Geplaatst op 3 reacties

Hondenleven: Filosofie

Socrates
Buste van Socrates. Foto: Eric Gaba.

Thuiswerken heeft zo zijn voordelen. Vooral voor de honden. Ze hoeven ons nooit lang te missen en tussendoor even een spelletje spelen gebeurt regelmatig. Voor ons een goede manier om even de gedachten te ordenen, voor de honden een lekker moment van uitleven. Het zet mij ook wel eens aan het denken over hoe we ons leven leiden. Want de honden, met name Bella geven steeds weer aan dat het ook anders kan.

Computer-power

Vaak werk ik beneden op de laptop. Dan ben ik dus bij de honden. Maar voor sommige zaken heb ik iets meer computer-power nodig en dan werk ik boven. Ook als we pakketjes klaarmaken doen we dat boven. Daar staat immers onze voorraad. Zodra Bella een stoel hoort verschuiven en voetstappen hoort, reageert ze met een paar blaffen van opwinding: de baasjes komen naar beneden! Voor haar staat dat gelijk aan “We gaan spelen!”

Thee

Ik begrijp niet helemaal hoe ze tot die conclusie komt. Gezien mijn leeftijd en de hoeveelheid thee die ik ‘s morgens tot mij neem, is de kans groter dat ik even naar beneden ga voor een toiletbezoek. Maar Bella houdt vol. De baasjes komen spelen.  Dat zet mij dus aan het denken. Want wat is er zo verkeerd aan die gedachte. Waarom zouden we eigenlijk niet de hele dag pret maken? Eigenlijk heeft Bella gewoon best een goed idee: spelen tot je moe bent en alleen stoppen om te slapen of te eten.

Leven om te spelen

Hier in Nederland is dat wellicht een vreemd idee: leven om te spelen. Het strookt totaal niet met het calvinisme dat gewild of ongewild een grote invloed op het denken in Nederland heeft gehad (en in bepaalde regio’s nog heeft). Losgekoppeld van de religieuze aspecten, in de filosofie zijn er stromingen en tegenstromingen gedefinieerd die dit beschrijven. Die stromingen zijn dus terug te vinden in ons huishouden: het hedonisme van Bella en Spip, tegenover het utilitarisme van Blitzz en de menselijke leden van de roedel.

Stromingen

Ik gebruik bewust het woord ‘gedefinieerd’ in plaats van bedacht. Want de concepten die onder deze stromingen liggen zijn bij honden ook bekend. Blitzz is een pure utilitarist. Haar dag bestaat uit het zich nuttig maken voor de roedel. Iedere activiteit wordt gemeten aan het algemeen belang. Ze wil continu werken voor de roedel of voor individuele leden daarvan. Daarbij hoort een veelheid aan taken die ik al eens in eerder columns langs heb laten komen.

Blijdschapshormonen

Bella en Spip daarentegen willen vooral plezier hebben in het leven. Het nut van het leven zit voor hun in spelen, knuffelen en zoveel mogelijk blijdschapshormonen in het lichaam losmaken. Zoals zo vaak bij filosofische stromingen kun je heftig discussiëren over welke stroming ‘de enige goede is’. In de historie van de mensheid hebben verschillen in filosofische inzichten nogal eens wat stof doen opwaaien. Binnen onze roedel is gelukkig ruimte voor verschillende inzichten. En zo zijn we bij weer een andere, modernere filosofische stroming: het existentialisme.

Mechanismen

De filosofie houdt de mensheid al duizenden jaren bezig. Het geeft vorm aan onze samenleving. Zelfs als je nooit nadenkt over filosofie en de grote namen uit die discipline niet kent, je hebt dagelijks met de vruchten van hun denkwerk te maken. Democratie, kapitalisme, dictatuur, wetgeving, politieke stromingen, monetaire constructies: alle mechanismen die een samenleving vormen komen voort uit filosofische stromingen en de activiteiten van de aanhangers of tegenstanders. Ik vind het interessant om te zien dat we dat graag als menselijk goed zien. Een simpele, uit herplaatsers samengestelde roedel honden laat zien dat dit kortzichtig is. De mens is slechts de waarnemer en de diersoort die het in zijn eigen taal omzet. De onderliggende principes van vrijwel elke filosofische stroming zijn in de wijde natuur terug te vinden, niet alleen bij de mens.

Krenten

Met die stelling zet ik mij lijnrecht af tegen enkele klassieke Griekse grootheden van de filosofie die als eerste de dieren en de mensen van elkaar scheidden. Hoe meer ik leer over dieren en hun gedrag, hoe vager die scheidslijn wordt in mijn ogen. En dan rijst de vraag onherroepelijk bij mij: Welke filosofische stroming moet ik nu volgen binnen onze roedel? Volg ik de hedonisten of de utilitaristen? Zoals altijd in de filosofie: er is voor beide iets te zeggen. Ik beroep mij op Aristoteles, die gezegd zou hebben: “De deugd is het midden tussen twee extremen”. Door mij vrij geïnterpreteerd als: Je haalt het maximale uit je leven als je de krenten uit de pap van alle filosofische stromingen weet te pikken.

– Henk

1 juni komt er weer een nieuwe editie van ons e-zine uit. Meldt je nu nog aan, dan ontvang je iedere 1ste van de maand ons leuke en informatieve e-zine in je mailbox:

3 gedachten over “Hondenleven: Filosofie

  1. Ik moest lachen om de interpretatie. Mooi slot van je overdenking.
    Het lijkt saai: het juiste midden, maar het is heel gevaarlijk om fanatiek één denkwijze na te volgen. Zie de zijpaden en de vertakkingen. Een Open Mind. Dan ben je rijk.

    1. Socrates benadrukt ook dat zijn gulden middenweg geen zwak gemiddelde is! Hij gebruikt als voorbeeld: moed is het midden tussen lafheid en roekeloosheid.
      https://www.filosofie.nl/nl/artikel/29224/gulden-middenweg.html

      1. Dat is denk ik ook we. Dan gebruik je in ieder geval je verstand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *