Geplaatst op 1 Reactie

Hondenleven: Soep

soep makenIk hou van soep. Soep is nou zo’n etenswaardigheid waar je mij midden in de nacht voor wakker mag maken. In dat rijtje hoort ook een goed bord pasta en een pizza. Maar vooral soep. Bijkomend voordeel is dat ik graag soep maak. Ik vind koken sowieso een prettige bezigheid, en soep maken vind ik binnen die discipline één van de leukste bezigheden.

Bouillon

Eerste stap: de bouillon maken. Vaak in grote hoeveelheden zodat de nabije toekomst is verzekerd van soepmaaltijden. Dat bouillon maken doe ik op een willekeurig moment van de dag. Dus het kan in huize hondencadeautjes soms al ‘s ochtends vroeg naar soep ruiken. Die bouillon kan overigens vegetarisch en niet vegetarisch zijn. De factoren die dat bepalen zijn te willekeurig en veelvuldig om hier te beschrijven.

Basis

De bouillon vormt de basis van de soep. Het leuke van soep maken vind ik de overeenkomst met alchemie. Je gooit een willekeurige selectie van wat je in de koelkast en kelder vindt in de pan, stooft het kort, voegt kruiden en specerijen toe en laat het samen met de bouillon even koken en presto, een nieuwe culinaire verrassing is een feit. Eventueel haal je er nog even de staafmixer doorheen om een gebonden soep te maken. Heerlijk!

Eenvoudig

Ik laat het hier allemaal vrij eenvoudig klinken. Toch heeft het mij jaren gekost voor ik eindelijk door had hoe ik soep kon maken die de smaakpapillen niet al te erg overviel. De uitdaging was dat ik soep wilde maken met een beetje van mezelf en een beetje van mezelf. Of te wel, geen pakjes, blokjes of andere toevoegingen die de reclame ons voorschotelt in een knus huiselijke setting. Natuurlijk heb ik dat niet zelf ontdekt. Anders dan Sonja Bakker, voel ik geen enkele schroom om mijn bronnen te onthullen.

Bronnen

Ten eerste is daar mijn moeder, van wie ik heb leren koken. Niet alleen leerde ik van haar de basis principes van het koken, ze liet me ook mijn gang gaan in de keuken zodat ik door experimenteren meer leerde. Ik leer slecht uit boeken. Ik moet het zien en doen. Gelukkig is juist koken een populair onderwerp in de visuele media. Dus dankzij de Naked Chef Jamie Oliver, Ainsley Harriott en Ready Steady Cook, en Master Chef Australia’s Matt, George en Gary heb ik enorm veel geleerd.

Kopiëren

Er is niks mis met kopiëren tijdens leren. Meer leraren zouden zich daarvan bewust moeten zijn. Er is bijna geen effectievere manier van leren dan spiekbriefjes maken, werkstukken overschrijven en afkijken tijdens een repetitie. Dat soort activiteiten zouden juist aangemoedigd moeten worden in plaats van bestraft. Bovendien, als je het uit de illegaliteit haalt, kan de leerling ook gelijk leren om aan bronvermelding te doen. Dat kan later een boel ellende voorkomen.

Effectief

Leren door te kopiëren. Dat is voor mij de meest effectieve manier. Toen ik jaren geleden besloot geluidstechnicus te worden ben ik dat niet gaan leren uit een boekje. Nee, ik ging (slechte) koffie zetten en kabels oprollen in een professionele studio van een vriend. Tegelijk keek ik goed hoe alles werkte en stelde vragen. Een paar jaar later was ik partner in die studio met eigen producties onder handen. Ook hier weer dankzij het mentorschap van een meerdere op het te leren terrein (nog steeds dankbaar voor, Alex!).

Melig

Honden doen dat ook zo. Leren door kopiëren. Ik herhaal de frase nog maar eens, hoe melig het ook klinkt. Want het is belangrijk. Honden kijken niet alleen naar andere honden als ze leren hoe ze zich in ons gezelschap het beste kunnen gedragen. Ze willen namelijk niets liever dan bij ons horen. Lid zijn van de club. Niet dat ze mensen willen worden, althans ik hoop van harte van niet want zo hoog heb ik de mens niet in het vaandel. Maar honden zijn groepsdieren, dus ze willen graag bij de groep horen.

Spiegelen

Ik zie vaak gebeuren dat honden het gedrag van ons spiegelen. Ook het ongewenste gedrag. En dan is de spiegel best confronterend. Dus wil je een hond goed opvoeden, dan is het ook belangrijk je eigen onvolkomenheden onder ogen te zien. Ze te herkennen en te erkennen. Je hoeft ze niet af te leren, want streven naar perfectie leidt tot een psychisch zwaar leven. Maar het helpt om te weten dat wat je in je hond aan ongewenst gedrag ziet, misschien een kopie is van gedrag dat je zelf vertoont. Wellicht een door het hondenbrein geïnterpreteerde kopie, maar toch een kopie.

Standje

Hoe zit het met de bronvermelding dan? Honden kopiëren toch zonder te vertellen van wie ze het kopiëren? Dat is nog maar de vraag. Als Bella zich misdraagt en ze krijgt een standje, dan komt Blitzz vaak als vredestichter tussenbeide. Maar behalve als vredestichter lijkt ze ook tegen Bella te zeggen: “Let op hun. Zij weten hoe het moet. Ik heb het ook van hun geleerd.”

Doorgeven

Vooral toen Bella net bij ons was en ze nog niet wist hoe onze roedel in elkaar zat, heeft ze veel van Blitzz geleerd. En ook nu kijkt ze nog hoe Blitzz reageert op onze acties (zie: Hondenleven; Tandenpoetsen). En Blitzz geeft met haar gedrag door aan Bella dat wij de bron zijn van wat ze heeft geleerd over het leven in onze roedel. Toch mooi hoor, dat zelfs honden aan bronvermelding blijken te doen.

 

 

Geplaatst op 1 Reactie

Hondenleven: Oude spieren

Spip met de tennisbalBella heeft een obsessie. Ik heb het daar geloof ik al eens over gehad. Ik hoef maar naar de achterdeur te kijken of Bella springt op. Piepend danst ze naar de achterdeur. In een naïeve bui zou je kunnen denken dat ze wegens een sanitaire stop naar buiten moet. Maar dat is niet zo. Zodra ik namelijk de deur open doe, rent ze naar de plek waar de tennisbal ligt Verder lezen Hondenleven: Oude spieren

Geplaatst op 3 Reacties

Hondenleven: hond roept hond

Bella toen en nu
Bella toen en nu…

Ik heb al vaak geschreven over hoe ik ons roedeltje graag observeer. Sterker nog, ons laatste e-zine ging helemaal over observeren (abonneer je op ons maandelijks e-zine hier: https://hondencadeautjes.nl/e-zine). Door veel naar je honden te kijken leer je veel over ze. En vooral ook: je ziet ontwikkeling in de relaties. Zowel de relatie tussen jou en je hond en tussen de honden onderling. Vooral als er een nieuwe telg  aan komt waaien, is het naast leuk, ook bijna essentieel om goed in de gaten te houden wat er gebeurt. Zo’n nieuwe viervoeter kan de boel aardig op stelten zetten in de relationele sfeer. Verder lezen Hondenleven: hond roept hond

Geplaatst op 2 Reacties

Hondenleven: Fit

fit blijven kan ook zonder attributenSommige trends komen en gaan. Maar er is een trend die, voor zover ik me kan herinneren niet weg is geweest. De fitnesstrend. De verpakking van de trend heeft wel veel veranderingen ondergaan. Denk aan de pastel kleurige zweetbanden om hoofd en pols van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Gelukkig is die verpakking van de trend zo goed als verdwenen want eerlijk gezegd was het pijnlijk voor de ogen. Dat de verpakking van de trend verandert is te begrijpen. Een trend is pas een trend als iemand er veel geld mee kan verdienen. En dat kan alleen als je er een product en dus marketing aan kan verbinden. Hoe verkoop je joggen? Nou, gewoon door de marketing zo te maken dat mensen het niet in hun hoofd halen te gaan joggen in hun gewone klofje. Je kunt alleen ‘wat harder dan normaal’ lopen in afzichtelijk gekleurde, weinig charmerende speciale jogging kleren. Anders werkt het niet. Verder lezen Hondenleven: Fit

Geplaatst op 3 Reacties

Hondenleven: Tandenpoetsen

Tandenpoetsen bij Blitzz is niet leuk maar ze tolereert het.
Blitzz vindt het niet leuk, maar ze ondergaat het.

Blitzz moest vorige week naar de tandarts. Ze had erg veel plaque op haar tanden en dat zorgt op den duur voor ontstekingen. Het kan zelfs problemen op andere plaatsen in haar lijf geven door ophoping van bacteriën. Sommige bacteriën ontlopen dan de drukte en gaan op een uitstapje in het lijf. Anders dan bij ons mensen is de tandarts dezelfde praktijk als de huisarts, oftewel de dierenarts. Dat is wel zo fijn want die plek kent ze. Het is niet haar favoriete plekje op aarde maar ze wordt er ook altijd verwend. Dus om het eens op z’n Amerikaans te zeggen: “It ain’t all bad!” Verder lezen Hondenleven: Tandenpoetsen

Geplaatst op 1 Reactie

Hondenleven: Bureaucratie

In een wolvenroedel gelden ook regelsEr zijn heel veel landen waar het leven een stuk zwaarder is dan in Nederland. Je hoeft alleen maar de nieuwsberichten te lezen om te beseffen dat we in dit kleine polderlandje van geluk kunnen spreken. Dat geschreven hebbende, ook hier kan de overheid je soms het bloed onder de nagels vandaan halen. Dat merk je vooral als je eigen ondernemingen hebt. De laatste jaren stapelen de regels en regeltjes die de uitzonderingen op de regels regelen zich op. Je eigen onderneming begint hoe langer hoe meer op een staatsbedrijf te lijken. Als je zoals wij meer dan één kleine onderneming hebt  is het helemaal feest. Verder lezen Hondenleven: Bureaucratie

Geplaatst op 1 Reactie

Hondenleven: Die eet!

Blitzz moet afvallen
Te dik? Wie? Ik?

Tijdens een bezoek aan de dierenarts vorige week, bleek dat Blitzz te dik is. Dat is een smet op mijn blazoen. Ik zie vaak veel te dikke honden op straat en schudt dan afkeurend mijn hoofd. Weten die mensen wel hoe ongezond dat is? En nu moet ik dus hoofdschuddend de hand in eigen boezem steken. Maar laat ik de deuk in mijn ego solitair en stilletjes verwerken. Waar het om gaat is de gezondheid van Blitzz. Dat heeft nu de prioriteit. Er moeten wat pondjes af bij haar. Blitzz moet op dieet. Verder lezen Hondenleven: Die eet!

Geplaatst op 5 Reacties

Hondenleven: Vissen

Fishing Planet record vangst
Vissen in het spel Fishing Planet. Computers als alternatief voor ‘the real thing’.

Vroeger was ik fervent visser. Samen met mijn vader trok ik erop uit naar rivieren, kanalen en plassen om een hengel of twee uit te gooien. Op vakantie in Schotland, Wales of Engeland gooiden we ook regelmatig een lijntje uit in zee. En de makreel die je dan ving en ‘s avonds at was niet te vergelijken met de vis die je bij de visboer haalt. Dat is allemaal lang geleden. Ik denk dat de laatste keer dat ik een hengel heb uitgegooid zeker dertig jaar geleden is. De reden daarvoor is dat mijn inzichten en gevoel veranderden. Verder lezen Hondenleven: Vissen

Geplaatst op 5 Reacties

Hondenleven: Geduld, een schone zaak.

Bella en de stofzuiger zijn vriendjes
Bella en de stofzuiger zijn vriendjes geworden.

Maandag is wasdag, woensdag is gehaktdag en vrijdag is het borreldag met de collega’s. Dat is zo’n beetje de weekkalender voor veel mensen. Ik ben een nogal vrijgevochten ziel en het zal je dus niet verbazen dat ik me met enthousiasme onttrek aan deze conventies. Wasdag is de dag dat de wasmand vol zit of de onderbroekenla leeg is. Gehaktdag is de dag dat er gehakt in de vriezer ligt, en dat is bij ons zeker niet elke woensdag. En borrelen met de collega’s? Ik drink al zeker zes jaar geen alcohol meer en daarbij komt dat mijn collega ook mijn echtgenote is dus gezellig samen thee drinken is niet beperkt tot de vrijdag. Kortom, onze weekkalender verschilt nogal van de hierboven beschreven standaardkalender.

Yoga

Toch hebben ook wij onze vaste dagen voor activiteiten. Daar ontkom je niet aan, zelfs niet in een onconventioneel leven. Door de covid perikelen verplaatsten de yogalessen van Erna op donderdagochtend van een zaal naar cyberspace. Of te wel, Erna ging de yoga thuis beoefenen via een videoverbinding met de lerares. Aangezien wij niet in een groot huis wonen met aparte, toegewijde yogaruimte, moet de woonkamer daarvoor dienst doen. Geen probleem natuurlijk. Paar tafeltjes aan de kant om ruimte te maken voor de yogamat en klaar is de zaal.

Haren

Helaas hebben wij een bijkomende factor en die factor bestaat uit drie harige huisgenoten. In oude westerns zie je nog wel eens van dat struikgewas door het beeld rollen, tumble weed. Nou, dat hebben wij gewoon in de huiskamer. Maar dan met hondenharen. Je begrijpt dat Erna haar yogaposes niet bepaald vredig verlopen als ze steeds hondenharen uit haar gezicht moet vegen. Daarom is voor mij de donderdagochtend niet alleen de ochtend van columnschrijven, maar ook van stofzuigen.

Onenigheid

Over dat stofzuigen is echter enige onenigheid ontstaan. Niet tussen Erna en mij hoor. Wees gerust, ons huwelijk vaart onbedreigd wel onder de rolverdeling die wij hebben. Ik vind huishoudelijk werk niet erg om te doen, en Erna vindt het niet erg om het niet te doen. Daarbij is Erna druk genoeg met andere zaken. Nee, onze rolverdeling werkt uitstekend. Het zijn de viervoeters die onenigheid hebben over het stofzuigen.

Verstopt

Spip vind het niet leuk maar die verstopt zich gewoon onder een deken en laat zijn misnoegen enkel blijken als ik met de stofzuiger te dicht bij zijn schuilhol kom. Dan klinkt er een snerpende snauw, maar daar blijft het bij. Verder laat hij het over zich heenkomen. De twee dames in het hondenteam spelen echter een aanmerkelijk meer actieve rol tijdens het stofzuigen.

Spel

Bella vindt het helemaal geweldig. Hoewel ze in het begin van haar residentie de nodige bedenkingen had over dat hele stofzuig gebeuren, wijst ze me nu op donderdagochtend de stofzuiger aan. Kom baas, stofzuigen! Dat heeft een reden: stofzuigen betekent spelen. Ik heb haar namelijk over haar bedenkingen heen geholpen door van het stofzuigen een spelletje te maken. Het leukste spel dat er voor Bella bestaat is achter balletjes aan rennen. Aangezien onze huiskamer bezaaid ligt met allerlei hondenspeelgoed, is het erg makkelijk om tijdens het stofzuigen een bal of ander rubberachtig hondenspeeltuig door de kamer te zwiepen met de stofzuigerstang. Ze vindt het een reuze spel!

Lawaai

Blitzz daarentegen vindt de stofzuiger maar een lawaaiig en bedreigend ding.  En achter balletjes aanrennen is wel zo ongeveer het meest stompzinnige wat je als hond kun doen, vindt zij. Blitzz probeert van alles om mij ervan te overtuigen dat het ding uit moet. Zodra ik bij haar in de buurt kom – en let wel, dat vindt zij al snel – dan blaft en bromt ze naar de stofzuiger. Ik probeer haar natuurlijk te ontwijken en haar niet op te jutten. Ik wil haar niet ontrieven. Maar zoals gezegd, we wonen in een klein huis dus het is onmogelijk om Blitzz haar periferie ten allen tijde te respecteren. Bovendien zoekt ze het conflict soms ook wel een beetje op hoor. Als het mooi weer is staat de tuindeur open en kan ze lekker buiten gaan liggen. Maar doet ze dat tijdens het stofzuigen? Nee dus. Dat doet ze pas als ik klaar ben met stofzuigen..

Uit, aan

De laatste tijd gebeurt het steeds vaker dat Bella het opneemt voor de stofzuiger. Zodra Blitzz blaft of bromt naar de stofzuiger, blaft Bella naar Blitzz.

“Uit dat ding!” Zegt Blitzz.
“Nee, aan laten,” Zegt Bella. “Spelen baas!”
“Ik zeg uit dat ding!” Zegt Blitzz met meer nadruk.
“Je bent stom!” Schreeuwt Bella boven de stofzuiger uit.
“Je bent zelf stom!” Blèrt Blitzz terug.

Als ze vlechtjes hadden dan zouden ze het zeker niet nalaten elkaar als twee karikature schoolmeisjes aan de vlechten te trekken.

Afleiden

Ik moet hier natuurlijk als verstandige baas tussen springen en escalatie voorkomen en dat doe ik dan ook. Ik leid Bella af met een speeltje.
“Jaaaaa, balletje!”
En Blitzz leid ik naar buiten en wijs haar op het heerlijke zonnetje en de vogeltjes.
“Grmble, mopper, grmble, stofzuiger, mopper,” terwijl ze een spiedende blik richting de mussenkolonie werpt.

Dan kan ik weer even rustig stofzuigen. Blitzz laat zich echter niet zo makkelijk paaien en vijf minuten later begint dit ritueel opnieuw. Als hondenbaas is geduld een schone zaak.

Geplaatst op 2 Reacties

Hondenleven: De wolf heeft een momentje

Bella zit zelden stil
Bella staat zelden stil…

Honden zijn gewoontedieren. Daar heb ik het in deze columns al vaker over gehad. Ik heb het idee dat de meeste dieren gewoontedieren zijn, zelfs het dier dat zichzelf mens noemt. Bedenk maar eens hoe het voelt om op vakantie te gaan. Hoe leuk we het ook vinden en hoezeer we er ook naar uitkijken, het voorbereiden en het reizen is maar zelden helemaal zonder stress. Ik weet bijna zeker dat de spanning deels, zo niet helemaal wordt veroorzaakt door de aankomende verandering. Maar naast gewoonte heb je ook nog gebruikelijk gedrag. Gedrag dat je van een ander individu (hond, mens, huisspin) gewend bent. Het valt dan wel heel erg op als zo’n individu zich plotseling anders gedraagt. Verder lezen Hondenleven: De wolf heeft een momentje