”
Helaas moeten we dit verhaal hoogstwaarschijnlijk naar het rijk der fabelen verwijzen. Niet in de laatste plaats omdat nergens ooit is genoemd dat Newton überhaupt ooit een hond heeft gehad.

Standbeeld

Beroemde honden, er zijn er velen. Ze zijn beroemd of berucht geworden omdat ze in een grijs en mistig verleden hun lot aan dat van mensen hebben verbonden. Zouden honden zich bewust zijn van hun sterrenstatus? Ik denk dat het net zo is als bij mensen: sommige honden blijven gewoon onder al die verwennerij, andere worden regelrechte diva’s. Feit is dat sommige beroemde honden net zoveel eerbetoon krijgen als de menselijke beroemdheden. Dat zegt overigens meer over ons dan over de honden. Ik betwijfel of de honden zitten te wachten op een standbeeld. De beroemdheden weten namelijk precies wat hun mede-viervoeters doen als ze een standbeeld zien: ze worden een paar seconden drievoeters.

1 gedachte over “Hondenleven: Beroemdheden

  1. Knap hoe je toch weer iedere keer een onderwerp vindt. Ik moest even denken aan Greyfriars Bobby. In de stromende regen hebben
    Miriam en Laura en ik het beeldje opgezocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *