In mijn ouderlijk huis hangt een barometer. Het is zo’n klassieke barometer. Met de vorm van een uitgerekte druppel. Een ronde wijzerplaat achter bollend glas vormt de onderkant van het instrument. Je kent ze vast wel. Het zijn ideale apparaten en een stuk betrouwbaarder dan buienradar. Hoewel dat laatste misschien enigszins leeftijdgebonden is. Ik heb echter empirisch onderzoek gedaan. Oftewel licht anekdotisch historische bevindingen uit mijn geheugen opgegraven. Daaruit blijkt dat als de wijzer van de barometer snel naar links draait, het beter is niet zonder zuidwester het huis te verlaten. Draait de wijzer echter in korte tijd naar rechts dan komt een flesje zonnebrandolie wellicht van pas.
Tik
Daarnaast kan de barometer iets dat buienradar of een vergelijkbare app op je telefoon niet kan: een paar welgemikte tikjes op het glas kan het weer doen verbeteren. Of verslechteren. Er is een element van willekeur in die actie. Maar toch: het weer beïnvloeden met een paar tikjes op het glas heeft iets magisch!
Voorjaar
Begin van deze week leek het erop dat het uitzonderlijk warme voorjaarsweer van begin januari werd afgelost door herfstachtige november stormen. Het klimaat is echt helemaal in de war. Vroeger kon je nog enigszins bouwen op de seizoenen. Vorst en grijs, grauw weer in januari, dan maart en april onstuimig maar al met een vleugje hoop, mei en juni heerlijk buitenweer, juli en augustus te warm en daarna een langzaam afglijden richting stormachtig herfstweer en een witte kerst. Zo had het jaar een bepaalde regelmaat, een stramien waar je de klerenkast op kon inrichten en een ritueel bijvullen van de vloeibare middelen in je auto op kon afstemmen.
Huisregels
Helaas die tijd is geweest. het lijkt erop dat het weer het hele jaar doet waar het zin in heeft. Het weer wordt nukkig, het krijgt een eigen willetje. Daar waar de regels netjes werden nageleefd worden er nu grenzen opgezocht. Er wordt getornd aan de huisregels van Moeder Aarde. Ze begint haar grip op het weer te verliezen. Kortom: het weer is in de pubertijd.
Zuidwester
Juist dan is het belangrijk om alle middelen te gebruiken die je voor handen hebt om te voorspellen of je met zuidwester of zonnebrand het huis moet verlaten. Afgelopen week bleken wij dus een extra barometer in huis te hebben. In ons eigen huis hebben we naast meerdere weervoorspellende slimmigheden op onze telefoons, nog een indicator voor naderende stormachtige omstandigheden: Bella.
Opleving
Het duurde even voor we het in de gaten hadden. Was het een opleving van adolescent gedrag? Had ze een bromvlieg ingeslikt? Er was geen land met haar te bezeilen en ze was ronduit wild. Zelfs de andere honden hadden vraagtekens boven hun wenkbrauwen. Wat bezield dat rare mormel vandaag nou weer? Ze stormde soms vanuit het niets door de kamer. De huiskamer werd zo af en toe heringericht, op een manier waar de gemiddelde binnenhuisarchitect jaloers op zou zijn. Ook de tuin kreeg regelmatig een make-over. Hier een kuipbocht in het zand, daar een paar graspollen die leerden vliegen. Het was opwindend, onvoorspelbaar, chaotisch en soms kwam het behoorlijk ongelegen. Bijvoorbeeld tijdens een zeldzaam rustmoment op de bank.
Kwartje
Plotseling viel bij ons het kwartje. De bomen begonnen te zwaaien, de bamboe boog over het hekje, hier en daar durfde een verdwaald blad door de tuin te wervelen: de wind trok aan. En ja hoor, na het raadplegen van de weerorakelen op onze telefoons, bleek de windkracht richting de 5 of hoger te gaan in de komende week. Nog geen storm, maar toch beduidend meer dan een briesje. In andere delen van wat nu nog Europa is, ging het zelfs serieus te keer.
Voorspelbaar
Het weer is teruggekeerd naar een rustiger staat. Op het moment van schrijven laat de zon zich zelfs zien. Het wordt wat kouder en er lijkt zowaar een beetje winterse stilte te heersen buiten. En wat blijkt: Bella is weer haar licht onstuimige maar redelijk voorspelbare zelf. Niet meer de huistornado die ze begin deze week was. We zullen nog wat stormen afwachten voor we definitieve conclusies trekken maar het lijkt erop dat we kunnen stellen dat Bella ons kan helpen bij de weersvoorspelling. Een belangrijk verschil met de klassieke barometer in mijn ouderlijk huis is echter dat we het weer niet kunnen beïnvloeden met een paar tikjes. Nog afgezien van het feit dat we zo niet met onze honden omgaan, denk ik dat het alleen maar tot stormachtiger weer zou leiden, nooit tot mooier weer.
– Henk
O, Henk wat schrijf je toch goed. Dit zeg ik onbevooroordeeld, echt waar. Ik heb weer genoten. De kleine vondsten die overal verstopt zitten. Jammer dat niet half Nederland er van geniet.
Dank je wel. Ik bloos nu wel een beetje. 😉
Heel herkenbaar! Ik vroeg me inderdaad ook af waar Sharon haar ‘wervelstormen’ vandaan kwamen. Helemaal betrouwbaar is deze barometer op dit moment niet, ze nu is 8 maanden en begint te puberen, net als het weer. 🙂 Fijne combi… Maar, we hebben ook twee katten, ook zij laten ‘stormachtig gedrag’ zien. Ik heb de column met een glimlach gelezen. Nu weer aan de slag, want onze puber wil eten en ik ook. 🙂
Dank je wel voor het lezen en je reactie, Sabrina. Een puberende barometer is inderdaad een moeilijk te lezen instrument. Maar ach, geen enkele storm duurt eeuwig. Dus er komt vast gauw weer rust in de roedel. Fijn dat je jouw situatie herkende in de column.