Geplaatst op 4 reacties

Hondenleven: Als je doet wat je leuk vindt…

Bella-Spip-Bitzz-auto
Bella, Spip en Blitzz.

“Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken,” heeft Mahatma Gandhi ooit gezegd. Het heeft mij heel wat jaren en kopzorgen gekost voor ik dat door had. In 2004 hakte ik de knoop door en stopte met zoeken naar werk bij een baas. Ik mailde een vriend van mij die een studio runde en ik trad als zelfstandige ondernemer binnen in de wereld van de geluidstechniek. Een wereld waar ik al van heel jongs af aan hobbymatig in verkeerde. Met diezelfde vriend overigens, alleen hij had er al veel eerder zijn werk van gemaakt. Ik heb nooit meer verlangd naar werken voor een baas.

Rijk

Hoewel ik na die bewuste dag in 2004 nog een paar keer ben overgestapt naar andere disciplines, ben ik altijd zelfstandig ondernemer gebleven. Rijk ben ik er niet van geworden. Ik ben iemand met ideeën maar ik ben minder goed in het commercieel uitbaten van die ideeën. Maar ondanks het gebrek aan materiële rijkdom, en soms zelfs geldzorgen ten spijt, ik ben een heel stuk gelukkiger dan ik ooit in loondienst ben geweest.

Verschil

Zelfstandig ondernemer zijn betekent hard werken. Een groot verschil met in loondienst werken is dat je alleen geld verdient als je ook daadwerkelijk werkt. Ziek zijn, vakantie nemen, een baaldag: het kost allemaal geld. Heb je een slecht jaar, dan kun je de vakantie op je buik schrijven. Sowieso is even zes weken eropuit trekken met een camper uitgesloten voor ons. Zes weken niet werken kan gewoon niet. Het klinkt allemaal nogal ontmoedigend. Waarom zou je nog voor jezelf beginnen met al die nadelen? Ik verwijs naar de eerste zin van deze column. Leuk vinden wat je doet is zo ontzettend belangrijk!

Ondernemend

In 2014 leerde ik Erna kennen en in 2016 zijn we getrouwd. Over ondernemend gesproken! Vreemd is deze snelle wending ook weer niet: Erna is ook iemand met ideeën en ze houdt van aanpakken. Niet verbazend dus dat ook zij zelfstandig ondernemer is. En samen hebben we dan ook nog de Hondencadeautjes VOF. We denken regelmatig dat het dinsdag is terwijl Nederland naar “The Voice Of Holland” kijkt (op vrijdag). Met andere woorden: de tijd vliegt voor ons omdat we behoorlijk druk zijn. Maar werk wil ik het eigenlijk niet noemen. We vinden immers leuk wat we doen, en Gandhi had gelijk!

Mooi werk

Erna en ik zijn niet de enige werkenden in ons huishouden. We hebben ook nog drie honden. Jawel, die werken. En hard ook. Ze helpen samen met Erna mensen die het om verschillende redenen moeilijk hebben in onze samenleving. Dankzij onze hondjes hebben diverse mensen geleerd anders naar zichzelf en hun omgeving te kijken. Dat is mooi werk. Ondanks de verwoede pogingen van onze overheid om de (psychische)zorg de nek om te draaien, lukt het Erna en de hondjes nog steeds om mensen verder te helpen dan ze zelf hadden durven hopen.

Emotie

Dat is zwaar werk voor de hondjes. Zij pikken de emotionele toestand van de cliënt op en dat is mentaal best zwaar. Daar houden we heel goed rekening mee. Daarom hebben we ook meer honden. Ten eerste kiest Erna zorgvuldig uit welke hond met welke cliënt werkt en daarnaast krijgt de hond die heeft gewerkt ruim de tijd om bij te komen.

Trappelen

Wat zo mooi is om te zien: ook zij kennen de uitspraak van Gandhi. Als ze met Erna mee mogen breken ze de tent af. Ze staan letterlijk te trappelen om mee te mogen. Ze herkennen de cliënt al van verre en kunnen niet wachten om aan het werk te gaan. Elk op hun eigen manier, maar allemaal met enthousiasme. Of Mahatma Gandhi het zo had bedoeld weet ik niet, maar “Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken,” geldt voor mens en hond.

4 gedachten over “Hondenleven: Als je doet wat je leuk vindt…

  1. Mooi! 5 hard werkende wezens. En alle 5 hebben ze het naar hun zin. Zellfs in de vakantie nog een collumn.
    Kennelijk doe je dat ook graag!

    1. Graag en goed, weer fijn om te lezen. het klopt, ik hou het de kinderen in mij groep 3 ook altijd voor ‘We leren jullie lezen en rekenen zodat je later kan doen wat je leuk vindt’, over geld verdienen heb ik het niet, wel over een goed gevoel dat je krijgt als je dagelijks kan doen wat eigenlijk je hobby is ( moet soms nog wel uitleggen wat een hobby is hahaha;-)

      1. Geld verdienen is helaas nodig in deze maatschappij. Maar als je het kan doen met iets dat je leuk vindt, scheelt dat zoveel in stress en negatieve energie! Ik vind het heel mooi hoe je dat benadrukt bij jouw groep 3! Vooral gezien de toekomst waarin steeds meer geautomatiseerd wordt (nog veel meer dan nu al het geval is). Er zal steeds minder regulier werk zijn, steeds meer mensen zullen niks om handen hebben. Juist dan is het belangrijk dat je iets kan doen waar je je hart en ziel in kwijt kan. Want anders zit je thuis te niksen. Dat is even leuk, maar niet je hele leven lang. Het is niet voor niks dat het aantal zzp’ers in allerlei branches enorm groeit!

    2. Ja, ik schrijf heel graag. Overigens had ik deze column al vooraf geschreven hoor. Want zelfs al doe ik het graag, die ene tien dagen vakantie in het jaar wil ik ook echt wel even los van alles. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *